Scones met jam en clotted cream, is typisch Brits. Maar hoe hoor je eigenlijk scones te eten? En hoe doet Queen Elizabeth dit?

Een tijdje geleden was ik in een Brits eetcafé in Den Bosch, waar ik voor het eerst scones bestelde. Als groot fan van de UK vond ik het namelijk niet kunnen dat ik dit nog nooit gegeten had. Ik was blij verrast en direct verslaafd, want scones eten met jam en de echte clotted cream erop, is zo ontzettend lekker! Echt een traktatie!

Omdat ik het belangrijk vind om bepaalde tradities te respecteren, vroeg me al snel af of ik ze op de juiste manier gegeten had. Ik had de scones met mijn mes doorgesneden, besmeerd en daarna als een soort mini hamburger opgegeten. Het voelde allemaal een beetje lomp. Dit is vast niet hoe de koningin haar scones eet, bedacht ik me. Eenmaal thuis ging ik op zoek naar de etiquette wat betreft scones, zodat ik het voortaan op de juiste manier kon doen, precies zoals het hoort!

Scones eten, hoe hoort dat?

Wat zijn scones?

Scones zijn meestal onderdeel van een Cream Tea. Dit laatste is de verzamelnaam voor een kannetje thee, scones, jam of lemon curd en clotted cream. Scones zijn kleine cakeachtige broodjes, die vaak wat zoetig smaken. Je kunt ze plain eten, of met rozijnen erin verwerkt. Scones kunnen ook hartig worden bereid, bijvoorbeeld met kaas. In Nederland worden scones ook wel eens op een High Tea geserveerd, maar in Groot-Brittannie is het gebruikelijker ze bij de Afternoon Tea te eten. Wat is het verschil?

Hoe spreek je het uit?

Er zijn twee manieren om scone uit te spreken. Je kunt het uitspreken rijmend op bon, maar je kunt het ook uitspreken rijmend op boon. Beiden is goed. In Amerika zeggen ze meestal ‘skoon’, maar in Groot-Brittannie zeggen ze meestal ‘skon’.

De juiste manier om scones te eten

Wanneer je een Afternoon Tea of Cream Tea nuttigt, heb je meestal een kannetje thee voor je, 2 kleine kommetjes met daarin jam of lemon curd en clotted cream. Die kunnen speciaal voor jou zijn, maar het kan ook zijn dat je ze moet delen met je gezelschap. In het laatste geval is het uit den boze om met je mes erin te gaan, of (nog erger) je broodje erin te dippen.In plaats van daarvan pak je het lepeltje wat er bij ligt en schep je kleine porties op je eigen bord. Houd het lepeltje niet op je bord, maar leg het terug. Je mag gewoon meer pakken als je eigen portie op is. Gebruik steeds hetzelfde lepeltje voor de jam en hetzelfde lepeltje voor de clotted cream.

Nu je jam en clotted cream op je bord hebt liggen, kun je de scone gaan eten. Snijd de scone absoluut niet door met een mes, maar breek hem met de hand in hapklare stukjes. Het maakt niet uit of je dit verticaal of horizontaal doet. Net wat je fijn vind.

Het makkelijkst is om hem horizontaal te breken en iedere helft weer te halveren, zodat je steeds een kwart van je scone eet. Breek het niet helemaal in stukjes voordat je de scones gaat eten. Breek in plaats daarvan steeds een hapje er vanaf en smeer op elk stukje de clotted cream en de jam.

Eerst jam of eerst clotted cream?

Of je eerst jam op de scone smeert of eerst clotted cream, hier zijn ze in de UK het ook niet helemaal over eens. Queen Elizabeth smeert eerst haar jam en dan de cream, dit is hoe ze het in Cornwall doen. Sommige mensen zweren erbij om eerst hun cream te smeren en dan de jam er bovenop, de Devon manier. Persoonlijk smeer ik het liefst eerst de clotted cream en dan de jam.Basis tips voor het eten van scones

Verder zijn er nog een aantal dingen om te onthouden, wanneer je scones eet.

  • Het is uit den boze om een scone als een hamburgertje te eten.
  • Eet scones altijd met de handen, niet met een vork. Een vork is, als het goed is, niet aanwezig bij een Afternoon of Cream Tea. Wel een mes en lepeltjes.
  • Eet scones altijd warm.
  • Clotted cream is een typisch Brits product, maar sinds kort is het eindelijk te koop bij de Albert Heijn en de Jumbo!
  • Als je scones onderdeel zijn van een Afternoon Tea, dan zijn ze de tweede gang. Ze komen ná de sandwiches en vóór de zoetigheden.

Heb jij wel eens scones gegeten?