Het is juli, het begin van de zomervakantie, de maand van Pride en de maand van friet, patat en cheesecake eten! Dit zijn alle speciale dagen in juli.

De lentemaand juni is voorbij en de zomer dient zich aan. De maand juli markeert het midden van het jaar. Daarnaast begint deze maand voor veel scholieren en studenten de zomervakantie en is het de maand waarin we vieren dat je jezelf mag zijn, jezelf altijd zou mogen zijn en mag houden van wie je wilt. Maar als dat niet genoeg reden is om blij te worden van deze maand, dan zijn er nog veel meer speciale dagen in juli. Hier is een lijst van alle leuke en belangrijke dingen waar we in juli bij stil staan.

Speciale dagen in Juli

Alle speciale dagen in Juli

1 Juli: Ketikoti

Ketikoti (soms ook geschreven als Keti Koti of Keti-Koti) is een jaarlijke Surinaamse feestdag om de afschaffing van de slavernij die op 1 juli 1863 plaatsvond, te vieren en te herdenken. De naam stamt uit het Sranantongo en betekent ‘Ketenen gebroken’. Ook in Nederland wordt Ketikoti gevierd. In 2021 werd er een petitie gestart om van Ketikoti een nationale feestdag te maken.

6 Juli: Wereld Kusdag

Wereld Kusdag werd in 2006 opgericht om het tonen van je liefde en het verbeteren van je gezondheid. Inderdaad, zoenen is heel gezond! Zoenen verlicht stress, verbrandt calorieën en goed voor immuunsysteem. Grappig weetje is dat K3 in 2007 de single ‘Kusjesdag’ uitbracht. Het is niet bekend of dit te maken heeft met Wereld Kusdag.

7 Juli: Wereld Chocolade Dag

Chocolade heeft de bijna magische eigenschap om het leven onmiddellijk beter te maken. Elke dag 100 gram pure chocolade eten zou zelfs enkele gezondheidsvoordelen hebben, waaronder verminderde stress en bloeddruk. Maar pin ons er niet op vast, want of het voor de rest goed voor je is om elke dag chocolade te eten, dat kunnen wij ons niet voorstellen. Maar lekker is het wel!

13 Juli: Internationale Dag van de Franse Frietjes

Of je nou #TeamFriet of #TeamPatat bent, dit bijgerecht is populair over de hele wereld. Logisch ook, dat er dan een speciale dag in juli wordt gewijd aan deze goudgeel gefrituurde stukjes aardappel. De Britten eten ze het liefst met zout en azijn, in Nederland het liefst met mayonaise. Er is geen verkeerde manier, doe het gewoon zoals jij het ‘t lekkerst vindt.

19 Juli: Roze Maandag

Roze Maandag is een evenement voor de LHBTIQ+ gemeenschap, dat jaarlijks plaatsvindt in juli op de eerste maandag van de Tilburgse Kermis. Het feest ontstond in 1990 en trekt elk jaar meer dan 250.000 bezoekers, waarmee dit het grootste Nederlandse LHBTIQ+ evenement is, buiten Amsterdam. Op Roze Maandag zijn er een reeks van gratis toegankelijke activiteiten, waaronder een Pride Walk door de binnenstad, kermisattracties en optredens van artiesten.

19 Juli: Offerfeest

Het Offerfeest (ook wel het Grote Feest of Eid al-Adha genoemd) is het tweede Eid-feest in de islam. Het wordt gevierd ter nagedachtenis aan de profeet Ibrahim, die bereid was zijn zoon te offeren voor God. Dit jaarlijks terugkerende feest duurt drie dagen en begint op tiende dag van de twaalfde maand van de islamitische kalender. Moslims slachten dan zelf een schaap of een ander dier en eten deze op. Tegenwoordig wordt er ook regelmatig vlees of een geldbedrag aan arme mensen gegeven.

30 Juli: Cheesecake Dag

Cheesecake Dag is een van de romigste dagen van het jaar! Het is een dag om te genieten van de heerlijke decadente smaak van dit dessert. Vandaag is de dag om te genieten van een heerlijk stuk! Of twee, of drie. Wat is jouw favoriete smaak? Houdt je het meest van de traditionele New York Cheesecake? Of geniet je meer van iets met fruit? Of chocolade?

31 Juli: Pride Amsterdam (t/m 8 augustus)

Op 31 juli 2021 begint Pride Amsterdam, met dit jaar als thema ‘TAKE PRIDE in us’. Pride is een 9-daags festival om te vieren en benadrukken dat iedereen de vrijheid zou moeten hebben dat je mag zijn wie je bent en mag houden van wie je wilt. Hoogtepunt van het festival is de Canal Parade, een bonte stoet van boten die op de eerste zaterdag van augustus door de grachten van Amsterdam vaart.Welke van deze speciale dagen in juli wil jij niet missen?