Schrijfinspiratie, waar haal ik dat vandaan?

Schrijfinspiratie, waar haal ik dat vandaan?

Een verhaal, blog, bullet journal of boek schrijven. Je houdt van schrijven, je hebt pen en papier bij de hand en een warme kop thee naast je staan. Je zit er helemaal klaar voor. Maar toch, je schrijfinspiratie blijft weg. Je kan er op dat moment vrij weinig aan doen. Je hebt geen inspiratie en je weet echt even niet waar je over moet schrijven. Wat nu? Waar haal je die inspiratie vandaan? Elke schrijver heeft met dit probleem te maken. Maar er zijn gelukkig voldoende mogelijkheden om dit creatieve proces weer in gang te zetten.

Schrijf je ideeën op

Het is heel fijn als je aan de lopende band ideeën krijgt. Maar soms lukt het gewoon even niet. Komt er ineens een idee in je op? Schrijf hem dan direct op. Zo weet je zeker dat je hem niet meer vergeet. Hierbij gaat het niet om de beste ideeën, maar juist de simpele ingevingen kunnen zorgen voor het beste resultaat. En al die ingevingen die op papier staan, kunnen samengevoegd worden zodat je er weer nieuwe inspiratie uit kan halen.

Verander van schrijfplek

Schrijf je normaal gesproken altijd binnen? Kies dan eens een andere schrijfplek. Ga bijvoorbeeld buiten in de tuin zitten of ga naar het bos of het strand. Creëer een fijne zitplek en door alle nieuwe indrukken krijg je vanzelf weer nieuwe inspiratie. Of ga naar een andere stad en kijk wat een andere omgeving, geluiden en mensen met je schrijfinspiratie doen. Neem je notitieboekje en pen mee en schrijf op wat je buiten ziet. Simpel en old school. Vind je standaard notitieboekjes en pennen te simpel? Laat dan pennen en notitieboekjes bedrukken met jouw naam of een opvallend design. Blijf je toch liever op je vertrouwde plekje in het huis schrijven? Kies er dan eens voor om deze plek wat te veranderen. Wie weet leidt dit tot nieuwe schrijfinspiratie.

Samen met andere schrijvers

Spreek eens af met andere schrijvers of sluit je aan bij een schrijfgroep. Hier komen mensen samen met schrijfplezier en goede ideeën, waardoor jij vervolgens weer geïnspireerd raakt. Lees het werk van andere schrijvers. Het maakt niet uit wat je leest. Van tijdschriften tot blogs en van kranten tot fictie boeken. Wat is de schrijfstijl van andere schrijvers en hoe doen zij dat precies? Je mag stiekem best even spieken om te ondervinden wat hun tips en trucs zijn.

Laat het los en zorg voor ontspanning

Dit klinkt misschien gek, maar af en toe moet je juist alles even los laten en kiezen voor ontspanning. Soms zit je hoofd te vol en is er geen ruimte om te kunnen schrijven. Maak je dus niet te druk als je even geen schrijfinspiratie hebt. Ga buiten even uitwaaien, zoek de rust op en trek de natuur in. Op zulk soort plekken krijg je vanzelf weer inspiratie. Regent het buiten? Maak je geen zorgen; een paraplu is je reddingsmiddel. Ook paraplus bedrukken is mogelijk om zo de regen vrolijk te trotseren.

Wat doe jij voor schrijfinspiratie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.