In plaats van de verwarming hoger te zetten voor het opwarmen van de slaapkamer, zou je dit kunnen overwegen om de ruimte te warm te houden.

Heb jij ook zo’n kamer in je huis die altijd koud is? Je slaapkamer opwarmen, zeker wanneer het een koude winter is, kan soms moeilijk zijn. Ook kan het opwarmen van je huis de hele winter, snel oplopen in de kosten. In plaats van de thermostaat hoger te zetten om je warm te houden terwijl je slaapt, zou je enkele alternatieven kunnen overwegen om de ruimte te verwarmen. Zo blijf je knus en warm en tegelijkertijd verminder je je energieverbruik. Hier zijn een aantal tips voor het opwarmen van je slaapkamer zonder de verwarming hoger te draaien.

Slaapkamer opwarmen door op tocht te controleren

Als je slaapkamerramen en deuren die naar buiten gaan (als je die hebt) gaten of kieren hebben, lekt er waarschijnlijk warme lucht naar buiten. Hierdoor blijft de kamer fris en zal er meer energie nodig zijn om op te warmen, wat weer veel geld kost. Controleer daarom elk seizoen alle ramen en deuren die naar buiten opengaan en repareer gaten en kieren.

Gebruik warmer beddengoed

Deze oplossing ligt voor de hand, maar moeten we toch even vermelden. Net als bij kleding voor koud weer, houden dikkere lagen beddengoed je veel warmer. Verwissel dus de satijnen lakens voor flanel en leg er eventueel nog een extra deken of sprei overheen. Je kunt ook een elektrische deken gebruik, maar houdt dan wel rekening met de veiligheid. Een elektrische deken is ook niet geschikt voor kinderen, voor hen kun je eventueel een kruik gebruiken.

Je slaapkamer opwarmen met de plafondventilator

Je slaapkamer opwarmen met een ventilator? Jazeker! Plafondventilatoren zijn een geweldige manier om het energieverbruik te verminderen. In de zomer zorgt de draairichting voor een verkoelende bries en een koelere slaapkamer. Maar als het kouder wordt, is het tijd om de draairichting van je ventilator met de klok mee om te draaien. Veel ventilatoren hebben hier een schakelaar voor. Op deze manier trekt de ventilator de warmere lucht uit het plafond en duwen deze de kamer in, precies waar je het nodig hebt.Draag sokken en een muts

Wanneer je partner houdt van een koele slaapkamer, maar jij vervolgens niet kunt slapen van de kou, warm jezelf dan op door dikke sokken aan te trekken. Je kunt zelfs een muts op doen, als je dat fijn vind. Vroeger was het heel normaal om een slaapmuts te dragen in bed!

Zet je bed niet bij het raam

Als uw bed normaal gesproken recht onder een raam staat, zou je warmer kunnen slapen door het bed te verplaatsen. Tenzij je ramen dubbele beglazing hebben, zal het glas ‘s nachts behoorlijk afkoelen, waardoor de temperatuur van de binnenlucht dichtbij het raam flink daalt. Wanneer je daar in de buurt slaapt, zal je het behoorlijk koud krijgen.

Wat doe jij in de winter om je slaapkamer op te warmen?