Als je nog niet zoveel ervaring hebt met het nemen van gezonde en milieubewuste beslissingen, kan een milieuvriendelijke levensstijl betaalbaar en simpel houden best lastig zijn.

Als je nog niet zoveel ervaring hebt met het nemen van gezonde en milieubewuste beslissingen, kan een milieuvriendelijke lifestyle betaalbaar en simpel houden best lastig zijn. Het kan voelen alsof je veel dingen opgeeft, waaronder laaggeprijsde producten en lekker eten. Het goede nieuws is dat het maken van zulke veranderingen enorm eenvoudig is en dat het je niets hoeft te ‘kosten’.

Begin door eerst een paar kleine dingen aan te passen, als je er klaar voor bent kun je verder gaan met grotere dingen. Het hoeft allemaal niet ingewikkeld of duur te zijn. Van producten voor persoonlijke verzorging tot manieren om het huishouden groener te doen, je kunt altijd producten en methoden vinden die aan jouw behoeften voldoen.

Een milieuvriendelijke levensstijl betaalbaar en simpel houden

Laat de auto af en toe staan

Hoewel een auto soms echt nodig is, kun je soms voor kortere routes kiezen door te lopen of te fietsen. Je kun zo ook geld besparen op benzine en de aanbevolen 30 minuten fysieke activiteit per dag halen. Minder luchtvervuiling en een gezonder lichaam zijn dan de effecten van een simpele beslissing om de auto over te slaan. Makkelijk toch?

DIY voor een milieuvriendelijke lifestyle

Er was een tijd dat de geur van bleek of ammoniak gelijk stond aan een schoon huis, maar dat is niet langer het geval. Veel schoonmaakproducten die in de winkels hebben gelegen of nog steeds te koop zijn, worden als giftig beschouwd en kunnen ook nog eens heel duur zijn. Voor een schijntje van deze prijzen kun je je eigen schoonmaakproducten maken die net zo goed werken, niet giftig zijn en je een goed gevoel geven omdat je iets gezonds voor je huis en jezelf doet. Ben je benieuwd wat je allemaal zelf kunt maken? Download dan ons mini ebook met recepten voor schoonmaakmiddelen.

Maak van recyclen een vaste gewoonte

Recyclen gaat niet alleen over plastic en papier. Je kunt producten, speelgoed en kleding recyclen door ze te doneren. Om er een gewoonte van te maken om te recyclen, kun je emmers, bakken of goedkope vuilnisbakken gebruiken om alles op de juiste manier te sorteren. Je kunt ook voedsel recyclen door te composteren. Kwaliteitscompost is behoorlijk prijzig, maar met voedselresten kun je zelf goede voedingsstoffen voor je tuin maken. Waarschijnlijk kan je elke maand flink wat geld besparen door je wekelijkse en maandelijkse afval te verminderen.


Kweek zelf groente in je tuin

Je kunt besparen door alleen groente en fruit van het seizoen te kopen, maar het starten van een moestuin is ook een geweldige manier om geld te besparen. Misschien zal je zelfs merken dat het je helpt om je stress te verminderen. Zaden zijn over het algemeen niet zo duur en de opbrengst is erg waardevol. Begin met gemakkelijk te kweken gewassen om erin te komen en leer gaandeweg. Tuinieren kan bijna gratis, en je kunt altijd klein beginnen. Hou er wel rekening mee dat elke tuin aandacht nodig heeft.

Kook niet meer uit zakjes of potjes

Naast het verbouwen van je eigen voedsel, is er nog een geweldige manier om groener te zijn. Het beperken van de consumptie van commercieel bereid voedsel kan enorm veel geld besparen. Bijvoorbeeld sauzen en soepen zijn gemakkelijk vanaf de basis zelf te maken, wat lekkerder en goedkoper is. Je bepaald helemaal zelf wat erin gaat en de ingrediënten zijn helemaal vers.

Wat doe jij om jouw milieuvriendelijke lifestyle goedkoop en simpel te houden?