De Crock-pot Slowcooker bestaat al heel lang en wordt alsmaar populairder. Ik heb een aantal basisregels voor optimaal gebruik voor je op een rijtje gezet.

De Crock-pot Slowcooker bestaat al heel lang en wordt alsmaar populairder. Dit komt vooral omdat slowcookers makkelijk in gebruik zijn en veel pluspunten hebben. Ze hebben maar één taak en dat doen ze goed!

Een slowcooker is een eenvoudig apparaat, bestaande uit een aardewerken pot met een glazen nauwsluitende deksel en een base unit. De pot past in het apparaat, die lage warmte genereert. De warmte bouwt langzaam op en de pot houdt de warmte vast. Door de deksel blijft alle warmte en vocht in de pa en krijg je een ideale temperatuur en vochtigheid om taai vlees of groente af te breken.

In Nederland is de Crock-Pot Slowcooker nog niet het begrip wat het in bijvoorbeeld Amerika is. Ik kan me dus voorstellen dat je na het kopen van zo’n apparaat even niet weet wat je ermee aan moet. Ik zet daarom de basisprincipes voor je op een rij.

Kies het juiste vlees

Omdat een slowcooker langzaam gaart, is het ideeale vlees voor de slowcooker een taai en groot stuk vlees, wat normaal gesproken lang nodig heeft om gaar te worden, zoals een schoudergebraad, rosbief of spareribs.

Wat fijn is aan een slowcooker is dat vlees in de slowcooker bijna niet te gaar worden, terwijl dat in de oven soms wel gebeurt. Een knapperig korstje is lastig en zal niet zo snel lukken, maar zacht en sappig wordt het altijd.

Bak het vlees even aan voor het koken

Ondanks dat het moeilijk is om in de slowcooker voor een knapperig korstje te zorgen, is dat natuurlijk wel heel lekker! Bak het vlees daarom altijd eerst even aan in een pan. Daar zijn twee redenen voor. Het is natuurlijk mooier, maar door het vlees dicht te schroeien krijg je een heel andere smaak. Vooral bij kip is het een aanrader.


Maak de Crock-Pot Slowcooker niet te vol

Elke variant van de Crock-Pot slowcooker zal zijn eigen richtlijnen hebben over tot hoe ver hij mag worden gevuld. Over het algemeen is het ‘t beste om hem voor niet meer dan tweederde te vullen. Wanneer de slowcooker te vol zit, wordt het moeilijker om de gewenste temperatuur te krijgen.

Wat ook belangrijk is om te weten, is dat je in de slowcooker veel minder vocht hoeft te doen, dan dat je in een normale pan zou doen. Het langzame kookproces trekt de sappen uit het voedsel, maar blijft in de pan en verdampt niet. Maar volg altijd de instructies van het apparaat dat je hebt aangeschaft.

Gebruik liever geen bevroren producten

Wanneer je bijvoorbeeld een stoofpotje maakt en op het laatst een handjevol bevroren doperwten toevoegt, kom je daar prima mee weg. Maar het is geen goed idee om te proberen een bevroren stuk vlees gaar te krijgen in de slowcooker. Dit komt de voedselveiligheid niet ten goede.

Voeg zuivelproducten pas op het laatst toe

Een zuivelproduct is een emulsie van eiwit, vet en water. Wanneer deze emulsie een lange tijd aan warmte wordt blootgesteld, valt deze uit elkaar. Je krijgt dan een korrelige substantie van vaste stoffen en water. Je kunt ze wel gebruiken, maar voeg ze dan vlak voor het opdienen toe.


Veiligheid voor alles

De slowcooker is één van de weinige producten waarvan het echt waar is dat je hem prima, ‘s nachts of wanneer je weg bent, aan kunt laten staan. Zelfs tegen een stroomstoring is het apparaat zelf prima bestand, maar het voedsel echter niet. Houd dit dus altijd goed in de gaten. Is de Crock-Pot een tijdje uitgeweest, terwijl hij aan had moeten zijn, gooi het voedsel dan weg. Het is zonde, maar niet veilig om nog op te eten.

Heb jij al eens met een Crock-Pot Slowcooker gekookt?