Als ondernemende moeder de zomervakantie overleven kan een uitdaging zijn. Je wilt werken, maar er ook voor je kinderen zijn. Hoe doe je dat?

Schoolvakanties overleven als je ondernemende moeder bent, kan een behoorlijke uitdaging zijn. Je wilt je werk gewoon doen, maar ondertussen willen en verdienen je kinderen ook je aandacht. Geen enkele periode stelt je multitasking vaardigheden zo erg op de proef als deze.

Schoolvakanties overleven én aan je bedrijf werken

Als je ondernemer bent, thuis werkt en ondertussen ook nog kinderen hebt, dan is de vakantie misschien een periode waarover je je nogal zorgen maakt. Je bedrijf runnen vanuit huis klinkt idyllisch, maar helaas hoort daarbij dat je geen formuliertje hebt om aan te geven wanneer je vakantie wilt. In de meeste gevallen geldt dan ook nog dat wanneer we niet werken, ook niet betaald krijgen. En dus willen we schoolvakanties overleven en alles tegelijk te doen, korte momenten te pakken en hopen dat we niet het gevoel krijgen dat we zowel ons bedrijf als onze kinderen verwaarlozen.Vakantie is belangrijk en ieder mens heeft het af en toe nodig. Daarnaast is het minstens zo belangrijk om tijd met onze kinderen door te brengen, voordat ze straks pubers zijn en we veranderen in een soort veredelde taxicentrale.

De truc is balans en planning, zodat je niet straks heel september alleen maar aan het inhalen bent. Maar hoe doe je dat? Hoe zorg je dat je tijd verdeeld, zodat je je werk gedaan krijgt en er voor de kinderen kunt zijn?

Schoolvakanties overleven als ondernemende moeder, hoe doe je dat?
Maak een plan

Als je vandaag wat tijd pakt om een ​​plan te maken, zijn de schoolvakanties echt goed door te komen. Je kunt je werk doen en heb je nog steeds tijd om met je kinderen tijd door te brengen, zonder dat je het gevoel hebt dat je eigenlijk zou moeten werken.

  • Pak je agenda of planner en plan alle afspraken in – vergaderingen, deadlines, enz. Vergeet ook niet de tijd in te plannen die je nodig hebt om dingen voor te bereiden. Ik gebruik al heel lang de Structuurjunkie Planner van Cynthia Schultz. Ontzettend fijn! Mocht je willen hoe ik mijn planner invul, neem daar dan even een kijkje.
  • Maak vervolgens een lijst van taken die echt niet kunnen blijven liggen. Dit is voor iedereen anders. Aan deze taken zit geen tijd vast, maar zorgen wel voor problemen als ze een maand lang blijven liggen.
  • Als je de lijst gemaakt hebt, ga je beslissen hoeveel tijd je voor deze taken nodig hebt. Ook beslis je welke dag het beste is om aan deze taken te werken en op welk tijdstip van de dag je dit gaat doen. Wees hierin realistisch. Een paar uur voordat je met je gezin naar de Efteling gaat, zal het je niet lukken om werk gedaan te krijgen, omdat de opwinding van de kinderen op een ongekend hoog niveau zal zijn. Houd hier rekening mee.
  • Nu heb je een beeld van wanneer je echt je werk moet doen en wanneer je vrij bent om tijd met je kinderen door te brengen.

Werk vooruit

Het allerbelangrijkste wat je kunt doen om de schoolvakanties te overleven en niet gek te worden, is vooruit werken. Doe zoveel mogelijk van te voren. Plan automatische betalingen in, schrijf nieuwsbrieven, maak een plan voor sociale media. Alles wat je vooruit kunt doen, doe je. Het geeft je de weken voorafgaand aan de vakantie wat extra werk, maar het levert je ook veel vrije tijd op wanneer de vakantie is aangebroken.Plan leuke zomeractiviteiten voor de kinderen

Je weet het misschien helemaal niet, maar in de zomer worden er vaak leuke activiteiten voor kinderen georganiseerd. Of je kind nou houdt van koken, knutselen, zingen, acteren of sport, er is altijd wel ergens iets leuks te doen. Denk bijvoorbeeld aan een zomerkamp of leuke activiteiten in de bibliotheek. Je kunt je kind laten carpoolen met een andere ouder (of meer ouders) en dit afwisselen.

Durf hulp te vragen

Hee supermama, je hoeft het niet alleen te doen heh! Durf hulp te vragen. Gebruik je sociale vangnet, als je die hebt. Ik zeg ‘als, wat niet iedereen heeft die luxe. Zelf heb ik dit bijvoorbeeld niet echt, mijn ouders en schoonouders wonen allemaal ver van ons vandaan. Maar heb je wel dat vangnet, gebruik hem. Laat opa en oma een dagje oppassen, of laat je kind er heerlijk een paar dagen logeren, zodat jij even goed kunt focussen.

Communiceer

Thuis werken als je kinderen om je heen hebt, is een uitdaging. Zodra je je laptop openklapt, kun je er vanuit gaan dat je kind direct aandacht van je wil. Communiceer daarom met iedereen in huis wat je moet doen en stel vervolgens ook grenzen. Probeer uit te leggen dat als je nu even je werk kunt afmaken, je daarna iets leuks met ze gaat doen. Omkoping, ik bedoel belonen, helpt.Laat je kind helpen

Een beetje kinderarbeid, mits het om je eigen kinderen gaat, is af en toe oké. Als je echt niet aan werken toekomt, omdat ze aandacht van je willen, laat ze dan lekker helpen. Afhankelijk van de leeftijd van je kind, kun je vast wel iets verzinnen wat ze kunnen doen. Het is dan misschien niet een heel belangrijke taak, maar zij zullen zich zeker belangrijk voelen en het houdt ze weer even bezig.

Neem echt de tijd

Het doel van deze tips is ervoor te zorgen dat je buiten je werk om genoeg bewegingsvrijheid hebt om je met de kinderen bezig te kunnen houden, zonder stress. Als het plannen lukt en je weet je taken goed af te ronden, geniet dan ook echt van de tijd met je kinderen en neem er de tijd voor. Stel een afwezigheidsbericht voor je email in, zet de meldingen op je telefoon uit en geniet van de chaos, ik bedoel het moment.

De schoolvakantie overleven als ondernemende moeder, hoe doe jij dat?