De schoonmaakfouten maak jij waarschijnlijk ook! Verander deze kleine dingen en je zal sneller het gewenste resultaat bereiken!

Het schoonmaken en opruimen van je huis is waarschijnlijk niet je meest favoriete bezigheid. Helaas is het wel noodzakelijk. Althans, als je niet je huis wilt delen met allerlei gezellige insecten, de vloer wilt blijven zien en voedselvergiftiging wilt voorkomen. Helaas sluipen er bij veel van ons toch wat schoonmaakfouten in, wanneer we er niet goed op letten.

De meeste van ons, en ik durf eerlijk toe te geven dat ik daar bij hoor, willen huishoudelijk werk zo snel mogelijk doen, met het meeste resultaat met zo min mogelijk inspanning. Ik heb voor jou 5 tips die je daarbij kunnen helpen, zodat je deze schoonmaakfouten niet meer hoeft te maken. Verander deze kleine dingen in je schoonmaakroutine en je zal sneller het gewenste resultaat bereiken!

Fout #1: Uitstelgedrag

Wanneer je pastasaus op de keukenvloer valt, of je wolkje van geluk gooit yoghurt op de grond, veeg je het dan meteen op? Of denk je “dat komt straks wel”? Vergeet je vervolgens dat het schoongemaakt moest worden? Dat is niet slim. Over een paar uur kost het schoonmaakklusje je gegarandeerd meer werk dan wanneer je het direct doet.

Hetzelfde geldt voor alle andere klusjes in huis. Door het uit te stellen, wordt de klus alleen maar groter. De truc is om een klus aan te pakken wanneer het eigenlijk nog net niet hoeft. Dan heb je er het minste werk aan.

Fout #2: De verkeerde producten

Wanneer je een schoonmaakproduct gebruikt wat niet sterk genoeg is, loop je de kans dat het niet goed schoon wordt, waardoor je de klus weer moet herhalen. Je hebt vast wel eens een vlek uit een kledingstuk geprobeerd te wassen, zonder succes. Meestal betekent dit je niet het juiste product hebt gebruikt.

Lees altijd zorgvuldig labels en etiketten en volg aanwijzingen nauwkeurig op. De juiste producten gebruiken, bespaart je niet alleen tijd, maar ook geld. Wanneer je bijvoorbeeld je stenen werkblad met de verkeerde middelen reinigt, kan dit je werkblad beschadigen. Wanneer je minder chemicaliën in je huishouden wilt gebruiken, overweeg dan om zelf schoonmaakmiddel te maken. Ook dit bespaart geld!


Fout #3: Verkeerde volgorde

Zoals al eerder gezegd, niemand wil teveel tijd aan het huishouden besteden. Een veelgemaakte schoonmaakfout is echter het gebruik van een verkeerde volgorde. Wanneer je op de verkeerde plek begint, is de kans groot dat je je schoonmaakhandelingen weer moet herhalen, nog voordat je de kamer uit bent.

Begin met rommel dat rondslingert te verzamelen en op te ruimen. Maak de vloer leeg. Daarna is het belangrijk dat je altijd van boven naar beneden werkt. Als je eerst de vloer gaat schoonmaken en daarna de ventilator gaat afstoffen, kun je geheid de vloer meteen weer opnieuw doen. Ook bij bijvoorbeeld het schoonmaken van de badkamer, begin altijd bovenaan. Op die manier zul je geen last hebben van water wat naar beneden druipt.

Fout #4: Je kinderen niet leren mee te helpen

Het perfecte moment om kinderen te betrekken bij het huishouden, is wanneer ze een peuter zijn. Peuters willen op die leeftijd niets liever dan mama en papa helpen en alles nadoen wat zij doen.

Je kunt beginnen met kleine taken, zoals kleding in de wasmachine doen en er weer uit trekken, rommel in de vuilnisbak gooien of met een doekje over een tafel gaan. Wanneer ze wat ouder worden kun je wat meer uitdagende klusjes verzinnen, zoals bijvoorbeeld een handdoek opvouwen of meehelpen de tafel te dekken of af te ruimen. Er zijn echt genoeg klusjes voor kinderen om te doen.

Wanneer je ze al vroeg leert, dat het dagelijks doen van een paar simpele klusjes, het huishouden in zijn geheel een stuk makkelijker zal maken, zullen ze je later dankbaar zijn.

Fout #5: Onhygiënische schoonmaakbenodigdheden

Sommige benodigdheden die je gebruikt om iets schoon te maken, maken de situatie alleen maar erger. Ze geven bacteriën zoals E. coli of Salmonella een goede kans om te groeien. Een wasmachine die niet goed is schoongemaakt, kan je was vreselijk doen stinken en met een vieze vaatwasser wordt je vaat niet goed schoon. Neem de tijd om je vaatdoeken, afwasborstels, dweil en alle andere items goed te reinigen. Het liefst na elk gebruik.

Maak jij ook deze schoonmaakfouten?