Je kind slaapt niet door? Zo kom je aan je nachtrust!

Nachtrust wanneer kind niet doorslaapt

Ons kind slaapt niet door. Ze is anderhalf. Een nacht niet uit bed hoeven om haar te troosten, is meer uitzondering dan regel. Soms volstaat één keer, maar meestal zijn we constant heen en weer aan het lopen. Haar bij ons in bed leggen, is voor ons geen optie, we willen graag dat ze in haar eigen bedje leert slapen en daarnaast wil ze zelf ook niet slapen wanneer ze bij ons ligt. Maar hoe zorgen we er dan voor dat we niet ons verstand verliezen, wanneer elke nacht een gebroken nacht is en ons kind niet doorslaapt?

Als je overdag een goede ouder wilt zijn, is het belangrijk dat je aan je nachtrust komt. Dat heb ik aan den lijve ondervonden. Maar hoe doe je dat? Ik heb een aantal handige tips voor je, die je helpen nog enigszins aan je nachtrust te komen. Wij hebben een groot gedeelte hiervan zelf ook doorgevoerd en ik kan je vertellen dat het echt een lifesaver kan zijn.

Nachrust wanneer je kind niet doorslaapt, hoe doe je dat?
Om en om nachtdienst

Om te beginnen raad ik absoluut aan de nachtdiensten af te wisselen. Dat betekent dat één van jullie de babyfoon aan zijn kant van het bed heeft staan, eruit gaat, troost, flesjes geeft, enzovoort. Als je partner dan aan de beurt is, kun jij een hele nacht doorslapen. Probeer je dan ook nergens mee te bemoeien, anders ben je alsnog de hele tijd wakker. Als het jouw nacht is en je kind slaapt niet door, probeer je partner dan ook echt met rust te laten. Wij doen dit al vanaf het begin en we zijn er nog nooit vanaf geweken. Het is heel fijn om af en toe een nacht te kunnen slapen en het voelt voor beiden dan ook niet alsof één iemand steeds de Sjaak is.

Rustige en koele slaapkamer

Een kalme omgeving en een fijne slaapkamer, bevordert de nachtrust. Kastdeuren dicht, geen rommel op de vloer, vuile was in de wasmand en nachtkastjes opgeruimd en schoon. Het liefst ook je telefoon uit of weg, al moet ik eerlijk bekennen dat dat voor mij persoonlijk averechts werkt. Zorg ook dat het niet te warm is op de slaapkamer. Dat kan in de zomer een uitdaging zijn. Met een extra stille airco houdt je de kamer lekker koel!

Duidelijke avondroutine

Je kind slaapt niet door, maar rust en regelmaat is wel belangrijk. Dan is het prettig om een duidelijke avondroutine te hebben. Maar het geeft jou zelf ook rust! Bij ons houdt een normale doordeweekse avond in: Avondeten, even rustig spelen, bakje yoghurt eten, in bad, pyjama aan, tandjes poetsen, verhaaltje en slapen. Iedereen weet waar ze aan toe zijn en er zijn geen verrassingen. Voor iedereen fijn.

Een goed matras

Wat ook heel belangrijk is, is dat je lekker in je bed kunt liggen. Een goed matras is key! Zorg dus dat je onderzoekt wat het beste bij jou past en wat de voordelen zijn van de verschillende soorten matrassen. Lig jij bijvoorbeeld het beste op een zacht of juist wat steviger matras? Of juist een matras met goede ventilatie? Laat je goed informeren en probeer de verschillende soorten uit, want dit scheelt ontzettend.

Frustraties pas in de ochtend

Het laatste, maar misschien wel belangrijkste punt: wacht met frustraties uiten tot de volgende ochtend! Rick en ik hebben ons wel eens allebei liggen opvreten over het feit dat mini maar niet wilde gaan slapen. Uiteindelijk waren we beiden zo boos op de situatie, dat we niet meer in slaap konden komen, ook al lag zij allang heerlijk te ronken. Doe dit dus niet! Haal adem, laat je partner met rust en zet het van je af. Goed, je kind slaapt niet door, maar je komt nu tenminste wel af en toe aan je nachtrust. Morgen weer een poging!

Hoe kwam jij aan je rust, toen je kind nog niet doorsliep?

Door Yvette

Yvette is getrouwd en heeft een dochter. Ze houdt van Engeland, herfst, winter, Kerst, het tuincentrum, dansen door de kamer, pizza en ijs. Het is haar droom een fictieschrijver te worden, op een boerderij te wonen met haar eigen kippen en moestuin en iets bij te dragen aan een betere wereld voor vrouwen.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.