Wanneer je veel tijd in je tuin steekt, wil je hier natuurlijk geen fouten mee maken. Deze 7 fouten bij het tuinieren hoef jij vanaf nu niet meer te maken!

Hoewel onze tuin nog lang niet het uiterlijk heeft wat ik graag zou willen, is de tuin zeker wel een actief onderwerp van gesprek binnen ons gezin. We verzamelen constant ideeën en praten over wat we er graag mee zouden doen. We hebben al een moestuin, een zelfgebouwde zandbak en hebben plannen voor een mooi overkapt terras.

Qua tuinieren hebben we echter nog een hoop te leren en fouten worden dan ook regelmatig gemaakt. Elke dag leren we weer bij, o.a. door deze Ted Talks te bekijken en naar Gardener’s World op de BBC te kijken, echt mijn favoriete programma voor de zondagavond. Ik deel graag met jou de fouten bij het tuinieren die ook jij vanaf nu niet meer hoeft te maken.

7 Fouten bij het tuinieren die je vanaf nu nooit meer maakt

1. Te vroeg planten of inzaaien

Wanneer het in het voorjaar beter weer wordt, wil ik altijd meteen in de tuin aan de slag en van alles inzaaien. Maar als je te vroeg gaat zaaien of beplanten, heb je kans dat er nog vorst overheen gaat en dat is voor veel planten niet goed. Zonde van je tijd, planten en geld! Je kunt op deze pagina opzoeken wanneer de laatst verwachte vorst in jouw gebied zal zijn en daarna beginnen met zaaien.

2. De planten te dicht op elkaar plaatsen

Net als mensen, hebben planten en bepaalde mate van persoonlijke ruimte nodig. Wanneer je gewassen te dicht bij elkaar plant, kunnen de kleinere door de grotere worden verdrongen. Als je niet zeker weet hoeveel ruimte planten nodig hebben, kun je altijd op de verpakking kijken of even op internet zoeken naar de richtlijnen per specifieke plant.

3. Niet diep genoeg graven

Wanneer je een plantje koopt en die in je tuin wilt plaatsen, zijn de meeste mensen geneigd een gat te graven wat precies groot genoeg is voor de kluit. Maar dit stimuleert de groei van de wortels niet. Hoe meer los zand om de kluit heen zit hoe beter. De wortel kunnen dan makkelijker uitschieten. Je kunt het beste een gat graven wat dubbel zo diep en dubbel ze hoog is als de kluit. Niet diep genoeg graven is een fout die ik zelf tot op de dag van vandaag nog steeds maak. Ik vergeet het iedere keer. Misschien dat ik er de volgende keer aan denk, nu ik het heb opgeschreven.

4. Teveel water geven

De meeste mensen weten wel dat het niet goed voor een plant is als het te weinig water krijgt. Maar teveel water is ook niet goed! Als de grond doordrenkt raakt van het water, kunnen de wortels gaan rotten en dan is het moeilijk de plant weer gezond te krijgen. Meestal gaat de plant dan dood. Zoek goed uit hoe vaak je een plant water moet geven en pas dit ook aan op het weer.

5. De verkeerde plek kiezen

Je wilt natuurlijk het liefst de plek van je planten en bloemen bepalen op basis van waar ze het mooist staan. Ik betrap mijzelf hier ook regelmatig op. Maar als het gaat om het kiezen van de juiste locatie, zijn de zon- en schaduwbehoeften van de plant het allerbelangrijkst. Als een plant om zon vraagt, geef hem dan ook een zonnige plek. Mocht het zo zijn dat er toch planten op een verkeerde plek staan, kun je ze meestal zonder problemen verplaatsen.

6. Gebruik maken van slechte grond

Minstens zo belangrijk voor een gezonde tuin, is goede grond. Je kunt alles goed doen, maar als je planten in slechte grond staan, is in principe alles voor niks. Als je niet zeker weet wat de conditie van de grond in jouw tuin is, kun je dit laten testen.

7. Geen rekening houden met dieren

Wanneer je veel tijd en moeite steekt in je tuin, wil je ook dat deze beschermd is tegen allerlei kleine vriendjes die (misschien zelfs letterlijk) een graantje willen meepikken. Er zijn veel verschillende manieren om dieren ervan te weerhouden je tuin te vernielen of op te eten.

Welke fouten bij het tuinieren maak jij zoal?