Ongeacht hoe groot of klein je moestuin is, een succesvol moestuinseizoen begint lang voordat je het eerste zaadje plant.

Een tijdje geleden hebben we het gehad over welke voordelen een eigen moestuin heeft en waarom je zou willen moestuinieren. Vandaag de volgende stap: Het vinden van de locatie van je moestuin. Dit komt namelijk nog best precies. En ongeacht hoe groot of klein je moestuin is, een succesvol moestuinseizoen begint lang voordat je het eerste zaadje plant.

Plannen is belangrijk!

moestuinieren
Hardheidszone

Voordat je kunt gaan moestuinieren, is het heel belangrijk dat je precies weet op wat voor soort grond je zit en in welke hardheidszone je zit. Een hardheidszone geeft een gebied aan met een gemiddeld jaarlijks minimumtemperatuur boven een bepaalde waarde. Dit is belangrijk, want zo kun je bepalen welke gewassen jouw tuin kunnen overleven. Je kunt hier de hardheidszone van jouw gebied vinden.

Wat ook heel belangrijk is, is dat je weet wanneer in jouw gebied de eerst en laatst verwachte vorst ongeveer zal zijn. De meeste groenten doen het niet goed in de vrieskou, dus je wilt ze pas buiten planten wanneer de nachtvorst geen kans meer heeft. De eerste vorst kun je hier checken en de laatste vorst vind je hier.

Zon

De locatie van je moestuin is de belangrijkste beslissing die genomen moet worden. En aangezien het om je eigen moestuin gaat, kan je dit helemaal zelf bepalen. Het belangrijkste waar je rekening mee moet houden is de zon. Water kan je naar je moestuin brengen, je kunt de grond aanpassen om drainage te verbeteren, maar de zon heb je niet onder controle.

De meeste groente, fruit en kruiden groeien het beste onder de volle zon. Dat betekent dat er minstens 6 tot 8 uur zon op je gewassen zal moeten staan. Sommige bladgroenten en kruiden kunnen een gedeeltelijke schaduwplek hebben met zo’n 4 tot 6 uur volle zon. Maar in de volle schaduw zal er eigenlijk nooit iets eetbaars groeien.

moestuinieren
Water

Je moestuin heeft water nodig. Zelfs in ons landje, waar het veel regent, heb je toegang tot stromend water nodig. Vraag jezelf af, voordat je je moestuin aanlegt: wil ik met een gieter heen en weer lopen naar deze plek? Heb ik toegang tot een buitenkraan? Heb ik eventueel plek voor een regenton? Je moestuin heeft ongeveer 2 tot 3 centimeter water nodig per week en als het warm is zelfs meer. Als het niet regent, hoe ga je daar water krijgen?

Bereikbaarheid

De kans is groot dat je je moestuin het meest vanuit je tuin gebruikt. Mocht je veel grond om je huis heen hebben, bedenk je dan dat je waarschijnlijk geen zin hebt om een heel eind te lopen voor een takje rozemarijn. Je wilt je tuin gebruiken, dus zorg dan ook dat het makkelijk bereikbaar is. Je kunt de de moestuin ook opdelen in gebieden. De kruidentuin dicht bij de keuken en de rest wat verder weg.

Je wilt overigens de tuin ook niet op een plek aanleggen waar je er geen zicht op hebt. Uit het oog, uit het hart. Om je moestuin goed te onderhouden, zul je er in de zomermaanden elke dag mee bezig moeten zijn. Wanneer je je tuin niet ziet, is het makkelijk om het moestuinieren een paar dagen te vergeten.

De volgende keer vertel ik je de voor- en nadelen van de verschillende type moestuinen.