Paardenbloemen eten, dat kan dus gewoon! De meeste tuinbezitters hebben een hekel aan dit hardnekkige bloemetje, maar dat is helemaal niet nodig.

Paardenbloemen eten, heb je daar wel eens over nagedacht? Hoewel de meesten van ons hebben geleerd een hekel te hebben aan deze hardnekkige tuinindringer, blijken paardenbloemen een gratis cadeautje te zijn van de natuur. De paardenbloem is één van de meest favoriete eetbare onkruiden en zijn voedzame en gezonde bloemen die het waard zijn om te leren kennen. Dus voordat je ze uit je tuin trekt, wegmaait of vergiftigt, bedenk dan dat je paardenbloemen eten kan en wees er zuinig op!

Ik herinner me dat ik als kind bossen vol paardenbloemen plukte. Ze waren overal en in tegenstelling tot andere bloemen gaf niemand er een fuchsia om dat je ze plukte en hoeveel je er meenam. Voor velen worden paardenbloemen gezien als een plaag op hun gazon. Indringers in hun perfect onderhouden, gemaaide grasveld. En veel mensen doen er alles aan, inclusief het besproeien van hun gazons met giftige bestrijdingsmiddelen, om paardenbloemen weg te houden. Maar al eeuwenlang wordt deze bloem gegeten en jij kunt dat ook doen. De bladeren zijn rijk aan mineralen zoals magnesium, koper, foliumzuur, calcium, kalium, mangaan en ijzer. Het zit boordevol vitamine A, E, K, B6, B2, B1 en C.

Paardenbloemen eten doe je zo!
Paardenbloemen eten doe je zo

Waar je op moet letten bij het plukken

Paardenbloemen kunnen zo’n beetje overal worden geplukt, zoals landelijke werven, stadsparken of een zonnig pad langs een weg. Zorg er wel voor dat je wat overlaat voor de bijen. Als je paardenbloemen wilt eten, houd dan altijd rekening met het volgende:

  • Pluk nooit paardenbloemen langs drukke wegen. Hier hangen veel uitlaatgassen en stof.
  • Pluk nooit paardenbloemen die zijn bespoten of behandeld met bestrijdingsmiddelen, ook niet als deze ‘milieuvriendelijk’ zijn.
  • Probeer paardenbloemen te plukken die jong en zacht zijn; de bladeren worden bitter naarmate ze ouder worden.
  • Pluk het liefst in de ochtend als de bloemen het meest fris en vers zijn.
  • Paardenbloemen verdorren erg snel en kunnen het beste op de dag van de pluk direct worden gebruikt.

Zo gebruik je de bloemblaadjes

Om de bloemblaadjes te gebruiken, moet je ze van het knopje verwijderen. Dit kun je met je vingers doen, maar dan plet je de bloemblaadjes een beetje. Beter is om de bloemblaadjes met een schaar af te knippen. Je kunt van deze bloemblaadjes thee zetten door ze in een zeefje of filterzakje te doen en er gekookt water overheen te gieten. Dit laat je dan een kwartiertje staan. Maar je kunt de blaadjes ook gebruiken als decoratie op taart, in een salade of over je yoghurt. Het ziet er super leuk uit!

De bladeren van paardenbloemen eten

Paardenbloembladeren zijn het lekkerst als ze vers en jong zijn. Naarmate ze ouder worden, smaken de bladeren steeds bitterder. Maar ze blijven dan nog steeds eetbaar, vooral als je voor gebruik eerst even blancheert. Dompel ze een minuut in een pan met kokend water, breng over naar ijswater om het koken te stoppen, droog af en maak je recept verder af. Geen bittere smaak meer! Geweldige manieren om paardenbloembladeren te eten zijn:

  • Salade: Kies hiervoor de bladeren van paardenbloemen doe nog uit moeten komen, voor de zachtste smaak.
  • Pesto: De bladeren zijn erg geschikt om een pesto mee te maken. De bitterheid van de bladeren wordt gecompenseerd door de noten en olie.
  • Gebakken: Je kunt alleen paardenbloembladeren gebruiken of een mix met slabladeren maken.
  • In plaats van rucola op een sandwich: Vooral op een broodje kaas geven paardenbloembladeren net die extra bite.
  • In plaats van spinazie in bijvoorbeeld quiche of frittata: Versier je maaltijd daarnaast ook nog met bloemblaadjes voor een extra mooi of origineel gerecht.

Vergeet de paardenbloemwortel niet

Paardenbloemwortels zijn sterk en kunnen wel vier meter in de grond reiken. Maar je hoeft niet zo diep te graven om paardenbloemwortels te pakken te krijgen.. Pak de plant aan de basis vast, zo dicht mogelijk bij de grond en trek hem omhoog. Je zult hoogstwaarschijnlijk wegkomen met minstens tien centimeter wortel. Rauw smaken de wortels niet heel lekker en ook de gekookte variant is misschien niet voor iedereen, maar in magere tijden waren ze een gratis, overvloedige en voedzame voedselbron. Maar hoe kun je wortels van paardenbloemen eten?

Begin met de puntjes van de wortels eraf te snijden, zoals je ook bij verse sperzieboontjes zou doen. Spoel het zand er zoveel mogelijk vanaf en kook ze ongeveer 8 tot 12 minuten in water, afhankelijk van de grootte van de wortels. Giet ze dan af en laat ze afkoelen tot het punt dat je ze kan vasthouden. Pel dan de buitenste bruine laag eraf. Je krijgt dan een schone witte wortel. Dit kun je in stukjes snijden en bijvoorbeeld aan je salade toevoegen of in een roerbak. Met een beetje zout en peper en eventueel een beetje appelciderazijn, kun je ze er heel goed bij hebben!