Vandaag deel ik met jou een aantal van de beste en handigste manieren om essentiële oliën te gebruiken in huis.

Essentiële oliën gebruiken in huis kan op veel verschillende manieren. Vandaag deel ik met jou een aantal van de beste en handigste functies van deze oliën. Deze lijst is hopelijk een handig voor nieuwe fans van essentiële oliën, maar ik hoop ook ervaren gebruikers te inspireren!

Manieren om essentiële oliën te gebruiken in huis

Wat zijn essentiële oliën?

Essentiële oliën worden via een distillatieproces uit planten of plantendelen gewonnen. Deze methode levert een geconcentreerde olie op die zowel de geur als de gunstige eigenschappen van die plant bevat. Met andere woorden, de olie bevat de ‘essentie’ van de plant. Vandaar de naam. Het gebruik van essentiële oliën om gezondheidsproblemen te behandelen en welzijn te bevorderen is geen nieuwe ontwikkeling. In feite gebruiken mensen al duizenden jaren de eigenschappen van oliën.

Essentiële oliën gebruiken in huis

Essentiële oliën gebruiken in huis kan op veel verschillende manieren. Waaronder het behandelen van lichamelijke aandoeningen en het bevorderen van emotioneel welzijn. Elke individuele olie heeft unieke eigenschappen en effecten. Ik laat je zien wat voor manieren om essentiële oliën te gebruiken in huis er allemaal zijn.Je humeur opkrikken

Het verspreiden van bepaalde oliën kunnen je helpen om je kalmer, meer ontspannen of energiek te voelen. Het hangt allemaal af van welke olie je gebruikt! Gebruik bijvoorbeeld Zonnestraal om je fijner te voelen of voeg een paar druppels pepermunt toe aan een auto-diffuser, en je zal je alerter voelen tijdens het rijden.

Lucht zuiveren

Het verspreiden van bepaalde oliën kan de lucht in je huis reinigen en zuiveren. Tijdens het griepseizoen kunnen verschillende oliën fijn zijn in de diffuser vanwege antibacteriële eigenschappen, namelijk: citroen, rozemarijn en tea tree.

Beter slapen

Als je moeite hebt met in slaap vallen, kan het verspreiden van essentiële oliën helpen! Zet je diffuser op je nachtkastje en voeg een paar druppels ontspannende olie, zoals lavendel of Slaaplekker, toe aan het water. Binnen de kortste keren val je in slaap!

Schoonmaken

Veel essentiële oliën hebben antibacteriële eigenschappen, waardoor ze een uitstekende aanvulling zijn op zelfgemaakte schoonmaakmiddelen! Ik gebruik graag citroen, eucalyptus, pepermunt of tea tree om schoon te maken.

De was doen

Voeg natuurlijke frisheid aan je wasgoed toe, met bijvoorbeeld lavendelolie. Doe een paar druppels lavendelolie op een schone doek en gooi het dan met je net gewassen kleren in de droger. Gegarandeerd heerlijk geurend wasgoed.

In bad

Essentiële oliën kunnen je bad nog meer ontspannend maken. Voeg een paar druppels rustgevende oliën toe aan je badwater en je raakt gegarandeerd ultiem ontspannen. Bijvoorbeeld lavendelolie is hier heel geschikt voor, maar ook eucalyptus kan fijn zijn als je verkouden bent.

Tegen ongedierte

Schrik spinnen, muizen en ander ongedierte af met behulp van pepermuntolie. Vul een kleine verstuiver met water en voeg 10 tot 15 druppels pepermuntolie toe. Schud het flesje en spuit het rond spleten, gaten of waar je dan ook maar ongedierte naar binnen hebt zien komen.

Tegen nare geurtjes

Een paar druppels tea tree olie kunnen nare geurtjes uit schoenen, kasten en allerlei dingen meer verwijderen. Druppel wat druppels olie op een watje en plaats het watje daar waar onaangename geuren blijven hangen.

Gebruik essentiële oliën veilig

Hoewel essentiële oliën veel voordelen kunnen hebben, kunnen ze bij verkeerd gebruik helaas ook schade aanrichten. Hier zijn een paar richtlijnen, waardoor je veilig en effectief essentiële oliën kunt gebruiken in huis.

  • Verspreid geen essentiële oliën rond reptielen, vogels, knaagdieren of andere kleine huisdieren. Zorg er bij het verspreiden in een huis met honden of katten voor dat ze de ruimte kunnen verlaten als ze de geur onaangenaam vinden.
  • Gebruik geen citrusoliën op je huid voordat je de zon in gaat. Deze oliën zijn gevoelig voor zonlicht en kunnen brandwonden en andere pijnlijke huidaandoeningen veroorzaken.
  • Zwangere vrouwen moeten voorzichtig zijn met essentiële oliën. Lees hier meer over dat onderwerp.
  • Bewaar oliën altijd op een koele, donkere plaats om ervoor te zorgen dat ze zo lang mogelijk meegaan.

Essentiële oliën gebruiken in huis, heb jij dat al eens geprobeerd?