Een reden nodig om een feestje te vieren? Dit zijn de leukste speciale dagen in januari om bij stil te staan. Wat is jouw favoriet?

Nu de dagen weer korter worden, de grote feestdagen voorbij zijn en de temperaturen flink dalen, kunnen we allemaal wel wat extra redenen gebruiken om iets te vieren in januari. Gelukkig zijn er genoeg speciale dagen in januari om te genieten van wat warmte en vrolijkheid.

Speciale dagen in januari

Speciale dagen in januari

Nieuwsjaardag is slechts één van de speciale dagen in januari om stil te staan bij allerlei belangrijke onderwerpen. Van gezondheid tot geschiedenis. Januari is niet alleen maand om vooruit te kijken, maar ook om terug te denken aan belangrijke mensen uit de geschiedenis. En wist je dat januari is genoemd naar Janus, de god van het Begin en de Overgang?

1 Januari: Nieuwjaarsdag & Dry Januari

Gelukkig nieuwjaar! Kijk vandaag terug op alles wat je het afgelopen jaar hebt bereikt en kijk uit naar wat het nieuwe jaar je zal brengen. Dit is een geweldige dag om enkele persoonlijke en/of zakelijke doelen voor het nieuwe jaar op te schrijven. Daarnaast is het voor veel mensen het begin van Dry Januari, waarin zij een hele maand geen alcohol zullen drinken.

2 Januari: Wereld Introversie Dag

Wereld Introversie Dag is een dag om bewust te maken van wat het betekent om introvert te zijn en om te laten zien dat introvert zijn iets geweldigs is, niet beschamend. Dus laten we vandaag de ‘rustige mensen’ vieren, en eigenlijk elke dag van het jaar.

4 Januari: Wereld Spaghetti Dag

Maak op Wereld Spaghetti Dag je favoriete pastarecept en maak vooral genoeg om te delen. Je kunt de buren een pannetje brengen, of je vrienden en familie uitnodigen om te komen eten. Je kunt natuurlijk ook eten bestellen bij je favoriete lokale Italiaanse restaurant. Post het vervolgens op social media, tag het restaurant met #WereldSpaghettiDag en help je lokale horeca! Daarnaast vieren we vandaag de verjaardag van de uitvinder van Braille taal, Louis Braille.

5 Januari: Nationale Slagroomdag

Een dag om het bestaan van slagroom te vieren? Natuurlijk! Waarom niet! Maak je lekkerste dessert en deel het op social media met de hashtag #NationalWippedCreamDay.

6 Januari: Cuddle Up Dag

Nationale Cuddle Up Dag wordt jaarlijks gevierd op 6 januari. Januari is over het algemeen de koudste maand van het jaar, dus wat is een betere manier om warm te blijven dan heerlijk op de bank gaan liggen met een dekentje? Voel je overigens vooral vrij om dit ook op andere dagen te doen!

8 Januari: Bubbelbad Dag

Heel veel bubbels, heerlijk geurende kaarsen, rustige muziek en een beetje tijd voor onszelf. Dat is waar Bubbelbad Dag voor staat! Bubbelbad Dag herinnert ons aan deze kleine luxe en om de tijd te nemen voor onszelf.

10 Januari: ‘Ruim je bureau op’ Dag

Bij ‘Ruim je bureau op’ Dag draait het allemaal om het voorbereiden van je werkruimte op het nieuwe jaar. Deze dag valt ieder jaar op de tweede maandag van het jaar. In 2022 zal dit dus op 10 januari zijn. Een opgeruimd bureau helpt je te concentreren en productiever te zijn. En dit gaat natuurlijk niet alleen over de rommel op je bureau. Ruim ook je computer op en organiseer je bestanden!

11 Januari: Dankjewel Dag

Vaak vergeten we iemand te bedanken voor iets wat als vanzelfsprekend wordt beschouwd. Het is essentieel om af en toe dankbaarheid te tonen aan degenen die je leven beter en gelukkiger hebben gemaakt. Om het belang van het uitspreken van een bedankje te onderstrepen, is er Internationale Dankjewel Dag ingesteld. Aarzel de rest van het jaar natuurlijk ook nooit om deze eenvoudige woorden uit te spreken, die meer betekenis hebben dan je misschien denkt.

