Maaltijdplannen (Meal preppen) voor beginners
Koken & Bakken

Meal preppen voor beginners

Ik ben een groot fan van zaken vooruit plannen. Zeker wanneer het om het avondeten gaat! De maaltijden van te voren plannen en daardoor maar één keer in de week boodschappen doen, dat doen we hier in huis al jaren. Dat bespaart in de kosten en zorgt ervoor dat je minder weggooit. Maar sinds kort doe ik ook elk weekend aan meal preppen! Wat is dat nou precies en hoe doe je het?

Wat is meal preppen?

Meal prep staat voor meal preperation, wat Engels is voor maaltijdvoorbereiding. Het is dus ook een (zeer lelijke) verNederlandsing (zeg ik dit goed?) van het woord. Meal preppen houdt in dat je alle maaltijden voor de komende week van te voren voorbereid, zodat je de rest van de week minder tijd in de keuken kwijt bent. Zelf prep ik alleen de avondmaaltijden, maar als je meer wilt lezen over het preppen van je ontbijt of lunch, lees dan dit leuke artikel even.

In tegenstelling tot wat je misschien denkt, zijn er verschillende manieren om te meal preppen en het hoeft echt niet te betekenen dat je een hele zondag in de keuken staat. Zeker wanneer je overdag werkt en een gezin hebt, is het erg prettig als je niet veel meer in de keuken hoeft te doen ‘s avonds. Je kunt een methode kiezen die het beste bij jou en je gezin past.

 • Volledige maaltijden koken: Deze methode zal het meeste tijd kosten. Je kookt een aantal maaltijden vooruit en bewaart ze in de koelkast of vriezer. Wanneer je dan wilt eten hoef je het alleen maar op te warmen. Je kunt op deze manier bijvoorbeeld een grote pan pastasaus maken en dit in meerdere porties verdelen. Let wel op, niet alles is hier geschikt voor.
 • Ingrediënten voorbereiden: Dit is de methode die ik zelf gebruik. Je loopt dan de planning door voor de week erna en bereidt zoveel mogelijk voor. Dus: groentes snijden, hoeveelheden (van bijvoorbeeld pasta) afwegen, enzovoort. Alles wat je kunt bedenken wat alvast gedaan kan worden. Je kunt dit het beste voor een halve week doen en dan op donderdag de rest. Ik ben hier per keer ongeveer 20 minuten mee bezig.
Meal Preppen voor beginners

Wat heb je nodig voor een goede maaltijdplanning?

Het enige wat je nodig hebt, zijn goede afsluitbare bakjes in verschillende formaten. Ik gebruik de bakjes van Lock & Lock, maar weckpotten zijn bijvoorbeeld ook heel geschikt voor salades of een gezonde lunch om mee te nemen. Waar moeten de bakjes aan voldoen?

 • Luchtdicht, zodat alles goed vers blijft.
 • BPA-vrij, dat is beter voor de gezondheid.
 • Lekvrij, zodat je ook sauzen en dergelijke veilig kan bewaren.

Het helpt wanneer de bakjes goed stapelbaar zijn en dezelfde vorm hebben. Verschillende afmetingen is natuurlijk ook erg handig.

Hoe ik aan meal preppen doe

Er zijn verschillende manieren om te meal preppen, dus het lijkt me het beste om te laten zien hoe ik het doe. Misschien is het jouw ideale manier, misschien ook niet. Het is altijd fijn om te zien hoe anderen het doen.

 • Stap 1: Maak een weekmenu. Ik plan voordat ik boodschappen doe een hele week aan maaltijden. Ik doe alleen de avondmaaltijden, maar je zou dit voor drie maaltijden per dag kunnen doen. Bij het bepalen van het weekmenu houden we altijd rekening met wat we nog op voorraad hebben en wat er in de aanbieding is. Het plannen doe ik met een super handige planningtool.
 • Stap 2: Maak een boodschappenlijstje en doe boodschappen. Na het maken van een weekmenu, doorloop ik alle maaltijden en maak ik een boodschappenlijstje. Ook hiervoor gebruik ik Trello. Ik deel de boodschappenlijst met mijn man, zodat hij het ook op zijn telefoon kan inzien en dingen kan afstrepen. We zijn geen online shoppers, wat betreft de boodschappen. Mijn man, ik en mijn dochter vinden boodschappen doen hier té leuk voor!
 • Stap 3: Begin met meal preppen! Op dit moment heb ik mijn weekmenu en ik heb mijn boodschappen. Ik focus op één maaltijd per keer en probeer alles daarvoor voor te bereiden wat mogelijk is.

Wat kun je preppen?

Niet alle componenten van een maaltijd zullen geschikt zijn om voor te bereiden. Bijvoorbeeld zachte groentes zoals sla of spinazie blijven minder lang vers. Dit zijn een aantal dingen die je wél kunt doen:

 • Groente snijden
 • Vlees snijden en marineren
 • Gedroogde pasta of rijst afwegen
 • Sauzen maken
 • Ovenschotels voorbereiden zodat ze meteen de oven in kunnen
 • Overnight oats

De voordelen van meal preppen zijn de moeite (die best wel mee valt) echt waard. Je bespaart tijd, geld en voelt minder stress! Probeer dat te onthouden als je een keer geen zin hebt. Begin simpel en je zal er versteld van staan hoeveel impact een klein beetje voorbereiding zal hebben.

Mocht je vragen hebben, stel ze dan gerust in een reactie. Ik ben hier om te helpen!

1 Reactie

 1. Mijn schoonmoeder deed dit vroeger ook. Had verwacht dat meal preppen veel lastiger zou zijn eerlijk gezegd en arbeidsintensiever. Die weckpotten vind ik een heel goed idee, zeker met oog op de kwaliteit. Moet me hier eens meer in gaan verdiepen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.