Je eigen moestuin, iedereen kan het! Of je nou een tuin of een balkon hebt. Ik vertel je graag wat de voordelen van een moestuin zijn.

Dus je bent nieuwsgierig naar het hebben van een eigen moestuin? Top! Al een tijd (sinds 2018) hebben mijn man en ik een moestuin in onze tuin. We zijn er gek op onze eigen groente, fruit en kruiden te kweken, het geeft zoveel voldoening!

En denk nou niet dat een moestuin alleen is weggelegd voor mensen met een grote tuin. Je kunt zelfs een moestuintje aanleggen op je balkon! Moestuinieren is voor iedereen en ik vertel je graag wat de voordelen ervan zijn.

voordelen eigen moestuin
Voordeel #1: Besparen

Zodra je klaar bent met het aanleggen van je moestuin en je daar geen geld meer aan hoeft uit te geven, zul je geld gaan besparen. De groente, fruit en kruiden die je uit je moestuin haalt, zullen uiteindelijk maar een fractie kosten van wat je er in de supermarkt voor betaalt.

Voordeel #2: Smaak

Je weet vast wel dat groente en fruit van de markt veel lekker smaakt dan dat van de supermarkt. Groente en fruit uit je eigen moestuin smaakt dus gewoon nΓ³g lekkerder!

Voordeel #3: Keus

De supermarkt heeft meestal maar een beperkt aanbod, maar in je eigen tuin zijn geen grenzen! Citroenkomkommer, witte aardbeien, ananaskersen en paarse bloemkool. Je plant het allemaal in je eigen moestuin.

Voordeel #4: Voedingsstoffen

Hoe verder je producten gegeten worden, hoe meer voedingsstoffen erin zullen zitten. Verder dan uit je eigen tuin kan haast niet. Daarbij heb je met een moestuin helemaal zelf in de hand wat voor grond je gebruikt. Een goede kwaliteit moestuingrond, zorgt voor beter fruit en groenten.

je eigen moestuin aanleggen
Voordeel #5: Plezier voor het hele gezin

Tuinieren is voor iedereen leuk om te doen. Het is leerzaam voor kinderen en erg leuk om samen met papa of mama te doen. Het is de perfecte manier om kinderen achter hun schermpjes weg te krijgen. “Kom, we gaan super vies worden!” Helemaal top!

Voordeel #6: Rust

Een belangrijke reden waarom mensen zo van tuinieren houden, is omdat het zoveel kalmte in ons hoofd brengt. Er is iets rustgevends aan het bezig zijn met onze handen in de aarde.

Voordeel #7: Geluk

Er is maar weinig vergelijkbaar met het geluk dat je voelt wanneer je iets eet wat je uit je eigen grond hebt gehaald. Het is een soort oergevoel. Wij mensen zijn gemaakt om dingen zelf te verbouwen en dat voel je wanneer je ermee bezig bent.

Voordeel #8: Liefde voor groente

Houden je kinderen niet van groente of ben je daar voor de toekomst bang voor? Betrek ze dan in het groeiproces van de groenten in je moestuin. Wanneer ze het proces van zaad tot oogst meemaken, zal dat zeer positief uitpakken bij het avondeten. Want hoe tof is het om je eigen courgette te mogen eten?

Voordeel #9: Uiterlijk

Buiten dat allemaal om, is een goed verzorgde moestuin een prachtige aanvulling op iedere tuin. En je kan het natuurlijk helemaal vormgeven zoals je zelf wilt!

De volgende keer gaan we kijken hoe je het beste je moestuin kunt plannen.

Heb jij je eigen moestuin? Wat vind jij nou echt een voordeel ervan?