De eerste dagen van de zomer zijn misschien al reden genoeg voor een feestje, maar geloof het of niet, er zijn nog veel meer speciale dagen in juni.

De maand juni staat bekend als de maand waarin we kunnen genieten van de langste dag van het jaar, waarop ook officieel de zomer begint. Juni is ook precies het midden van het jaar en het perfecte moment om bloemen en planten in je tuin te zetten. Daarnaast zullen er deze maand een hoop dingen eindelijk weer mogen, na een lange lockdown.

Speciale dagen in juni
Speciale dagen in juni

Speciale dagen in juni

De eerste dagen van de zomer zijn misschien al reden genoeg voor een feestje in juni, maar geloof het of niet, er is nog veel meer plezier te beleven. Meerdere speciale dagen in juni bieden ons veel kansen om te glimlachen, maar ook om na te denken over belangrijke zaken.

1 juni: Wereld Melkdag

Vandaag is de dag om te genieten van een koud glas melk. Als koemelk niet jouw ding is, zijn er tegenwoordig veel alternatieven beschikbaar in de supermarkt, bijvoorbeeld amandelmelk, havermelk, rijstmelk en meer. Je kunt je drankje zelfs upgraden met een beetje chocoladesiroop voor een glas klassieke chocolademelk of het pureren met verse aardbeien voor een heerlijk gezond aardbeiendrankje.

3 juni: Wereld Fietsdag

Wereld Fietsdag op 3 juni is tot nu toe de enige feestdag om het plezier van het fietsen te vieren. Wereld Fietsdag is een initiatief van de Verenigde Naties om het gezondheidsbelang van fietsen te erkennen. De fiets heeft veel gezinnen over de hele wereld geholpen om toegang te krijgen tot goedkoop en betrouwbaar vervoer en is daarom zeer belangrijk om bij stil te staan. Maak vandaag een lekker fietstochtje!

4 juni: Donut Dag

Iedereens favoriete traktatie heeft elk jaar op de eerste vrijdag van juni een speciale feestdag. Er zijn vele smaken donuts om je drang naar zoet te stillen, of je nu de voorkeur geeft aan een klassieke geglazuurde of een donut met crème- of jamvulling, vandaag is de dag om ervan te genieten. Houd je favoriete donutzaken in de gaten, want er zijn vast leuke aanbiedingen vandaag! Neem een dozijn mee naar je werk om uit te delen en bereid je voor om de populairste persoon van de dag te worden!

5 juni: Wereld Milieudag

Wereld Milieudag is een wereldwijd platform voor het inspireren tot een positieve verandering. Het zet mensen ertoe aan om na te denken over de manier waarop ze consumeren, voor boeren en fabrikanten om duurzamer te produceren, en voor jongeren om een groenere toekomst op te bouwen. Iedereen die op deze planeet leeft, kan op nu deel uitmaken van #GenerationRestoration. Elke Wereld Milieudag wordt georganiseerd door een ander land waar dan ook de officiële vieringen plaatsvinden. De gastheer van 2021 is Pakistan. Kijk voor meer informatie op WorldEnvironmentDay.

8 juni: Wereld Oceanen Dag

Nu 90% van de grote vispopulaties is uitgeput en 50% van de koraalriffen is vernietigd, halen we meer uit de oceaan dan er kan worden aangevuld. Om de oceaan en alles wat deze in stand houdt, te beschermen en te behouden, moeten we een nieuw evenwicht creëren. “The Ocean: Life and Livelihoods” is het thema voor Wereld Oceanen Dag 2021.

9 juni: Internationale Buitenspeeldag

Elk jaar wordt in Nederland een Nationale Buitenspeeldag gehouden op de tweede woensdag in juni. Dit gebeurt al sinds 1994. Op deze dag worden overal in het land straten afgesloten voor verkeer, zodat kinderen er zonder gevaar naar hartenlust kunnen buitenspelen.

14 juni: Wereld Bloeddonordag

Elk jaar op 14 juni vieren organisaties over de hele wereld Wereld Bloeddonordag. Een evenement dat mensen bewust maakt van het belang van het doneren van bloed. Het doneren van bloed is erg belangrijk voor de gezondheidszorg en heeft de wereld bij verschillende situaties enorm geholpen. Wil jij ook bloed doneren? Kijk op de website van Sanquin voor de mogelijkheden.

18 juni: Internationale Sushi Dag

In de afgelopen twee decennia is het hype geworden. De traditionele Japanse maaltijd die bekend staat als sushi. Je houdt ervan of je gruwelt ervan. International Sushi Dag eert deze maaltijd voor iedereen die ervan geniet. You can’t buy happiness, but you can buy sushi and that’s kind of the same thing.

20 juni: Vaderdag

Vaderdag is een feest dat de rol van vaders en vaderfiguren eert. Het is een moderne feestdag. De oude Romeinen hadden wel in februari een traditie om vaders te eren, maar alleen degenen die waren overleden. Over de hele wereld wordt Vaderdag op verschillende data gevierd, hoewel het er altijd hetzelfde uitziet. Meestal met het geven van vaderdagcadeau aan vaderfiguren en het doen van gezellige gezinsactiviteiten.

21 juni: Eerste Zomerdag

De zomer is eindelijk hier! Vandaag is de dag om te profiteren van het warme weer en het extra lange daglicht. Dus begin dit nieuwe seizoen in de buitenlucht met een heerlijke barbecue, een frisse zomersalade of een leuke dag in de Efteling.