Milieuvriendelijk boodschappen doen kan een uitdaging zijn. Als jij ook het verschil wilt maken, heb ik voor jou een aantal tips.

Boodschappen doen is iets dat elke week zal moeten gebeuren, daar komen we niet onderuit. Ik probeer hier de laatste tijd meer mee bezig te zijn door milieuvriendelijk boodschappen doen een prioriteit te maken en na te denken over hoe ik mijn steentje nog meer bij kan dragen aan een beter milieu.

Milieuvriendelijk boodschappen doen

Milieuvriendelijk boodschappen doen kan een uitdaging zijn. Als jij ook het verschil wilt maken, zal je smullen van deze handige en snelle tips om bewuster je wekelijkse boodschappen te doen. Zo maak je je boodschappen net iets groener en net iets betaalbaarder.

Praktische tips om milieuvriendelijk boodschappen te doen
Koop voordeelverpakkingen

Grootverpakkingen of voordeelverpakkingen kopen, zorgt voor minder verpakkingsafval en minder ritjes naar de supermarkt. Dat bespaard dan weer benzine, verminderd luchtvervuiling en scheelt ook nog eens geld, omdat je minder vaak aan de kassa staat. Daarbij zijn voordeelverpakkingen vaak goedkoper in verhouding. Een aantal producten die je makkelijk in bulk kan inkopen:

  • Grote zakken rijst
  • Grote zakken pasta
  • Familieverpakking toiletpapier
  • Vlees om in te vriezen
  • Grote zakken kattenbakgrind


Steun lokale bedrijven

Milieuvriendelijk boodschappen kun je doen door zoveel mogelijk producten die lokaal groeien of worden geproduceerd te kopen. Een manier om dat te doen, is bijvoorbeeld je groente en fruit bij een lokale teler te kopen. Wij gaan regelmatig naar de lokale pluktuin, waar je zelf groente en fruit kan plukken en je eigen eitjes kunt rapen. Daarbij hebben ze ook een boerderijwinkel waar je kaas, jam en andere producten kan kopen die lokaal gemaakt zijn.

Neem je eigen draagtassen en zakjes mee

Probeer zoveel mogelijk groente en fruit te kopen dat niet in plastic verpakt zit. Let wel op: Bijvoorbeeld een komkommer in plastic gaat veel langer mee dan een losse komkommer. Als je vermoed dat je de komkommer weg zal gooien, omdat hij niet lang genoeg goed blijft, is dat ook weer zonde. Maak dus goede keuzes hierin. Daarnaast kun je zelf je eigen draagtas en herbruikbare groente- en fruitzakjes meenemen, om onnodig plastic afval te besparen.Shop ethisch verantwoord

Als consumenten zijn we steeds bewuster bezig met waar producten vandaan komen en of het ‘eerlijke’ producten zijn. Winkeliers spelen hierop in door steeds meer ethisch verantwoorde producten in de schappen te leggen. Dat is mooi, maar het kan natuurlijk nog beter! Je kunt dit ondersteunen door zelf ook eerlijke producten te kopen. Een paar voorbeelden:

  • Biologische Fairtrade koffie
  • Vrije uitloop eieren
  • Fairtrade chocolade
  • Cruelty-free verzorgingsproducten
Maak je eigen producten

Een super goede manier om plastic afval te verminderen, is om zelf producten te maken! Met azijn maak je heel gemakkelijk je eigen allesreiniger of wasverzachter. Veel ingrediënten (zoals azijn) zijn makkelijk in voordeelverpakkingen te koop in de supermarkt en gaan heel lang mee. Je kan zelfs, als je een aloë vera plant in huis hebt, je eigen desinfecterende handgel maken.

Milieuvriendelijk boodschappen doen, doe jij dat al?