Minder geld uitgeven aan spullen die je niet nodig hebt, dat willen we allemaal. Met deze eenvoudige tips kun je hier iets aan doen.

Teveel geld uitgeven is iets waar we ons allemaal wel eens schuldig aan maken. Vooral in een tijd met veel aanbiedingen en afprijzing, hebben we nogal eens de neiging om spullen te kopen die we eigenlijk niet nodig hebben. Minder geld uitgeven aan dit soort spullen, volgens mij willen we dat allemaal. En je kunt er iets aan doen!

Minder geld uitgeven aan sh*t die je niet nodig hebt

Eenvoudige tips voor minder geld uitgeven

Als dit je bekend in de oren klinkt en je komt regelmatig thuis met spullen waarvan je denkt ‘wat is er nou weer gebeurt’. dan is het misschien tijd voor je om iets te gaan veranderen. Ik heb allerlei eenvoudig te volgen tips voor je die minder geld uitgeven aan spullen die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt, een stuk makkelijker maken.

Ken je zwaktes

Als je precies weet waar je het allerliefste winkelt en waar je het makkelijkst geld uitgeeft, dan kan je die winkels vermijden. Het klinkt bijna te simpel voor woorden, maar gewoon niet gaan werkt toch het allerbeste.

Winkel altijd met een lijstje en tijdslimiet

Als je dan toch gaat winkelen, beperk dan de tijd dat je in een winkel rondloopt. Zorg dat je precies weet wat je moet hebben en blijf niet langer dan nodig is. Als je snel in en uit gaat, is de kans zeer klein dat je allerlei andere dingen ziet die je niet kunt laten liggen, maar niet nodig hebt.

Bedenk je wat iets je werkelijk kost

Wat verdien je precies per uur? Laten we als voorbeeld nemen dat je €25.000 per jaar verdiend. Deel je dat door 52 weken en vervolgens door 40 werkuren, dan verdien je dus ongeveer €14,- per uur. En stel nou dat je een nieuwe tas op het oog hebt die €125,- euro kost.

Dan zou je dus bijna 9 uur moeten werken om de tas te betalen. Wanneer je er goed over nadenkt of je dat ervoor hebt, kom je soms tot de conclusie dat je de aankoop beter niet kunt doen. Soms ook wel, maar dan is het ook oké en heb je er tenminste over nagedacht.

Betaal met contant geld

Onderzoek heeft uitgewezen dat het moeilijker is om contact geld uit te geven, dan wanneer je zou pinnen. Neem dus altijd contact geld mee als je gaat winkelen of boodschappen gaat doen. Dan voorkom je dat je meer geld uitgeeft dan je eigenlijk wilt.

Laat je geld thuis

Als je minder geld wilt uitgeven, is het nog beter om helemaal geen geld mee te nemen. Dat is natuurlijk raar als je boodschappen gaat doen, maar ga je bijvoorbeeld alleen een beetje rondkijken, laat je portemonnee dan thuis.

Koop nooit impulsief

Laat je niet verleiden tot impulsaankopen, want die zijn vaak veel duurder dan nodig is. Een flesje Spa Blauw kost bijna net zoveel als een 6-pack van een goedkoper merk in de winkel. Niet alle deals zijn perse beter. Koop nooit iets alleen maar omdat het in de aanbieding is, maar vooral omdat je het toevallig ook echt nodig hebt.

Gebruik de 3-dagen-regel

Een hele mooie regel om je uitgaves onder controle te houden, is de 3-dagen-regel. Bedenk een grens, bijvoorbeeld €50,-. Alles wat je wilt kopen en duurder is dan die 50 euro, koop je niet meteen. Je wacht hier 3 dagen mee. Op die manier kun je goed overdenken of je het echt nodig hebt en geef je jezelf de tijd om van gedachte te veranderen.

Als dit allemaal nogal overweldigend lijkt, doe dan niet alles tegelijk, maar kies er een of twee om tijdens je eerste week toe te passen. Voeg dan de week daarna een nieuwe regel toe, totdat je je goed voelt over je uitgavepatroon. Denk eraan dat elke dag een nieuwe kans is om iets te veranderen!

Meer weten over geld besparen? Met mijn tips doe je vandaag al goedkopere boodschappen.

Minder geld uitgeven, zou jij dat willen of ben je tevreden met je uitgavepatroon?