Makkelijk zuurdesembrood uit de slowcooker in nog geen 3 uur tijd. Zuurdesembrood zonder starter! Vers, knapperig en lekker!

Ik zal met de deur in huis vallen, brood bakken in de slowcooker gaat je leven veranderen. In het speciaal dit slowcooker zuurdesembrood. Mijn gezin krijgt er geen genoeg van! Gooi het deegje (wat super simpel is) in de slowcooker en twee uur later heb je heerlijk vers, knapperig zuurdesembrood. Lekker en makkelijk.

Hier in huis is brood bakken een gevoelig onderwerp. We hebben het namelijk al ontelbare keren geprobeerd, maar het mislukt gewoon altijd en we begrijpen er niks van. Toen ik las dat je brood kunt bakken in je slowcooker, was ik meteen enthousiast! Zou het hiermee wel lukken? Nou, lukken dat deed het! Dit zuurdesembrood (wat stiekem eigenlijk geen zuurdesembrood is, maar daar kom ik zo op) is zacht van binnen, knapperig van buiten en echt goddelijk van smaak.

Slowcooker zuurdesembrood zonder starter | Brood bakken in de slowcooker!

Ingrediënten

Voor dit recept heb je een slowcooker nodig en een aantal ingrediënten die je waarschijnlijk allemaal al in de kast hebt staan. En anders het grootste gedeelte wel.

 • Warm water
 • Suiker
 • Actieve droge gist
 • Zout
 • Zonnebloemolie
 • Bloem
 • Yoghurt

Slowcooker zuurdesembrood zonder starter

Je kijkt misschien naar de ingrediënten terwijl je denkt: “Dit kan het niet zijn, er mist iets.” Nou kijk… zoals ik al eerder zei, is dit eigenlijk geen echt zuurdesembrood. Zuurdesembrood heeft een starter nodig en dat duurt dagen om te maken. Maar hoe dan?! Het geheim is yoghurt. Gewoon normale zuursmakende yoghurt. Dit zorgt ervoor dat het brood naar zuurdesem smaakt, zonder dat je een starter hoeft te maken die dagen duurt. Ik zei het al, dit recept verandert je leven!

Zo bak je zuurdesembrood in de slowcooker

Het recept voor dit slowcooker zuurdesembrood is echt makkelijk en prima geschikt als je nog nooit eerder zelf brood hebt gebakken. Elke slowcooker is geschikt, maar ik zou wel zorgen dat hij minstens 4,5 liter ruimte heeft.Stap 1

Pak een grote kom en doe hier het warme water in. Doe er de suiker bij en roer dit tot de suiker volledig is opgelost. Doe hier vervolgens de gist bij roer dit weer goed door. Laat dit mengsel 15 minuten staan, op een warme plek. Het was een warme dag toen ik dit maakte dus ik heb de kom in de tuin gezet met een theedoek eroverheen. Maar als je het binnen lekker warm hebt, lukt dat ook wel.

Stap 2

Na ongeveer 15 minuten zou het mengsel schuimig moeten zijn geworden. Het ruikt ook al echt naar vers brood! Nu doe je het zout en de zonnebloemolie erbij en roer je dit weer goed door.

Stap 3

Nu is het moment om te bepalen waarin je het deeg wilt maken. Je kan het in de kom houden, maar ik gooi zelf het vloeibare mengel in de KitchenAid en doe dan de bloem en de yoghurt erbij. Laat dit maximaal 5 minuten draaien (met de deeghaak!) op de laagste stand. Pak ondertussen een schone kom en smeer die licht in met zonnebloemolie of bestuif hem met bakspray.

Stap 4

Als je mengsel echt een deeg is geworden, stop je de KitchenAid. Als het deeg nog wat te nat is, doe je er nog een eetlepel bloem bij. Als het deeg goed is, bebloem je je handen flink en haal je de deegbal uit de kom. Bloem op je handen zorgt ervoor dat het deeg niet aan je handen gaat plakken.Doe de deegbal dan in de schone kom en doe er plasticfolie overheen. Draai je oven op 30 graden en als hij op temperatuur is, zet je hem uit. Laat hier het deeg 45 minuten in rijzen, tot het bijna verdubbeld is in grootte.

Stap 5

Doe een stuk bakpapier in je slowcooker. Laat het ook echt langs de zijkanten gaan, zodat het brood niet aan de zijkant vast gaat zitten wanneer het rijst. Doe het deeg hier in. Bak dit 2 uur op HIGH. Als de 2 uur voorbij zijn, heb je een heerlijk vers brood!

