Snelgroeiende haagplanten voor privacy in je tuin

Snelgroeiende haagplanten voor privacy in je tuin

Elke huiseigenaar wil privacy. En niet alleen binnen, maar ook buiten. Hoe je je tuin inricht is dan van groot belang. Je kunt een schutting van steen of hout bouwen of laten plaatsen. Maar een natuurlijk groene omheining, die er aantrekkelijk uitziet en milieuvriendelijk is, is ook een optie. Het is dan handig om te weten wat snelgroeiende haagplanten zijn, zodat je snel van je privacy kunt genieten.De voordelen van haagplanten en heggen

Veel mensen houden niet van een stenen of houten schutting om hun tuin, omdat het minder levendig oogt en veel geld kost om te plaatsen. Het onderhoud van haagplanten neemt jaarlijks wat meer tijd in beslag, maar de groene bladeren geven de tuin wel een mooie natuurlijke uitstraling. Een aantal voordelen van snelgroeiende haagplanten zijn:

  • Haagplanten en heggen geven goede privacy en je kunt op een makkelijke manier de tuin in secties onderverdelen, bijvoorbeeld bij het aanleggen van een moestuin.
  • Haagplanten geven tevens onderdak en voedsel aan veel soorten dieren en insecten.
  • Heggen en haagplanten zijn uitstekende windbrekers.
Snelgroeiende haagplanten voor privacy in je tuin

De beste snelgroeiende haagplanten

Wanneer je een haag gaat planten als tuinafscheiding, is het logisch dat je snel resultaten wilt zien. Je wilt immers niet te lang wachten op privacy en een fijn groen uitzicht. Je kunt natuurlijk een haag plaatsen die al volgroeid is, maar dit kan behoorlijk duur worden. Wil je zelf een haag aanleggen, maar niet te lang wachten op resultaat, zijn dit een aantal goede snelgroeiende haagplanten.

Laurierkers

De Laurierkers is één van de populairste haagsoorten, voor wanneer je op zoek bent naar een groenblijvende en klassieke haagplant. De bladeren zijn groot, sterk en glanzend en kunnen het hele jaar door hun functie uitoefenen. Een laurierhaag groeit jaarlijks zo’n 30 tot 60 centimeter.

Snelgroeiende haagplanten voor privacy in je tuin
Prunus Laurocerasus (Laurierkers)
Zuurbes

De Berberis Ottawensi, oftewel de Zuurbes of Superba, is een prachtige paarse heg, die in de lente oranje bessen krijgt en in de zomer gele bloemetjes. Hij groeit ongeveer 40 tot 60 centimeter per jaar en wordt vaak als haagplant gekozen vanwege de prachtige kleuren.

Snelgroeiende haagplanten voor privacy in je tuin
Berberis Ottawensi (Zuurbes)
Haagbeuk

De haagbeuk is een haagplant die in de winter zijn bladeren verliest, waardoor hij wellicht het best geschikt is om binnen de tuin bepaalde delen van elkaar te scheiden. De haagbeuk groeit zo’n 20 tot 40 centimeter per jaar en groeit goed op alle soorten grond.

Snelgroeiende haagplanten voor privacy in je tuin
Carpinus Betulus (Haagbeuk)

De beste tijd om haagplanten in de grond te zetten, is vroeg in het voorjaar of de herfst. Vermijd altijd vorst! Wil je je snelgroeiende haagplanten toch op een ander moment planten, zorg er dan voor dat de wortels vochtig blijven en niet uitdrogen.

Heb jij liever haagplanten of een schutting van steen of hout in je tuin?

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Tuinieren, #AD

Door Yvette

Yvette is getrouwd en heeft een dochter. Ze houdt van Engeland, herfst, winter, Kerst, het tuincentrum, dansen door de kamer, pizza en ijs. Het is haar droom een fictieschrijver te worden, op een boerderij te wonen met haar eigen kippen en moestuin en iets bij te dragen aan een betere wereld voor vrouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.