Velen vinden het lastig om een moestuin te beginnen, maar het kan eenvoudig zijn. Dit zijn de makkelijkste groenten voor je moestuin om mee te beginnen.

Het aanleggen van een moestuin om meer zelfvoorzienend te worden, bespaart veel geld en zal je veel plezier opleveren. Maar als je nog niet veel ervaring hebt, zijn niet alle groenten- en fruitsoorten geschikt om mee te beginnen. Sommige groenten voor de moestuin zijn lastiger in onderhoud en verzorging.

Wanneer je gaat bepalen wat je absoluut in je moestuin wilt laten groeien, moet je nadenken over hoe gemakkelijk de plant groeit, hoe gemakkelijk het is om te oogsten en hoe de opbrengt is. Natuurlijk moet je ook altijd rekening houden met de smaak van jou en je gezin. Niet iedereen lust dezelfde dingen en het is zonde om iets te laten groeien, wat je later weer weggooit.

Makkelijke groenten voor de moestuin om mee te beginnen

Makkelijke groenten voor de moestuin voor beginners

Velen vinden het overweldigend om een moestuin te beginnen, maar het kan eenvoudig zijn als je de juiste gewassen kweekt. Er zijn er veel die behoorlijk wat opleveren en die niet veel werk kosten. Om je aan te moedigen om hiermee te beginnen, heb ik een lijst samengesteld met de gemakkelijkst te telen groenten voor de moestuin, zodat iedereen succes kan hebben. Moestuinzaden kun je op veel verschillende plekken kopen, zowel online als in de winkel.

Aardappelen

Aardappelen zijn een onmisbare groente om te verbouwen als je meer zelfvoorzienend wil worden. Ze zijn rijk aan voedingsstoffen, bieden veel voedsel in weinig ruimte, zijn enorm gemakkelijk te kweken en goed te bewaren.

Aardappelen hebben 2-3 maanden nodig klaar te zijn voor de oogst, afhankelijk van het ras. Ze kunnen eenvoudig worden gekweekt door een kleine aardappel met uitgroeiers erin in een hoop aarde te plaatsen. Eenmaal geoogst (mits goed verzorgd, koel bewaard en droog) kunnen de aardappelen tot 6 maanden bewaard worden, afhankelijk van het ras. Controleer ze gewoon om de paar weken en verwijder wat slecht is geworden.

Courgettes

Courgettes kweken is erg makkelijk en brengt bijzonder veel op. Als je courgetteplant eenmaal begonnen is met produceren, kun je wekelijks genieten van een aantal courgettes. Met een courgetteplant kun je het beste laten starten in een kasje op je vensterbank. In Nederland is het weer te onvoorspelbaar om zo’n teer plantje in de buitengrond te laten groeien. Maar zodra je een sterk plantje hebt, kan hij in de tuin.Wortelen

Wortelen zijn fantastisch voor in een moestuin. Het kan wel drie maanden duren voordat je resultaat hebt. Ze nemen niet veel ruimte in beslag, zijn relatief eenvoudig te kweken en bevatten veel voedingsstoffen. Wortelen zijn makkelijk om te verbouwen. Je zaait gewoon wat zaadjes in de grond en laat de natuur haar werk doen.

Uien

Uien zijn een must-have voor elke tuin. Of je ze nu plantjes verder kweekt of uien uit zaad kweekt, ze zijn ongelooflijk gemakkelijk. Uien zijn essentieel in veel gerechten die je zelf maakt en ze nemen niet veel ruimte in beslag. Absoluut de moeite waard. Je zou ook uienpoeder kunnen maken en dat blijft nog langer goed dan uien zelf. Net als alle andere gewassen, controleer regelmatig, gebruik wat je nodig hebt en gooi alles wat niet meer goed is.

Knoflook

Een ander belangrijk onderdeel voor je moestuin is knoflook. Wie wil er pastasaus zonder knoflook erin? Ik niet! Het is heel gemakkelijk om knoflook te kweken en het neemt niet veel ruimte in beslag. Je kan het maanden bewaren (afhankelijk van de soort) en net als bij uien kun je je eigen knoflookpoeder maken.

Radijsjes

Ook radijsjes staan bekend als één van de makkelijkste groenten voor een moestuin. Daarnaast groeien ze snel en kan je al na zo’n 6 weken oogsten. En wist je dat je de bladeren van de radijsplant ook kunt eten en dat deze zelfs nog gezonder zijn dan de radijs zelf?

Heb jij een moestuin? En welke groenten voor de moestuin zijn jouw favoriet?