Pannen met anti-aanbaklaag hebben speciale zorg nodig. Wist jij bijvoorbeeld dat je anti-aanbakpannen nooit in de vaatwasser mag doen?

Wanneer je de moeite neemt om op de goede manier voor je pannen met anti-aanbaklaag te zorgen, proef je dat terug in je kookkunsten! Het verkeerd schoonmaken van deze pannen zorgt juist voor vervorming of beschadiging. Natuurlijk heeft elke pan weer andere regels, maar er zijn een aantal basisregels die je kunnen helpen om de duurzaamheid van je pannen te vergroten.

Voordat je pannen met anti-aanbaklaag gebruikt

Voor je een nieuwe anti-aanbakpan gebruikt, was je ze eerst af met warm water en zeep. Daarna goed afspoelen en grondig afdrogen met een zachte theedoek. Bij pannen die geen anti-aanbaklaag hebben, is het over het algemeen gebruikelijk om ze eerst in te smeren met een kookolie (zonnenbloemolie, olijfolie, enzovoort), deze even te verwarmen en daarna schoon te vegen met een stukje papier. Voor pannen met anti-aanbaklaag is dit niet nodig.


Zo zorg je het best voor pannen met anti-aanbaklaag

Hoe vaak moet je een anti-aanbakpan schoonmaken?

Maak een anti-aanbakpan schoon na elk gebruik. Door je pannen schoon te houden, zorg je voor betere kookprestaties! Achtergebleven vet of voedselresten zullen anders verkolen en dit is schadelijk wanneer dat in je eten terecht komt.

Hoe maak je pannen met anti-aanbaklaag schoon?

Om te beginnen is het belangrijk dat je anti-aanbakpannen nooit in de vaatwasser doet! Niet alleen vervalt je garantie dan, maar de hoge temperaturen kunnen de anti-aanbaklaag ook beschadigen. Zorg ook dat je pan altijd is afgekoeld voor je hem afwast. Door een hete pan in koeler water te houden, kan deze kromtrekken.

Gebruik bij de reiniging heet water met zeep. Ook al is het het beste om zeer voorzichtig met een anti-aanbakpan om te gaan en geen schuurpons te gebruiken, soms moet er toch iets geschrobd worden. Gebruik dan altijd een milde spons of een siliconen schuurspons. Gebruik ook altijd milde schoonmaakmiddelen en geen zware chemicaliën.Spoel de pan grondig af en zorg dat er geen zeepresten meer aanzitten. Droog daarna de pan net zo grondig af en zorg dat er geen water op of in blijft staan.

Je pannen opbergen

Zorgvuldig je pannen op de juiste manier op bergen is enorm belangrijk. Het beste is om je pannen op te hangen met voldoende ruimte ertussen. Maar niet iedereen heeft hier ruimte of gelegenheid voor. Gebruik dan bij het stapelen van je pannen speciale stoffen pannenbeschermers. Leg er één op elke pan voordat je er een volgende bovenop legt. Zo blijven ze goed en krijg je geen krassen.