20 Manieren om iemand te steunen in het rouwproces

20 Manieren om iemand te steunen in het rouwproces

Ik moet bekennen dat ik jarenlang absoluut geen idee had hoe ik iemand moest steunen in het rouwproces. Hoewel ik altijd oprecht medeleven voel als er iemand overleden is, had ik nooit enig idee over wat ik moest doen of zeggen. Zelf heb ik helaas ook al een aantal keer in mijn leven iemand verloren en ik ben oprecht dankbaar dat de familie en vrienden om me heen vaak wel wisten wat ze moest doen of zeggen om me te steunen.

Ik denk vaak terug aan hoe weinig ik altijd wist over rouwen en aan hoe anderen dit aanpakken. Ik denk vaak aan momenten dat mensen die dicht bij me staan afscheid van een naaste hebben moeten nemen. Meestal wou ik dat ik meer had gedaan en soms denk ik dat ik juist teveel heb gedaan. Het blijft altijd lastig en het is natuurlijk ook erg afhankelijk van de persoon die steun nodig heeft. Ken jij iemand die je wilt steunen in het rouwproces, maar weet je niet goed hoe? Dan zijn hier een aantal tips.

Iemand de eerste paar dagen steunen

De eerste paar dagen zijn ontzettend lastig. Dit is hoe je iemand in die periode kan steunen in het rouwproces.

Ga bij iemand langs

Eén van de beste manieren om te helpen, is door op bezoek te gaan. Verstop je niet en wees niet bang dat je bezoek teveel is. Het is beter om weer weg te gaan als iemand aangeeft dat het nu even niet zo’n goed moment is, dan om nooit langs te komen. Kun je niet, dan bel, sms, stuur een bericht. Laat de persoon weten dat je om diegene geeft en aan ze denkt.

Luister

Het beste wat je kunt geven, is een luisterend oor. Iemand die rouwt heeft een hoop te verwerken en iemand die wil luisteren, helpt bij daarbij. Probeer hierbij niet je eigen verhaal te doen. Dit is niet het moment om je eigen rouwproces aan iemand op te dringen, het draait nu om hen.

Probeer het niet te verklaren of uit te leggen

Ja, God had waarschijnlijk een engel nodig en ja, alles heeft een reden en niets gebeurt zomaar, maar dat wil niet zeggen dat de persoon die in een rouwproces zit er nu veel verdriet om heeft. Het is waarschijnlijk te vroeg voor dit soort opmerkingen. Probeer ook de opmerking “Ik weet hoe je je voelt” te vermijden. Geen enkel sterfgeval is hetzelfde.

Blijf de naam uitspreken

Wees niet bang om de naam van de overledene te zeggen. Het maakt de situatie niet erger en het is niet dat het mensen herinnert aan het verdriet, want dat verdriet is toch wel aanwezig. Over het algemeen willen mensen die aan het rouwen zijn niets liever dan af en toe de naam van hun geliefde horen.

Deel herinneringen

Als je aanvoelt dat het gepast is, deel dan een favoriete herinnering aan de overleden persoon. Het is heel troostend om verhalen te horen over iemand die je mist. Als er geen tijd of geen geschikt moment is om herinneringen te delen, schrijf ze dan op en stuur ze later met een kaartje. Het zal zeer gewaardeerd worden. Ook als je nog leuke of mooie foto’s hebt, stuur ze gerust op. Dit kan ook later nog steeds.

Niets zeggen is ook oké

Voel je je hulpeloos of machteloos? Begrijpelijk. De waarheid is dat je de pijn niet weg kunt nemen. Daarom is het soms oké om gewoon niets te zeggen en mee te huilen. Probeer de leegte niet met woorden te vullen.Iemand steunen op de langere termijn

Is de eerste tijd voorbij? Denk dan niet dat het klaar is. Voor jou gaat het leven misschien weer door, maar voor de rouwende persoon kan ook deze periode moeilijk zijn. Dit zijn een aantal manieren om iemand te steunen in het rouwproces op de langere termijn.

Kook een maaltijd

Iets wat altijd gewaardeerd zal worden is een heerlijke zelfgemaakte maaltijd, zodat ze zelf niet hoeven te koken. Zelf ook blijven eten? Dit moet je aanvoelen en jezelf zeker niet opdringen. Sommige mensen zullen gezelschap op prijs stellen, terwijl anderen hunkeren naar privacy.

Geef een mooi aandenken

Na een tijdje, als het geregel en de heftige periode van de eerste dagen een beetje achter de rug zijn, is het misschien een mooi moment om mooi aandenken aan te bieden. Wat tegenwoordig populair is, is bijvoorbeeld een gedenkbeeldje. Biedt bijvoorbeeld aan om samen een mooie uit te zoeken. Zoek je een gedenkbeeldje te koop? Online vind je in webshops een variërend aanbod. Boeken over rouwverwerking of memoires van personen in ongeveer dezelfde situaties kunnen ook een mooi cadeau zijn.

Bied hulp aan met iets waar je goed in bent

Je kunt misschien helpen met het gazon of het doen van de belastingaangifte. Sommige mensen die een geliefde verliezen, hebben ineens niemand meer die zulke dingen voor ze kan doen. Als je de noodzaak ziet, stel het dan zelf voor. Voor sommige mensen is hulp vragen lastig.

Onthoud speciale dagen

Houd er rekening mee dat er het komende jaar en waarschijnlijk de jaren daarna, moeilijke dagen aankomen. Stuur kaarten op deze dagen en laat van je horen. Het zal iemand echt steunen in het rouwproces als ze weten dat anderen niet zijn vergeten hoe moeilijk deze dagen kunnen zijn.

Ga er niet vanuit dat iemand zich beter voelt

Het rouwproces is lang en voor iedereen anders. Ga er nooit vanuit dat iemand ergens overheen is. Het leven gaat door, maar het verdriet van het verlies zal altijd aanwezig blijven.


Door Yvette

Yvette is getrouwd en heeft een dochter. Ze houdt van Engeland, herfst, winter, Kerst, het tuincentrum, dansen door de kamer, pizza en ijs. Het is haar droom een fictieschrijver te worden, op een boerderij te wonen met haar eigen kippen en moestuin en iets bij te dragen aan een betere wereld voor vrouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.