13 Januari: Amber Alert Dag

13 januari markeert de dag waarop de 9-jarige Amber Hagerman uit Arlington (Texas, US) in 1996 werd ontvoerd. Een paar dagen later werd ze vermoord gevonden. De dood van het kleine meisje leidde tot de oprichting van het Amerikaanse AMBER Alert-plan, dat heeft geholpen bij het terugvinden van meer dan 794 kinderen. Vandaag staan we daar bij stil.

16 Januari: Dag van de Godsdienstvrijheid

Jaarlijks roept de president van de Verenigde Staten 16 januari uit tot National Religious Freedom Day. Het doel van deze dag is het beschermen en bevorderen van religieuze uitingsrechten. Deze dag wordt, vooral in Amerika, gevierd door middel van verschillende activiteiten en evenementen op scholen en gebedshuizen. Scholen worden aangemoedigd om aandacht te besteden aan deze dag, gedurende de hele schoolweek voorafgaand aan 16 januari. Vrijheid van religie wordt beschouwd als een fundamenteel mensenrecht. Iedereen heeft het recht om geloof of religie te praktiseren, van religie te veranderen of om geen enkele religie te volgen.

17 Januari: Martin Luther King Dag

Martin Luther King Dag (soms ook wel MLK Day genoemd) is een federale feestdag in Amerika, ter gelegenheid van de geboortedag van Martin Luther King Jr. Zijn verjaardag is op 15 januari, maar het wordt elk jaar op de derde maandag van januari gevierd. In 2022 is dat dus op 17 januari.

18 Januari: Winnie The Pooh Dag

De vrolijkste dag die er is, is toch wel Winnie de Poeh Dag, gevierd op de verjaardag van auteur A. A. Milne, 18 januari. Het is een speciaal jubileum dat fans niet kunnen missen! Elk jaar wordt de speciale dag gevierd met evenementen zoals teddybeerpicknicks, met veel honing op het menu.

21 Januari: Wereld Knuffeldag

Deze speciale dag in januari is in het leven geroepen door Kevin Zaborney. De dag werd voor het eerst gevierd op 21 januari 1986 in Clio (Michigan, US). Deze dag wordt ook in veel andere landen overgenomen. Het idee van Wereld Knuffeldag is om iedereen aan te moedigen vaker familie en vrienden te knuffelen.

23 Januari: Internationale Dag van het Handschrift

Internationale Dag van het Handschrift werd in 1977 opgericht door de Writing Instrument Manufacturers Association. Zij wilden hiermee gebruik van pennen, potloden en schrijfpapier promoten. De datum 23 januari werd gekozen omdat dit de verjaardag is van John Hancock. John Hancock was de eerste persoon die de Onafhankelijkheidsverklaring ondertekende.

24 Januari: Pindakaasdag

Wie houdt er niet van pindakaas? Een geweldige reden om Pindakaasdag te vieren! Deze speciale dag werd vele jaren geleden bedacht om pindakaasliefhebbers de gelegenheid te geven de creatie van dit heerlijke smeersel te vieren. Geloof het of niet, maar er zijn best veel mensen die op Pindakaasdag alleen maar pindakaas eten.

26 Januari: Dag van het werkplezier in de zorg

In 2021 misschien wel de belangrijkste dag van het jaar. Op deze dag wordt er door zorgmedewerkers stil gestaan bij het hun vak en het plezier die ze eraan beleven. Ook wordt de dag aangepakt om gesprekken te voeren over hoe het werkplezier verhoogd kan worden.

27 Januari: Chocoladetaart Dag

Nationale Chocoladetaartdag eert de taart waar veel mensen een ware obsessie voor hebben. Vaak vieren we onze speciale gelegenheden zoals jubilea, verjaardagen en bruiloften met deze goddelijke taart. Ik vind het persoonlijk dan ook meer dan logisch dat deze taart een speciale dag verdient.

30 Januari: Wereld Croissantdag

30 januari is Wereld Croissant Dag, om het ontstaan van de croissant te vieren. Doe dit dus vooral met een lekkere warme croissant en een flinke portie boter en jam, of kaas. Wat je maar lekker vind!

31 Januari: Wereld Lepra Dag

Wereld Lepra Dag wordt elk jaar op de laatste zondag van januari internationaal gevierd om het publiek bewust te maken van lepra (of: de ziekte van Hansen). Het is een van de oudste geregistreerde ziekten ter wereld. Het is een besmettelijke chronische ziekte die zich richt op het zenuwstelsel, vooral de zenuwen in de koelere delen van het lichaam: de handen, voeten en gezicht. In 2020 zal deze dag vallen op 31 januari.

Wat zijn jouw favoriete speciale dagen in januari?