Hoe leuk is het om volgend jaar pompoenen uit je eigen tuin te kunnen halen? Volg onderstaande stappen om pompoenzaden te bewaren op de juiste manier.

Wanneer je dit jaar een pompoen gaat carven voor Halloween, zal je merken dat je er behoorlijk wat pitten uithaalt. Het is natuurlijk zonde om deze weg te gooien! Pompoenpitten bewaren is goed te doen, omdat ze lekker groot en dus ook makkelijk te oogsten zijn!

Hoe leuk is het om volgend jaar pompoenen uit je eigen tuin te kunnen halen? Wanneer je onderstaande stappen precies opvolgt, kan het niet fout gaan!

Pompoenpitten bewaren om volgend jaar te planten

Zo kun je pompoenpitten bewaren

Verwijder de pitten uit de pompoen met een geschikte lepel. Metaal is het beste. Je zal waarschijnlijk ook vruchtvlees meenemen. Dat is niet erg, want de meeste pompoenen zijn eetbaar, dus misschien kan je daar nog iets lekkers mee maken. Doe de pitten in een vergiet en gebruik stromend water om ze af te spoelen en te wassen. Wrijf met je vingers zachtjes over de pompoenpitten om alles eraf te spoelen.

Kies de beste uit om te bewaren. Niet alle pitten zullen goed resultaat geven als je ze volgend jaar wilt planten. Kies daarom de pitten die er een beetje ‘dik’ of ‘mollig’ uitzien. Dat zijn de beste. Leg de pitten op een stuk keukenpapier en verspreid ze goed, ze mogen elkaar niet aanraken. Laat ze ongeveer een week drogen op een warme plek.Wanneer de pompoenpitten droog zijn

Zodra de pompoenpitten helemaal droog zijn, doe je ze in een papieren envelop. Schrijf ook vooral op de envelop wat er in zit en wanneer je ze er in hebt gedaan. Bewaar de envelop vervolgens op een droge plaats, zoals de koelkast. Dit is een zeer geschikte plek, omdat het op de winter lijkt.

Doe de envelop in een plastic bak en dek de bak af met plastic folie. Maak hier wat gaatjes in om eventueel vocht te laten ontsnappen en zet de bak achterin de koelkast. Bewaar de pompoenpitten tot het buiten warmer wordt en plant ze in de lente.Pompoenpitten bewaren is een leuke activiteit met het gezin, want de kinderen kunnen makkelijk helpen. Ook later, met het planten van de pitten, kunnen de kinderen goed helpen.

Heb jij wel eens pompoenpitten gepland?