Jaloezieën schoonmaken gaat het best op deze manier

PVC jaloezieën schoonmaken doe je op deze manier

Een nieuwe trend op het gebied van zonwering, zijn PVC jaloezieën. PVC is sterk, flexibel en één van de meest gebruikte soorten kunststof. PVC is ook nog eens erg makkelijk schoon te maken. Jaloezieën schoonmaken is een huishoudelijke taak die veel mensen vaak lijken te vergeten. Wanneer jaloezieën worden verwaarloosd, kunnen ze vuil, stof, huidschilfers en allerlei ander viezigheid gaan verzamelen.

PVC jaloezieën schoonmaken

Gelukkig is het schoonmaken van PVC jaloezieën helemaal niet moeilijk. Je moet er alleen rekening mee houden dat stof en water samen een vieze boel wordt. Het beste begin je dus droog. Hieronder geef ik je verschillende tips voor het reinigen en onderhouden van PVC jaloezieën en wat je daarvoor nodig hebt, zodat je je ramen stof- en vuilvrij houdt.

Wat heb je nodig?

Er is niet maar één manier voor het schoonmaken van jaloezieën. De methode en producten die je gebruikt, hangen af van de hoeveelheid stof en het materiaal, in dit geval dus PVC. Maar waar ze ook van gemaakt zijn, dit is wat je altijd nodig hebt:

  • Stofzuiger
  • Microvezel doek (of mijn persoonlijke favoriet, de Swiffer duster, die mega handig is voor jaloezieën want je pakt er meerdere lamellen tegelijk mee aan!)
  • Milde afwasmiddel
  • Water


Hoe ga je te werk?

Voordat je aan de echte diepe reiniging begint, is het belangrijk dat je eerst het oppervlakkige vuil weghaalt. Om dit goed te doen sluit je de jaloezieën, zodat je overal goed bij kan. Je kunt met een schone microvezeldoek doen, of zoals ik met een plumeau die het vuil echt aantrekt en niet loslaat. Als je een groot raam hebt en zelfs met een plumeau niet overal bij kunt, kun je ook een stofzuiger gebruiken.

Verwijderbare jaloezieën

Daarna is het tijd om de jaloezieën grondig schoon te maken. Als je jaloezieën verwijderbaar zijn, maakt dit je taak gemakkelijker. Je kunt ze dan schoonmaken in een badkuip of een grote bak met water en een beetje milde afwasmiddel. Laat de jaloezie een paar minuten weken, zodat het vuil en stof loskomt. Eventueel kun je het nog verder afnemen met een spons. Veeg vervolgens een schone droge doen over de lamellen om alle resten die nog zijn achtergebleven te verwijderen. Als ze eenmaal droog zijn, kun je de PVC jaloezieën weer terughangen.

Niet-verwijderbare jaloezieën

Als je de jaloezieën niet kunt verwijderen, maak de lamellen dan schoon met warm water en een beetje afwasmiddel. Om er voor te zorgen dat ieder plekje schoongemaakt wordt, is het ‘t beste om eerst met de spons over de gesloten jaloezieën te gaan en daarna over de geopende jaloezieën. Deze manier duurt iets langer, maar is precies zo effectief.Blijf het goed bijhouden

Het is aan te raden om jaloezieën zo’n twee keer per jaar helemaal schoon te maken om ze in perfecte staat te houden. Je zou wel wekelijk het stof kunnen weghalen met een plumeau of stofzuiger. Op die manier hoopt er minder vuil op en heb je er ieder halfjaar een stuk minder werk aan.

Wil je meer informatie over jaloezieën? Kijk dan eens naar mijn handige gids voor het kiezen de juiste jaloezieën.

Heb jij PVC jaloezieën in huis? En hoe vaak maak je die schoon?

Door Yvette

Yvette is getrouwd en heeft een dochter. Ze houdt van Engeland, herfst, winter, Kerst, het tuincentrum, dansen door de kamer, pizza en ijs. Het is haar droom een fictieschrijver te worden, op een boerderij te wonen met haar eigen kippen en moestuin en iets bij te dragen aan een betere wereld voor vrouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.