Schilderen met acrylverf is perfect voor beginners. Doe je dit voor het eerst, is het handig om van te voren de volgende tips door te nemen.

Schilderen met acrylverf is geweldig voor de beginnende hobbyschilder, omdat het relatief goedkoop, in water oplosbaar, sneldrogend, veelzijdig en vergevingsgezind is. Als je niet tevreden bent met wat je hebt geverfd, kun je het laten drogen en er binnen enkele minuten iets nieuws overheen schilderen.

Acryfverf kun je op verschillende plekken voor weinig geld aanschaffen. Een aantal goede merken die ook nog eens betaalbaar zijn, zijn bijvoorbeeld Amsterdam en Van Bleiswijck. Hieronder vind je een aantal praktische tips voor schilderen met acrylverf voor beginners.

Schilderen met acrylverf voor beginners

Schilderen met acrylverf

Omdat acrylverf een plastic polymeer is, kun je in principe op elk oppervlak schilderen, zolang het maar geen was of olie bevat. In tegenstelling tot olieverf kan acrylverf gemakkelijk worden schoongemaakt met water en zeep. Leer de kneepjes van het vak en je kunt al snel je innerlijke Leonardo da Vinci omarmen. Als je echter nog nooit met acrylverf hebt geschilderd, is het handig om van te voren de volgende tips door te nemen.

Tip 1: Meng genoeg verf

Zorg er altijd voor dat je genoeg verf mengt. Wanneer je een bepaalde kleur hebt gemaakt door verf te mengen en deze kleur raakt op, is het moeilijk om dezelfde kleur terug te krijgen. Daarnaast droogt een kleine hoeveelheid verf sneller op.

Tip 2: Acrylverf droogt donkerder op

Wanneer je wel al ervaring hebt met aquarellen, zal je weten dat je dat kleuren hetzelfde opdrogen zoals ze waren. Acrylverf is anders. Geloof bij het schilderen met acrylverf nooit wat je ziet. Kleuren drogen donkerder op en dat kan erg frustrerend zijn. Daarom is het aan te raden om de kleuren eerst op een stuk wit papier uit te proberen. Kijk dan wanneer het droog is of het de juiste kleur is.

Tip 3: Bouw lagen op

Een vuistregel als het gaat om schilderen met acrylverf: hoe meer diepte het kunstwerk heeft, hoe beter het eruit zal zien. Dit kun je doen door een paletmes te gebruiken om verschillende dimensies toe te voegen.

Tip 4: Schilder niet iets na op geheugen

Hoewel het verleidelijk is om te denken dat we heus wel weten hoe dingen eruit zien, weten we dat eigenlijk niet echt. Gebruik daarom een voorbeeld of en foto als referentiekader. Het zal je kunstwerk ten goede komen!

Tip 5: Neem je tijd om kleuren te mengen

Het is heel makkelijk voor beginners om gewoon verf uit de verftube te gebruiken en op het doel te smeren. Kleuren zien er dan uiteindelijk heel strak en eenvoudig uit. Maar wat een kunstwerk bijzonder maakt, is het kleurgebruik. Hoe complexer de kleuren zijn, hoe beter je eindresultaat is. Dus neem er rustig de tijd voor en meng de kleuren!

Tip 6: Houd je kwasten schoon

Het is niet het leukste onderdeel van schilderen met acrylverf, maar schilderen met vieze kwasten is nog veel erger. Het is erg belangrijk om goed voor je kwasten te zorgen. Ze hebben invloed op je uiteindelijke resultaten en hoe je kunstwerk er uiteindelijk uit komt te zien. Houd ze dus altijd goed schoon.