We streven allemaal naar een georganiseerd en opgeruimd leven, maar het aanpakken van rommel is niet zo gemakkelijk als het klinkt. Maar deze methode werkt!

We streven allemaal naar een georganiseerd en opgeruimd leven, maar rommel aanpakken is niet zo gemakkelijk als het klinkt. Zelfs spullen die we maar één of twee keer hebben gebruikt, blijven ons smeken of we ze alsjeblieft op willen slaan tot het moment dat we ze wél echt nodig hebben.

Rommel voorgoed aanpakken en oplossen

Maar er is een manier om dit op te lossen. Met een beetje wilskracht en deze simpel op te volgen methode, zal je gaan inzien dat je jouw rommel een tweede leven kunt geven, ver weg van het jouwe en ver weg van jouw georganiseerde op opgeruimde huis.

Categorieën bepalen

Om te beginnen pak je vier dozen, kratten of bakken. Wat je maar voor handen hebt, het goedkoopst is om aan te schaffen en wat je maar het fijnst vind. Deze vier bakken worden je vier categorieën. Label ze, of schrijf het erop.

1. Afval

In deze bak doe je alles wat je niet meer wilt hebben en wat het ook niet waard is om weg te geven of te verkopen. Beschadigde of kapotte spullen horen bij het afval, als ze tenminste niet gerepareerd kunnen worden. Let op, soms zijn kopers ook bereid om iets zelf te repareren.

2. Weggeven of verkopen

Dit is je kans op karmapunten! Denk goed na of iets nog van nut kan zijn voor iemand anders en of het dan meer gebruikt zal worden dan bij jou. Het kan je een financieele meevaller geven om zoveel mogelijk spullen te verkopen. Of als het niet genoeg oplevert, kun je het weggeven aan een kringloopwinkel.

3. Opslag

In deze bak doe je spullen die je echt wilt bewaren, maar niet vaak of nooit nodig hebt. Maak er een inventaris van en groepeer ze op een logische manier.

4. Bewaren

Dit is doos waar het minste in hoort te gaan. Dit zijn spullen die regelmatig rondslingeren, maar die je ook vaak nodig hebt. Houd goed in de gaten of je overal plaats voor hebt. Als je een item niet op kunt bergen zonder die plek rommelig te maken, beoordeel dan voor jezelf of je het wel echt nodig hebt. Doe het dan alsnog weg, of zorg dat je een systeem bedenkt, waardoor er wel plaats voor is.Rommel aanpakken: De 1-2-3-4 Methode

Ga kamer voor kamer alles bij langs en sorteer rondslingerende spullen in de juiste bakken. Vergeet niet door kasten en opslagruimtes te gaan. Rommel aanpakken in kamers zoals de keuken zal gemakkelijk zijn, maar in kamer in kamers waar je nooit komt en waar veel spullen staan opgeslagen, zal het even doorbijten zijn.

Werk aan één ruimte tegelijk om ervoor te zorgen dat je een duidelijk punt hebt om te stoppen, zodat je niet uren doorgaat. Wanneer je klaar bent met een kamer, gooi dan de spullen in de afvalbak, direct weg. Pak de opslagdoos netjes in zorg dat je weet wat er in zit. De doos met spullen die je gaat weggeven of verkopen, zet je in de garage of in ieder geval uit het zicht. Als je jezelf toestaat om de beslissingen die je hebt genomen nog eens te overdenken, ga je waarschijnlijk twijfelen en spullen redden die eigenlijk echt weg moeten.

Belangrijk om te onthouden

Spullen zijn niet hetzelfde als herinneringen aan de persoon die ze aan je gaf. Het kan alleen wel heel moeilijk zijn om afscheid te nemen van spullen met emotionele waarde. Bedenk goed en zorgvuldig of je het item echt nodig hebt om de herinnering aan die persoon levend te houden. Als je het niet zeker weet, kun je overwegen om het item bij wijze van proef tijdelijk op te slaan om te kijken hoe dit voelt. Merk je dat je ze echt wilt houden, dan hoef je daar niet tegen te vechten. Je zou de spullen met emotionele waarde eventueel kunnen verwerken in iets decoratiefs.Doe oude kleding weg, ook al pas je het niet meer en denk je dat je het ooit wel weer gaat passen. Het is heel verleidelijk om ze te houden voor wanneer je je doel bereikt hebt, maar hey, is het niet veel leuker om jezelf dan te belonen met nieuwe kleding? Is dit financieel niet haalbaar voor je, sla de kleding dan op, daar waar je er geen last van hebt of tegenaan kijkt.

Voel jezelf niet verplicht om een hele set van iets te bewaren, wanneer je er maar een deel van gebruikt. Vind je het toch moeilijk, sla de onderdelen die je niet gebruikt dan op.

Het lijkt misschien een goed idee om spullen te bewaren die je misschien ooit nodig hebt. Maar bedenk je dat het vooral ruimte en orde is wat je nodig hebt. Je zal van je rommel aanpakken zoveel gelukkiger van worden!