Zo kom je aan je nachtrust wanneer je kind niet doorslaapt

Onze dochter is anderhalf jaar en doorslapen was tot voor kort een groot probleem. Een nacht niet uit bed hoeven om haar te troosten, was meer uitzondering dan regel. Soms volstond één keer, maar soms waren we constant heen en weer aan het lopen. Haar bij ons in bed leggen, is voor ons geen optie. Maar hoe zorgen we er dan voor dat we niet ons verstand verliezen, wanneer elke nacht een gebroken nacht is?

Als je overdag een goede ouder wilt zijn, is het belangrijk dat je goed slaapt. Dat heb ik aan den lijve ondervonden. Maar hoe doe je dat? Ik heb een aantal tips voor je, die je helpen nog enigszins aan je nachtrust te komen. Wij hebben een groot gedeelte hiervan zelf doorgevoerd en ik kan je vertellen dat het echt een lifesaver kan zijn.

Zo kom jij aan je nachtrust wanneer je kind nog niet doorslaapt | SpillMyTea.com

Om en om nachtdienst

Om te beginnen raad ik absoluut aan de nachtdiensten af te wisselen. Dat betekent dat één iemand de babyfoon aan zijn kant van het bed heeft staan, eruit gaat, troost, flesjes geeft, enzovoort. Als je partner dan aan de beurt is, kun jij een hele nacht doorslapen. Probeer je dan ook nergens mee te bemoeien, anders ben je alsnog de hele tijd wakker. Als het jouw nacht is, probeer je partner dan ook met rust te laten. Wij doen dit al vanaf het begin en we zijn er nog nooit vanaf geweken. Het is heel fijn om af en toe een nacht te kunnen slapen en het voelt voor beiden dan ook niet alsof één iemand steeds de sjaak is.

Rustige slaapkamer

Een kalme omgeving en een fijne slaapkamer, bevordert de nachtrust. Kastdeuren dicht, geen rommel op de vloer, vuile was in de wasmand en nachtkastjes opgeruimd en schoon. Het liefst ook je telefoon uit of weg. Maar geloof me, ik heb het ook geprobeerd, als het je niet lukt ben ik de eerste die jou begrijpt. Ik ben namelijk zo’n persoon die juist onrustig wordt en niet kan slapen zonder mijn telefoon in de buurt. Dus voor mij werkt dat niet, maar misschien voor jou wel!Duidelijke avondroutine

Voor de rust en regelmaat van je kind is het prettig om een duidelijke avondroutine te hebben. Maar het geeft jou zelf ook rust! Bij ons houdt een normale doordeweekse avond in: Avondeten, even rustig spelen, bakje yoghurt eten, in bad, pyjama aan, tandjes poetsen, verhaaltje en slapen. Iedereen weet waar ze aan toe zijn en er zijn geen verrassingen. Voor iedereen fijn.

Een goed matras

Wat ook heel belangrijk is, is dat je lekker in je bed kunt liggen. Een goed matras is key! Zorg dus dat je onderzoekt wat het beste bij jou past en wat de voordelen zijn van de verschillende soorten matrassen. Lig jij bijvoorbeeld het beste op een zacht of juist wat steviger matras? Of juist een matras met goede ventilatie? Laat je goed informeren en probeer de verschillende soorten uit, want dit scheelt ontzettend.

Frustraties pas in de ochtend

Het laatste, maar misschien wel belangrijkste punt: wacht met frustraties uiten tot de volgende ochtend! Rick en ik hebben ons wel eens allebei liggen opvreten over het feit dat mini maar niet wilde gaan slapen. Uiteindelijk waren we beiden zo boos op de situatie, dat we niet meer in slaap konden komen, ook al lag zij allang heerlijk te ronken. Doe dit dus niet! Haal adem, laat je partner met rust en zet het van je af. Morgen weer een poging!

Hoe kwam jij aan je rust, toen je kind nog niet doorsliep?

Dit artikel bevat een samenwerking met Health Foam.

Share: