Minder uitgeven aan boodschappen bereik je met deze 9 tips
Geld & Besparen Koken & Bakken

Minder uitgeven aan boodschappen bereik je met deze 9 tips

Boodschappen doen is altijd iets wat uit de hand kan lopen. Zeker in een gezin met kinderen kunnen de wekelijkse kosten behoorlijk hoog zijn. Niemand meer eten geven, dat is misschien niet het beste idee. Maar minder uitgeven aan boodschappen en voor minder verspilling zorgen, dat is wel te doen. En door minder geld uit te geven aan boodschappen, komt er geld vrij voor andere zaken.

Besparen op de boodschappen

Geld uitgeven aan eten is onderdeel van het leven, waar je nooit onderuit zal komen. Maar dat betekent niet dat je geen manieren kunt vinden om te besparen op de boodschappen, zonder gek te worden. Ik heb 9 tips voor jou, die er gegarandeerd voor gaan zorgen dat je minder geld zult uitgeven aan boodschappen en minder eten gaat verspillen.

1. Plan je maaltijden

Het van te voren plannen van een week aan maaltijden, is de beste manier om veel geld te besparen, omdat je alleen koopt wat je nodig hebt en je maar één keer naar de supermarkt hoeft. Een handige printable om je maaltijden te plannen, vind je in mijn shop.

2. Begin een moestuin

Met een klein stukje grond of zelfs een balkon kun je al op een makkelijke manier wat groente en kruiden kweken. Dit scheelt ontzettend op je boodschappenkosten. Wij hebben een kleine moestuin met een courgetteplant, aardappelen en rozemarijn.

3. Gebruik azijn in plaats van wasverzachter

Iets wat niet alleen geld bespaard, maar ook plastic verminderd, is het stoppen met kopen van wasverzachter. Wist je namelijk dat je je wasverzachter kunt vervangen met azijn? Je doet veel langer met een fles azijn dan met een fles wasverzachter, dus het scheelt geld, maar ook afval.

4. Koop groente en fruit van het seizoen

Ik ben verzot op aardbeien, maar wanneer het niet het seizoen is, koop ik ze niet. Ze zijn dan echt veel te duur. Groente en fruit van het seizoen is over het algemeen veel goedkoper.5. Bewaar groente en fruit op de juiste manier

Wanneer je groente en fruit op de juiste manier bewaard, blijven ze veel langer goed. Wist je bijvoorbeeld dat je aardappelen niet in de koelkast moet bewaren maar op een koele, donkere plek? We hebben in de voorraadkast hier een speciale bak voor.

6. Rasp zelf je kaas

Je kunt heel makkelijk zakjes geraspte kaas voor over je pasta kopen. Lekkerder, maar vooral goedkoper is om een blok kaas te kopen en zelf je kaas te raspen.

7. Vries brood in

Ik ben een ontzettende snob, als het om brood gaat. Ik hou van vers brood en iets wat minder is dan dat, vind ik echt niet lekker. Door brood in te vriezen, pak je gewoon wat je nodig hebt, wanneer je het nodig hebt. Omdat je het in de vriezer houdt, is het na ontdooien weer net zo vers en je hoeft nooit de laatste paar plakken weg te gooien.

8. Zorg voor een georganiseerde voorraadkast

Wanneer je je voorraadkast netjes en georganiseerd houdt, kun je beter in de gaten houden wat je precies hebt. Op deze manier gaan er geen producten over datum of koop je producten die je helemaal niet nodig hebt.

9. Gebruik een boodschappenlijstje

Iets waar ik altijd op blijf hameren en wat hand-in-hand gaat met het plannen van je maaltijden, is het maken van een boodschappenlijstje! Doe de boodschappen niet uit je hoofd, maar schrijf op wat je nodig hebt. Dit maakt de kans aanzienlijk kleiner dat je dingen koopt die je niet nodig hebt.

Hoe bespaar jij op je boodschappen?

2 Reacties

  1. Ik kook in bulk. Zo heb ik geen halve courgettes of halve aubergines meer in de koelkast. Na het koken verdeel ik het in porties en die extra porties gaan in de vriezer. Zo eten we niet meer dan nodig is (om het maar op te maken), hebben we veel minder afval en het scheelt ons ongeveer €200,- per maand. Ook scheelt het veel tijd en ligt er altijd wel iets gezonds in de vriezer voor de dagen dat ik geen zin in koken heb.

  2. Ik bespaar door slim om te gaan met aanbiedingen. Zo pas ik mijn weekmenu aan op bijvoorbeeld groenten die in de aanbieding zijn, en ik haal een aanbieding van producten die we veel gebruiken bijvoorbeeld aan het begin van de week en aan het einde van de week (voor de week erna).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.