Is overschakelen naar LED kerstverlichting de investering waard?

Is overschakelen naar LED kerstverlichting de investering waard?

Decoreer je je kerstboom nog steeds met ouderwetse lampjes en vraag je je af of je moet overschakelen naar LED kerstverlichting? Zelf heb ik al jaren LED verlichting in de kerstboom. Maar of het nou ook echt wat uitmaakt, daar heb ik me nooit zo in verdiept. Tijd om er eens naar te kijken, zodat ook jij een weloverwogen keuze kunt maken.

Is overschakelen naar LED kerstverlichting de investering waard?

Hoe werkt LED kerstverlichting?

Om licht te produceren, gebruiken LED lampjes lichtgevende dioden, inplaats van gloeidraad. Deze technologie maakt verlichting een stuk duurzamer en daarbij is het veiliger. De lampjes worden niet heet.

Geld- en energiebesparing

Gloeilampen zijn ontzettende energieverspillers. Zo’n 90 procent van de energie komt vrij in de vorm van warmte. Daarom worden ze ook zo heet. Met LED lampjes is het heel anders. Ze gebruiken zo’n 90 procent minder energie en gaan wel 35 tot 50 keer zo lang mee. Zo kun je bijvoorbeeld ook veel geld besparen door de lampjes in je inbouwspots te vervangen met led-lampjes.

Ook is LED kerstverlichting makkelijk in onderhoud. Omdat LED lampjes niet doorbranden, maar na verloop van tijd wat dimmen, hoef je je niet druk te maken over het vervangen van lampjes of zekeringen.

Daarbij kun je vaak bij diverse WeCycle bakken je oude kerstverlichting inleveren of hebben winkels speciale acties, waarbij bij het inleveren korting of een cadeautje krijgt.De voordelen van LED kerstverlichting

  • LED kerstverlichting wordt niet warm, dus het is veilig om ze in de kerstboom te doen of rond guirlandes te draaien.
  • Ook al besluit je lekker te gaan overdrijven met je kerstverlichting, je elektriciteitsrekening zal er niet al te veel onder lijden.
  • LED is er in allerlei soorten, maten en kleuren. Er is dus voor iedereen iets te vinden!
  • LED blijft zich verbeteren. De eerste generatie kon nog niet witte licht met een gouden gloed produceren en het neigde meer naar blauw. Voor veel mensen niet heel aantrekkelijk voor hun kerstboom. Nu kun je beiden vinden. Het koelere witte licht met een blauwe ondertoon, of warmer goudachtig licht.

Het nadeel van LED kerstverlichting

Het nadeel is dat Ledverlichting bij aanschaf een stuk duurder is dan de kerstlampjes die we van vroeger kennen. Die kosten haal je eruit, doordat de lampjes niet vaak vervangen hoeven te worden en ze behoorlijk wat energie besparen.

Heb jij al LED kerstverlichting in je kerstboom? Wat was voor jou de reden om over te schakelen?

Door Yvette

Yvette is getrouwd en heeft een dochter. Ze houdt van Engeland, herfst, winter, Kerst, het tuincentrum, dansen door de kamer, pizza en ijs. Het is haar droom een fictieschrijver te worden, op een boerderij te wonen met haar eigen kippen en moestuin en iets bij te dragen aan een betere wereld voor vrouwen.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.