Sieraden schoonmaken zonder dat je ze beschadigd? Zoek niet verder, want dit is een veilige, effectieve en betaalbare manier.

Of je een sieraad nou draagt omdat je het mooi vindt, of vanwege de sentimentele waarde, het is belangrijk dat je het goed verzorgd en schoonhoudt. Sieraden worden regelmatig blootgesteld aan vet, stof, zweet, haarlak en parfum. Ze gaan er naar verloop van tijd dan minder mooi uitzien. Dus hoe kun je je sieraden schoonmaken en zonder dat het schadelijk is?

Zelf ben ik helemaal niet zo’n sieradenpersoon. Vlak voor ik ging trouwen, maakte ik me al hartstikke druk om de trouwring die ik dan voor altijd om zou moeten houden. Gelukkig kon ik er aan wennen en merk ik nu niet eens meer dat ik hem draag. Wat misschien betekent dat ik ook andere ringen zou kunnen gaan dragen. Bijvoorbeeld een Buddha To Buddha ring vind ik prachtig. Lekker stoer!

Maar hoe houdt je je sieraden nou schoon zonder dat je ze beschadigd? Ik heb gezocht naar een veilige, effectieve en betaalbare manier voor het schoonmaken van sieraden.

Sieraden schoonmaken op een natuurlijke manier
Zilver schoonmaken

Zilver reinig je gemakkelijk met een pasta van baking soda. Voeg wat water toe aan baking soda tot het een pasta vormt en boen hier je sieraden mee. Je kunt een doek of een zachte tandenborstel gebruiken. Vind je dat teveel werk, zijn ook speciale zilverdoekjes te koop. Spoel na met koud water en laat volledig drogen.

Goud schoonmaken

Om sieraden van goud te reinigen, vul je een klein schaaltje met bruisend water. Doe hier een druppel milde afwasmiddel bij en leg je gouden sieraden erin. Laat het een beetje door het mengsel zwieren. Poets daarna met een zachte tandenborstel het vuil los. Spoel na met koud water en laat volledig drogen.

Nog een paar bonustips
  • Gebruik om te boenen altijd een zachte doek of zachte tandenborstel.
  • Het is heel belangrijk dat de sieraden helemaal droog worden gemaakt. Je kunt een absorberende doek gebruiken om al het vocht er vanaf te krijgen.
  • Doe je sieraden pas om als je helemaal klaar bent met je look. Producten als haarlak en parfum kunnen je sieraden dof maken.
  • Doe je sieraden af als je met het huishouden bezig bent. Zo houdt je ze schoon en veilig
  • Bewaar je sieraden veilig wanneer je reist. Om te voorkomen dat je kettingen in de knoop raken, kun je ze bijvoorbeeld door een rietje halen en dan sluiten.

Hoe houd jij je sieraden schoon?