Moet je wilde vogels voeren in de herfst?

Moet je vogels voeren in de herfst?

Veel mensen gaan er vanuit dat vogels voeren in de herfst niet goed is voor deze kleine diertjes. De grootste misvatting is dat als je vogels voert, ze niet zullen wegtrekken wanneer deze voedselvoorraad opraakt en de vogels dan dus zullen verhongeren.

Feitelijk gezien is een voedselbron maar een kleine factor die het migratiegedrag van vogels bepalen. Andere factoren die hierin meespelen zijn klimaat, instinct en daglichtniveau. Het vogels voeren in de herfst voorkomt niet dat de vogels wegtrekken, maar helpt het juist.

Vogels hebben ontzettend veel energie nodig om die al duizenden kilometers af te kunnen leggen. Wij mensen kunnen de vogels van meer energie voorzien, door bij te voeren. We helpen ze hierdoor ook meer vetreserves op te bouwen, wat nodig is om de dalende temperaturen te kunnen doorstaan.Redenen om vogels te voeren in de herfst

De herfst is een veranderlijk seizoen en het kan een zeer goede tijd zijn om vogels bij te voeren. Houd voederhuisjes dus goed gevuld, want:

  • Het helpt de vogels vetreserves op te bouwen, zodat ze meer energie hebben om te gaan trekken.
  • Het zorgt voor voedsel voor trekvogels die ons gebied passeren.
  • Het voelt de natuurlijke voedselbron aan.
  • Vogels hebben een goed geheugen en onthouden waar ze eerder veel voedsel hebben kunnen vinden. De kans is groot dat ze in het voorjaar weer terugkeren!
Vogels voeren in de herfst, ja of nee?

Het beste vogelvoer voor de herfst

Om trekvogels van de beste voeding te voorzien voor hun lange reis, is het belangrijk dat je zorgt voor vogelvoer met een hoog oliegehalte en veel calorieën. Het beste vogelvoer is:

Tips voor het voeren van vogels in de herfst

Uiteraard komt er nog wel meer kijken bij het voeren van vogels. Natuurlijk is het goed om voor het juiste voedsel te zorgen, maar ook een veilige tuin is erg belangrijk. Let daarom ook op deze details:


  • Check voederbakjes en voederhuisjes regelmatig op schade en repareer alles zo snel mogelijk, zodat ze veilig zijn.
  • Zorg voor een beplanting in je tuin, waar vogels ook in de herfst iets aan hebben. Groenblijvende planten met fruit, noten en bessen is fantastisch voor vogels.
  • Houd vogelbadjes altijd gevuld met vers en schoon water en bescherm het in de winter tegen bevriezing.
  • Houd voederbakjes schoon en gevuld, vooral bij slecht weer. Dit om schimmelvorming en dus de verspreiding van ziektes onder vogels te voorkomen.
  • Laat gevallen bladeren onder de bomen liggen om te zorgen voor beschutting voor insecten en gevallen bessen of zaden.
  • Bescherm afgepeigerde vogeltjes tegen roofdieren, zoals katten en grotere vogels.

Door het vogels voeren in de herfst, zul je nog meer genieten van het veranderende seizoen. Door bovenstaande tips en adviezen op te volgen, vergroot je de kans dat je een hoop vogelsoorten aan zult trekken. En dat is natuurlijk heel leuk voor jou, maar ook voor je tuin!

Door Yvette

Yvette is getrouwd en heeft een dochter. Ze houdt van Engeland, herfst, winter, Kerst, het tuincentrum, dansen door de kamer, pizza en ijs. Het is haar droom een fictieschrijver te worden, op een boerderij te wonen met haar eigen kippen en moestuin en iets bij te dragen aan een betere wereld voor vrouwen.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.