Doe mee de wereld op te ruimen en gebruik minder plastic! Hoe je dat kunt doen? Ik heb een aantal praktische tips voor je.

Ik sta aan de kassa om mijn boodschappen te betalen en ineens baal ik als een stekker en voel ik me schuldig. Ik ben namelijk vergeten mijn eigen herbruikbare boodschappentas mee te nemen. Ik heb het druk met mijn eigen bedrijf, een kind waar ik de hele dag voor moet zorgen en het huishouden wat bijgehouden dient te worden. Dan kan ik mezelf toch wel vergeven dat ik één keer mijn tas vergeet mee te nemen?

Maar zo denk ik sinds kort niet meer. Iedereen heeft vandaag de dag wel iets gelezen over de hoeveelheid plastic die in onze oceanen en zeeën drijft. Volgens de Plastic Soup Foundation produceren we jaarlijks zo’n driehonderd miljoen ton aan nieuw plastic, waarvan jaarlijks vijf ton in onze wateren terecht komt.Dat dit plastic daar terecht komt, heeft veel verschillende oorzaken. Het komt van afval wat we op straat laten slingeren, visnetten die in de zee achterblijven, maar ook door wassen van synthetische kleding of het poetsen van je tanden. Al deze verschillende soorten plastic, vormen samen in de zeeën en oceanen de plasticsoep.

Minder plastic gebruiken

En al dat plastic drijft langzaam mijn hoofd in als ik bij die kassa sta, ik mijn boodschappen in een dure plastic zak stop en de caissière me een “fijne dag” wenst. En we hoeven maar een paar dingen in ons leven aan te passen om het verschil te maken. Ik wil minder plastic gebruiken en ik ben begonnen met deze vijf aanpassingen.

5 Tips om je plastic afval te verminderen
Minder plastic gebruiken door je eigen tas mee te nemen

Tegenwoordig neem ik altijd een herbruikbare boodschappentas mee. Ook ligt er een tas in de auto en mijn man heeft altijd een tas in zijn rugzak. Tasjes van katoen of canvas zullen netjes afbreken, nylon en allerlei synthetische materialen doen dit niet.

Koop minder plastic verpakkingen

Heb je ooit wel eens stil gestaan bij hoeveel plastic producten je eigenlijk koopt? Probeer dat te verminderen door producten te kiezen die in een kartonnen verpakking zitten of gewoon los te koop zijn, zoals groente en fruit. Je kunt bij producten in potten en flessen erop letten dat het in glas zit, want dat is recyclebaar. Bij Dille & Kamille kun je zelfs

Plastic verminderen door je drinkgewoonten te veranderen

Wees niet bang, ik ga je niet vertellen dat je minder wijn moet drinken ‘s avonds (ik ben ook moeder, ik oordeel niet), maar het zou al helpen als je geen flesjes water meer koopt. In plaats daarvan kun je je eigen herbruikbare waterfles gebruiken. Die is waarschijnlijk ook van plastic, maar dat is altijd nog beter dan al die lege plastic flesjes bij het afval. En wist je dat je tegenwoordig rietjes van metaal kunt kopen?Kies de juiste verzorgingsproducten

Verrassing, je kan er goed goed uitzien én denken aan het milieu. Geniet van een heerlijke scrub, maar vermijd altijd de microbeads, oftewel microplastics. Microplastics zijn stukjes plastic die kleiner zijn dan vijf millimeter. Bijvoorbeeld die kleine bolletjes in je scrub of douchegel. Deze verdwijnen niet, maar komen rechtstreeks in het riool terecht. En rioolwaterzuiveringsinstallaties zijn er niet op ontworpen om deze eruit te filteren! Let op: ze verbergen zich vaak onder de naam polyethileen, polypropyleen of polypropeen.

Recycle als een baas

Recyclen is niet meer wat het vroeger was. Karton en plastic van de rest van je afval scheiden is niet meer genoeg. Er is nog veel meer te doen! Mocht je twijfelen over hoe je een product het beste kunt recyclen, kijk dan hier voor meer informatie over welke producten in welke afvalbak thuishoren.

Doe mee met World CleanUp Day

Er is nog iets wat je kunt doen. Op zaterdag 19 september 2020 is het World Cleanup Day. Op deze grootste wereldwijde opruimactie van het jaar, gaan we samen met ruim 160 landen de planeet een grote schoonmaakbeurt geven. En Nederland doet natuurlijk mee! Het doel? Het opruimen van zoveel mogelijk zwerfvuil. Doe jij ook mee? Klik hier voor meer informatie.