Stap 6

Deze laatste stap is optioneel, maar ik raad het wel aan, omdat het je brood echt afmaakt. Je merkt misschien dat de bovenkant van je brood nog wat aan de zachte kant is, Het is gaar, maar nog niet heel knapperig. Zet je oven op de grillstand (wat automatisch ongeveer 250 graden is) en leg je brood in de oven om de bovenkant lekker knapperig te maken. Dit hoeft maar een minuutje en je moet er ook echt bij blijven. Blijf naar je brood kijken, want de bovenkant zal snel bruin worden en verbrand nu makkelijk! Als de bovenkant lekker bruin is, is je brood helemaal klaar is.

Slowcooker zuurdesembrood zonder starter

Persoonlijk had ik de bovenkant nog net iets bruiner gewild. Het hoeft er dus niet perse hetzelfde uit te zien als op de foto, doe het vooral naar eigen smaak! Verder wil ik je aanraden dit brood dezelfde dag op te eten en het liefst warm. Ik wilde dit brood de volgende dag eten (ongeveer 16 uur na bereiding) en toen was het niet meer zo lekker als de vorige dag. Maar als je met 3 of meer personen bent, is dit slowcooker zuurdesembrood prima geschikt voor een lekkere lunch met vers brood!

Slowcooker zuurdesembrood zonder starter

Course: Crock-Pot Slowcooker, ReceptenDifficulty: Makkelijk
Hoeveelheid

10

plakken
Baktijd

3

hours 

Makkelijk zuurdesembrood uit de slowcooker in nog geen 3 uur tijd. Zuurdesembrood zonder starter! Vers, knapperig en lekker!

Ingrediënten

 • 250 ml warm water

 • 60 gram suiker

 • 8 gram actieve droge gist

 • 9 gram zout

 • 30 ml zonnebloemolie

 • 400 gram bloem

 • 180 ml yoghurt

Bereidingswijze

 • Pak een grote kom en doe hier het warme water in. Doe er de suiker bij en roer dit tot de suiker volledig is opgelost. Doe hier vervolgens de gist bij roer dit weer goed door. Laat dit mengsel 15 minuten staan, op een warme plek.
 • Na ongeveer 15 minuten zou het mengsel schuimig moeten zijn geworden. Nu doe je het zout en de zonnebloemolie erbij en roer je dit weer goed door.
 • Doe het vloeibare mengsel in kom of KitchenAid en doe de bloem en yoghurt erbij. KitchenAid en doe dan de bloem en de yoghurt erbij. Laat maximaal 5 minuten draaien (met de deeghaak!) op de laagste stand of kneed met de hand tot een compact deeg.
 • Pak een schone kom en smeer die licht in met zonnebloemolie of bestuif hem met bakspray.
 • Als het deeg nog wat te nat is, doe je er nog een eetlepel bloem bij. Als het deeg goed is en je hebt de KitchenAid gebruikt, bebloem je je handen flink en haal je de deegbal uit de kom. Bloem op je handen zorgt ervoor dat het deeg niet aan je handen gaat plakken.
 • Doe de deegbal in de schone kom en doe er plasticfolie overheen. Draai je oven op 30 graden en als hij op temperatuur is, zet je hem uit. Laat hier het deeg 45 minuten in rijzen, tot het bijna verdubbeld is in grootte.
 • Doe een stuk bakpapier in je slowcooker. Laat het ook echt langs de zijkanten gaan, zodat het brood niet aan de zijkant vast gaat zitten wanneer het rijst. Doe het deeg hier in. Bak dit 2 uur op HIGH.
 • Deze laatste stap is optioneel, maar ik raad het wel aan, omdat het je brood echt afmaakt. Je merkt misschien dat de bovenkant van je brood nog wat aan de zachte kant is, Het is gaar, maar nog niet heel knapperig. Zet je oven op de grillstand (wat automatisch ongeveer 250 graden is) en leg je brood in de oven om de bovenkant lekker knapperig te maken. Dit hoeft maar een minuutje en je moet er ook echt bij blijven. Blijf naar je brood kijken, want de bovenkant zal snel bruin worden en verbrand nu makkelijk! Als de bovenkant lekker bruin is, is je brood helemaal klaar is.
 • Geniet van je zelfgebakken verse brood!

Tips

 • Dezelfde dag opeten en het liefst warm, voor een optimale smaak.

Ben je benieuwd naar meer slowcookerrecepten? Deze kookboeken voor je slowcooker hebben de allerlekkerste recepten! Heb je dit slowcooker zuurdesembrood geprobeerd? Laat het dan vooral weten!