Minder eten weggooien doe je met deze praktische tips

Minder eten weggooien doe je zo

Wanneer je merkt dat er behoorlijk vaak voedsel in de afvalbak of op de composthoop belandt, is het misschien een goed idee om eens te gaan denken over hoe je je voedselverspilling kunt verminderen. Minder eten weggooien is beter voor je portemonnee, maar ook goed als je je ecologische voetafdruk wilt verminderen.

Minder eten weggooien doe je met deze praktische tips

Minder eten weggooien met 5 tips

Alle negatieve aspecten van voedselverspilling zijn niet perse van toepassing op mensen die composteren, omdat het meeste van dat voedselafval kan worden omgezet in compost voor je eigen tuin. Alleen heeft niet iedereen de mogelijk om te composteren. Dus als je minder eten wilt gaan weggooien voor een betere wereld en om meer geld te besparen, zullen deze praktische tips je zeker helpen.

Minder eten weggooien door restjes te bewaren

Het is een voor de hand liggende tip misschien, maar als je gewend bent je eten direct weg te gooien, wen er dan aan dit niet te doen. Door restjes te bewaren in plaats van het weg te gooien, zal je minder eten weggooien en ook minder eten hoeven te kopen. Je bespaard dus ook nog eens geld en tijd.

Bewaar restjes op de juiste manier

Gebruik altijd doorzichtige plastic of glazen bakjes om je restjes in te bewaren. Als je kunt zien wat er in het bakje zit, zal je eerder geneigd zijn om het op te eten. Het is niet leuk om te horen, maar mensen zijn lui. Als er een doorzichtig bakje naast een geheimzinnig bakje staat, zal je over het algemeen het doorzichtige bakje kiezen. Zelfs als het minder dan 10 seconden duurt om te kijken wat er in het bakje zit. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat je maaltijd zo lang mogelijk goed blijft. Hier kun je bijvoorbeeld ook een vacumeermachine voor gebruiken. Hiermee kun je restjes luchtdicht verpakken, waardoor het veel langer goed blijft.

Plaats bakjes met eten op ooghoogte in de koelkast

Vroeger legde ik restjes vaak op de onderste plank, omdat het daar het koudst is. Maar de waarheid is, dat veel eten dan niet te zien is en na een tijdje helaas toch naar de achterkant van de koelkast verdwijnt. Je ziet het dan niet meer en dan wordt het dus niet opgegeten. Wanneer je je restjes op ooghoogte bewaart, zal je ze een paar keer per dag zien en ze sneller opeten en zal je dus minder eten weggooien.

Eet je restjes als lunch en gooi minder eten weg

Het beste wat je kunt doen om direct gebruik te maken van je restjes, is om het de volgende dag als lunch te eten. Zeker pasta- of rijstgerechten zijn hier prima geschikt voor.

Ruim regelmatig de koelkast op

Ik ben een enorme zeikerd als het op houdbaarheid aankomt. Als iets een dag over datum is, wil ik het eigenlijk al niet meer eten en gooi ik het weg. Om dit te voorkomen, heb ik er een gewoonte van gemaakt om wekelijks de koelkast door te spitten naar producten die bijna over datum zijn. Die krijgen dan direct voorrang om gegeten te worden en zo zorg ik dus dat we minder eten weggooien.

Hoe zorg jij ervoor dat je minder eten weggooit?

Door Yvette

Yvette is getrouwd en heeft een dochter. Ze houdt van Engeland, herfst, winter, Kerst, het tuincentrum, dansen door de kamer, pizza en ijs. Het is haar droom een fictieschrijver te worden, op een boerderij te wonen met haar eigen kippen en moestuin en iets bij te dragen aan een betere wereld voor vrouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.