Schutting plaatsen? Dit moet je eerst weten!

Schutting plaatsen? Dit moet je eerst weten!

Een schutting plaatsen kan de uitstraling van je woning verbeteren, privacy bieden en bescherming bieden tegen indringers. Maar voordat je een schutting gaat plaatsen, zijn er een paar dingen die je moet weten. Dit zijn de beste tips voor het plannen, ontwerpen en bouwen van een schutting voor je woning.

Schutting plaatsen? Dit moet je weten!

Weet wat je wilt

Voordat je een schutting plaatst, moet je je afvragen wat de reden hiervan is. Is het puur bedoeld om bijvoorbeeld de hond in de tuin te houden, dan volstaat waarschijnlijk iets simpels. Als je geluid wilt weren of privacy wilt, wil je waarschijnlijk iets groots en stevigs. De kans is groot dat je wensen wat complexer zijn dan dit. Je wilt je hond in de tuin houden, maar het moet ook mooi zijn. Wat het doel ook is, de eerste stap is beslissen wat je zoekt om precies datgene te kiezen wat bij je past.

Doe onderzoek

Vraag na bij de buurtvereniging of vereniging van huiseigenaren of er bepaalde voorschriften zijn, wat betreft tuinomheining. Er kunnen speciale regels zijn over hoogte, uiterlijk en wijze van plaatsing. Wat je ook precies moet weten, is waar de erfafscheiding ligt, zodat je geen ruzie krijgt met de buren of gemeente. Als je er zelf niet uitkomt, kun je deze gegevens bij het Kadaster opvragen.

Plaats de schutting de juiste kant op

Wanneer het gaat om meer privacy, zorg er dan voor dat je weet op welke manier de schutting moet worden geplaatst. De gladde, afgewerkte kant van het hek moet naar de buurman gericht zijn. De kant met de rails en palen die zichtbaar zijn, moet aan de binnenkant zitten. Dit is de meest sociaal geaccepteerde manier om een schutting te plaatsen. Op deze manier ziet je tuin er niet alleen mooier uit, maar de buurman zal je aandacht voor detail op prijs stellen.Zelf doen of iemand inhuren?

Een schutting plaatsen is moeilijker dan je denkt. Mocht je besluiten iemand in te huren om het te laten doen, vraag dan om voorbeelden van schuttingen die ze geplaatst hebben. Wanneer je iemand inhuurt via een branchevereniging heeft dat voordelen, zoals verzekering en annulering. In dit geval zal je moeten zoeken naar een branchevereniging voor hoveniers.

Wees een goede buur

Wees altijd open en eerlijk over je plannen tegen je buren. Probeer om niet onnodig hun uitzicht te verpesten. Een schutting staat vaak tussen twee tuinen in, dus probeer goede afspraken te maken met de andere kant.

Maak het mooi af

Zodra de schutting op zijn plaats staat, kun je deze opleuken met decoratie, zoals bijvoorbeeld plantenbakken. Houd daarom altijd een beetje ruimte in je budget om de schutting uiteindelijk mooi aan te kleden. Je kunt zelfs besluiten de schutting te willen schilderen, maar daar heb je wel weer extra budget voor nodig. Mooie buitenverlichting zal je schutting nog mooier doen laten uitkomen.

Zou jij zelf een schutting plaatsen of zou je het laten doen?

Door Yvette

Yvette is getrouwd en heeft een dochter. Ze houdt van Engeland, herfst, winter, Kerst, het tuincentrum, dansen door de kamer, pizza en ijs. Het is haar droom een fictieschrijver te worden, op een boerderij te wonen met haar eigen kippen en moestuin en iets bij te dragen aan een betere wereld voor vrouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.