Heb je bij het openmaken van een apparaat lekkende batterijen aangetroffen? Met deze tips weet je zeker dat je dit veilig kunt schoonmaken.

Lekkende batterijen schoonmaken is geen fijn klusje en kan ook nog eens gevaarlijk zijn. Iedereen heeft wel eens meegemaakt dat je het batterijcompartiment van een elektronisch apparaat opende en een lekkende batterij aantrof. Betekent dit dat je het apparaat weg kunt gooien? Gelukkig niet! Er zijn eenvoudige manieren om veilig de lekkende batterijen te verwijderen, zodat je het apparaat kunt schoonmaken.

Wat gebeurt er bij lekkende batterijen?

Accuzuur is een residu dat bestaat uit kaliumhydroxide. Hoewel het geen echt zuur is, is het zeker niet minder gevaarlijk. Het kan je huid verbranden, je ogen beschadigen en tere draden en chips in apparaten met aantasten. Alleen bij alkalinebatterijen vind je dit type batterijlekkage. Apparaten gebruiken steeds vaker lithium ion batterijen en deze batterijen kunnen weer gevaarlijk zijn op een heel andere manier. Terwijl alkalinebatterijen een vloeistof afgeven die uiteindelijk verandert in een witte poederachtig residu, stoppen lithium ion batterijen abrupt met werken of worden ze warm, vatten ze vlam of exploderen ze in zeer zeldzame gevallen.

Veilige producten om te gebruiken

Om accuzuur te verwijderen en lekkende batterijen schoon te maken, moet je dit eerst neutraliseren met een mild zuur. Gewone witte azijn, wat je waarschijnlijk al in je keuken hebt staan, is het beste product om mee te beginnen. Azijn is veilig, goedkoop en laat geen plakkerig gevoel achter. Citroensap is ook een mild zuur dat je kunt gebruiken om het zuur van de batterijen te neutraliseren. Sap van een echte citroen is dan het beste, omdat flesjes citroensap worden verdund met gefilterd water. Citroensap laat echter wel een plakkerig gevoel achter.

Denk altijd aan de veiligheid

Wanneer je lekkende batterijen of een elektrisch apparaat gaat schoonmaken, denk dan altijd aan de veiligheid. Je werkt met giftige stoffen.Draag altijd een veiligheidsbril en latex handschoenen. Reinig en neutraliseer al het natte accuzuur voordat je het poederachtige residu gaat verwijderen. Gooi de lekkende batterijen weg, op een manier die is goedgekeurd en niet via het gewone afval. Gebruik nooit baking soda om accuzuur te reinigen. Dit kan een geleidende pasta vormen die een elektrische kortsluiting kan veroorzaken.

Wat je nodig hebt

 • Wattenstaafjes
 • Fijn schuurpapier
 • Paperclip
 • Oude tandenborstel
 • Potloodgum
 • Schone glazen bak of kom
 • Veiligheidsbril
 • Latexhandschoenen
 • Witte natuurazijn
 • Citroen
 • Stuk karton

Lekkende batterijen schoonmaken doe je zo

Hoe ga je vervolgens te werk? Volg onderstaande stappen om lekkende batterijen en de apparatuur waar het in zat, schoon te maken.

Bescherm de ondergrond

Leg een stuk karton op tafel om deze te beschermen. Zorg ervoor dat je beschermende kleding draagt, inclusief veiligheidsbril en latexhandschoenen.

Verwijder de batterij en gooi het weg

Verwijder de lekkende batterij uit het apparaat. Als de batterij vastzit, wrik deze er dan voorzichtig uit met een oud mesje of schroevendraaier.

Neutraliseer het accuzuur

Giet de neutraliserende vloeistof in de glazen kom. Doop het wattenstaafje in de azijn of citroen en knijp het uit om te voorkomen dat overtollige vloeistof het apparaat in druppelt en het beschadigt. Smeer met het wattenstaafje rond het batterijcompartiment en alle andere gebieden met zuur. Vervang het wattenstaafje regelmatig door een nieuwe. Wanneer het azijn of citroen in contact komt met het accuzuur, kan dit licht gaan bruisen. Dat is normaal. Als het bruisen stopt, is het accuzuur geneutraliseerd.Verwijder de corrosie

Laat het elektrisch apparaat ongeveer een uur drogen. Schraap vervolgens de witte corrosie weg met een paperclip of een stukje fijn schuurpapier. Wees hierbij voorzichtig om beschadiging van dunne metalen aansluitingen te voorkomen. Tik de losse corrosie eruit. Gebruik geen water om het vuil op te ruimen.

Reinig de polen

Gebruik de potloodgum om de metalen batterijpolen te laten glanzen. Eventuele resterende corrosie beperkt namelijk de elektrische geleiding, dus zorg ervoor dat de polen volledig schoon zijn.

Zo voorkom je lekkende batterijen

 • Zorg ervoor dat de batterijen correct zijn geplaatst. Wanneer je ze er verkeerd om in doet. kan de batterij beschadigen en dit kan tot lekkage leiden.
 • Haal de batterijen uit het apparaat als het een lange tijd niet wordt gebruikt.
 • Bewaar de batterijen niet in de koelkast of vriezer, maar bewaar ze op een koele, droge plaats uit direct zonlicht.
 • Vermijd het mixen van nieuwe en oude batterijen in hetzelfde apparaat.

Heb jij wel eens lekkende batterijen moeten schoonmaken? Wat is jouw ultieme tip?