Pompoenpitten bewaren om te planten
Halloween & Herfst Moestuin

Pompoenpitten bewaren om volgend jaar te planten

Wanneer je dit jaar een pompoen gaat carven voor Halloween, zal je merken dat je er behoorlijk wat pitten uithaalt. Het is natuurlijk zonde om deze weg te gooien! Pompoenpitten bewaren is goed te doen, omdat ze lekker groot en dus ook makkelijk te oogsten zijn!

Hoe leuk is het om volgend jaar pompoenen uit je eigen tuin te kunnen halen? Wanneer je onderstaande stappen precies opvolgt, kan het niet fout gaan!

Pompoenpitten bewaren om volgend jaar te planten

Zo kun je pompoenpitten bewaren

Verwijder de pitten uit de pompoen met een geschikte lepel. Metaal is het beste. Je zal waarschijnlijk ook vruchtvlees meenemen. Dat is niet erg, want de meeste pompoenen zijn eetbaar, dus misschien kan je daar nog iets lekkers mee maken. Doe de pitten in een vergiet en gebruik stromend water om ze af te spoelen en te wassen. Wrijf met je vingers zachtjes over de pompoenpitten om alles eraf te spoelen.

Kies de beste uit om te bewaren. Niet alle pitten zullen goed resultaat geven als je ze volgend jaar wilt planten. Kies daarom de pitten die er een beetje ‘dik’ of ‘mollig’ uitzien. Dat zijn de beste. Leg de pitten op een stuk keukenpapier en verspreid ze goed, ze mogen elkaar niet aanraken. Laat ze ongeveer een week drogen op een warme plek.Wanneer de pompoenpitten droog zijn

Zodra de pompoenpitten helemaal droog zijn, doe je ze in een papieren envelop. Schrijf ook vooral op de envelop wat er in zit en wanneer je ze er in hebt gedaan. Bewaar de envelop vervolgens op een droge plaats, zoals de koelkast. Dit is een zeer geschikte plek, omdat het op de winter lijkt.

Doe de envelop in een plastic bak en dek de bak af met plastic folie. Maak hier wat gaatjes in om eventueel vocht te laten ontsnappen en zet de bak achterin de koelkast. Bewaar de pompoenpitten tot het buiten warmer wordt en plant ze in de lente.Pompoenpitten bewaren is een leuke activiteit met het gezin, want de kinderen kunnen makkelijk helpen. Ook later, met het planten van de pitten, kunnen de kinderen goed helpen.

Heb jij wel eens pompoenpitten gepland?

4 Reacties

 1. Weet je ook of de vogels ze willen eten? We eten veel pompoen maar wil geen planten meer, teveel rommel ervan. Bovendien kan ik ze vlakbij voor heel weinig, 50 ct voor mooie maat, kopen.

  1. Yvette zegt:

   Pompoenpitten kun je prima aan vogels geven, Lot! Ze worden ook als vogelvoer verkocht, dus dat is hartstikke prima. Door de grote van de pitten, is het wel vooral geschikt voor grote vogels, dus de kleinere zullen er niet heel veel succes mee hebben 😉

 2. Ik had dit jaar weer een overvloed aan pompoenen en bewaar niet, zoals andere jaren wel, een gedeelte van de pitten voor het volgende jaar. We verhuizen naar een plekje waar geen moestuin mogelijk is dus heeft het geen zin. Deze keer ga ik ze allemaal roosteren en doe ze door een salade of eet ze als snack!

  1. Yvette zegt:

   Dat kan ook hartstikke goed, pompoenpitten zijn erg gezond! Ik heb wel ergens gelezen dat je er maar ongeveer 20 per dag mag eten, omdat ze anders teveel vocht onttrekken, let daar wel even op. Super jammer dat je straks geen moestuin meer kunt maken 🙁 Sommige groente of fruit kan ook in potten, misschien kun je daar iets mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.