Bijna iedereen bakt ze wel eens. Met dit basisrecept voor pannenkoeken, hoef je nooit meer een pakje dure pannenkoekmix te kopen.

Het basisrecept voor pannenkoeken lijkt iets wat iedereen onder de knie heeft. Toch is dit niet zo. Het begint er al mee dat iedereen het op een andere manier eet. Als wij pannenkoeken eten, wat we ongeveer eens per twee weken doen, dan doen we dat niet zoals de meeste Nederlanders. Meestal worden pannenkoeken allemaal in één keer gebakken en warm gehouden op een stapel boven een pannetje heet water. Herkenbaar? Wij doen het echter anders. Mijn man is Chef Pannenkoek bij ons huis en bakt alle pannenkoeken on the go, nadat ik het beslag heb gemaakt. Steeds als hij een pannenkoek heeft gebakken, wordt deze meteen gegeten. Eerst voor onze dochter, dan voor mij en dan voor hemzelf. En daarna hetzelfde rondje weer. Dat werkt voor ons het fijnst!

Vroeger kocht ik, net als veel andere Nederlanders, vaak pakjes met kant-en-klare pannenkoekenmix. Maar wist je dat er in dat pakje niets anders zit dan gewoon bloem? Je kunt natuurlijk zien door op de ingrediëntenlijst te kijken. Waar je het echter ook aan kunt zien, is wat je zelf nog aan de mix moet toevoegen. Dat is meestal namelijk melk en eieren. Om zelf pannenkoekenbeslag te maken, heb je alleen maar bloem, melk en eieren nodig. Als je bedenkt dat je voor nog geen euro een heel pak bloem koopt, maakt het pakje pannenkoekmix ineens wel heel prijzig. Maak het dus vooral zelf met goedkopere ingrediënten!

Basisrecept voor pannenkoeken: Ingrediënten en verhoudingen

Tegenwoordig heb ik het perfecte basisrecept voor pannenkoeken onder de knie en maak ik het beslag altijd helemaal zelf. Het is makkelijk, maar vooral goedkoop! Ik heb ook altijd nauwelijks afwas, omdat ik het beslag maak in mijn Magic Bullet blender. Dan hoef ik daarna alleen de cup af te spoelen en ben ik super snel klaar!

Over het algemeen maken we per volwassen persoon beslag voor 4 pannenkoeken en voor onze dochter de helft daarvan. Voor het beste basisrecept voor pannenkoeken voor 1 persoon, heb ik altijd het volgende ezelsbruggetje in mijn hoofd: 2-1-1. Dat houdt in:

  • 200 ml melk
  • 100 gram bloem
  • 1 ei

Wil je dus 2,5 portie maken (twee volwassenen en een peuter), hoef je dit alleen maar te vermenigvuldigen. Dan gebruik je dus 500 ml melk, 250 gram bloem en 2,5 eieren, maar 3 kan ook prima. Soms hoef ik alleen voor de peuter beslag te maken. Dan maak ik dus een halve portie en gebruik ik 100 ml melk, 50 gram bloem en officieel een half ei, maar ik doe altijd gewoon een heel ei, dat gaat prima.

Zo maak je pannenkoekbeslag

Hoe je het beslag klopt, maakt niet heel veel uit. Zoals ik al zei, ik maak mijn beslag altijd in mijn miniblender, dan is het in een kwestie van seconden klaar en heb ik altijd het luchtigste beslag en weinig afwas. Maar je kan het ook prima in een grote blender doen, met de handmixer kloppen of in de keukenmachine mixen. Je doet alle ingrediënten in één keer bij elkaar en klopt alles tot een vloeibaar beslag. Het beslag zou ongeveer dezelfde dikte moeten krijgen als een magere yoghurt die makkelijk schenkbaar is. Zorg ook dat je geen klontjes krijgt!

Eet je liever vegan? Deze vegan pannenkoeken zijn mega lekker!

Kende jij het basisrecept voor pannenkoeken?

Basisrecept voor pannenkoeken

Portie

4

pannenkoeken
Voorbereiding

5

minutes
Cooking time

10

minutes

Het makkelijkste basisrecept voor de lekkerste pannenkoeken.

Ingrediënten

  • 200 ml melk

  • 100 gram bloem

  • 1 ei

Bereidingswijze

  • Doe alle ingrediënten in kom of blender.
  • Mix tot een glad beslag zonder klontjes.
  • Voor meer beslag, vermenigvuldig de ingrediënten dan met het aantal personen.