Een minimalistische kerst is goed voor je stresslevel. Door minder hooi op je vork te nemen, geniet je meer van de feestdagen. Heb jij het al geprobeerd?

Een aantal jaren lang is kerst bij ons thuis altijd ‘hoe meer, hoe beter’ geweest. Het was ook heel moeilijk om mezelf in te houden, ik hou gewoon ontzettend veel van kerst en het gezellig maken van mijn huis. November en december is waar ik het hele jaar naartoe leef.

De kans is heel groot dat ik dan veel te veel dingen plan, waardoor ik uiteindelijk een soort grote rode glimmende kerstbal stressbal word. Als het dan uiteindelijk kerst is, ben ik er ook compleet klaar meeEen minimalistische kerst voor minder stress

De afgelopen jaren ben ik actief bezig geweest hier wat aan te doen en door een minimalistische kerst (en winterperiode) de hebben, mijn stresslevel te verlagen. Dat betekent dat ik heb moeten nadenken welke tradities belangrijk zijn voor mij en mijn gezin en welke totaal niet.

En ik moet echt zeggen… hoe minimalistischer kerst voor ons is, hoe prettiger ik alles ervaar en hoe lekkerder ik deze periode in mijn vel zit.
Dit is hoe ik een stressvrije, minimalistische kerst voor elkaar heb gekregen.

Tradities loslaten waar we niets mee hebben

Een aantal jaar geleden had ik een helder moment en realiseerde ik me het volgende. Dat iets een kersttraditie is, wil niet zeggen dat je het perse moet doen. Het moet ook leuk zijn en je gelukkig maken, of op zijn minst je niet emotioneel, financieel of op een andere manier belasten. Klinkt simpel, maar dat was het helemaal niet. Het is heel moeilijk om jezelf toe te staan iets wat je altijd hebt gedaan, niet meer te doen. Maar uiteindelijk word je er wel gelukkiger van. Inspiratie nodig voor activiteiten die wel leuk zijn in de kerstperiode? Ik heb een December Kalender gemaakt vol met leuke dingen om te doen met het hele gezin.

Maar één feestdag ver reizen naar familie

Dit heeft direct te maken met het loslaten van bepaalde tradities. Mijn familie (gescheiden ouders), met mijn schoonfamilie er ook nog bij, is ontzettend groot en woont voornamelijk ver weg. Ik heb me dus jarenlang verplicht gevoel om bij iedereen langs te gaan en dat was qua planning en ook financieel behoorlijk heftig. Vorig jaar hebben we als gezin besloten nog maar één van de drie feestdagen (twee kerstdagen en oud & nieuw) ver te reizen. Helemaal niet makkelijk, maar wat een rust!Niet alle decoraties gebruiken

Een paar jaar geleden gingen we helemaal nuts, wat betreft de decoraties. Ik gebruikte alles wat ik had en de woonkamer was een soort Christmas Wonderland. Toen onze dochter was geboren, merkte ik dat ik niet echt meer zin had om zolang bezig te zijn met het versieren van het huis. Ik halveerde het en merkte dat ik het eigenlijk wel mooi vond dat de woonkamer niet helemaal vol stond. Less is more!

Dankbaar zijn voor wat je hebt

Eigenlijk zou dit bovenaan moeten staan, want het is de allerbeste manier om je kerststress te verminderen. Wees dankbaar voor wat je hebt! Ja, alle kerstlampjes bleken kapot te zijn; Ja, je peperkoekhuis bleef niet overeind… Maar hey, die familie op de hoek van de straat kan dit jaar geen cadeau’s voor de kinderen betalen. Hallo, perspectief! En let op want perspectief is iets anders dan je schuldig voelen, wat absoluut niet nodig is. Dankbaarheid is het beste medicijn tegen kerststress, geloof me.

Maak het kerstdiner niet te moeilijk

Ha! Lekker eten rond de feestdagen is dus waar ik voor leef. En mijn man en ik zijn misschien een ietsiepietsie geneigd om teveel eten op tafel te zetten. Een goede vuistregel is dit: Maak een lijst met alles wat je wilt maken voor het kerstmenu. En streep dan twee dingen weg. Gewoon doen. Niet meer aan denken, niet maken en geen stress van hebben. Niemand merkt het of zal het missen. En als ze het wel missen, dan maken ze het verdorie zelf maar!

Hoe maak jij kerst minder stressvol?