Het is het begin van de lente en de zomertijd. Het is maart! En dit zijn alle speciale dagen die je deze maand kunt verwachten.

Maart is de maand waarin de lente officieel begint en de zomertijd ingaat. Het kan een dramatische maand zijn met zeer wisselend weer, maar ook fijn omdat de eerste tekenen van de lente zich aandienen. De speciale dagen in maart staan dan ook in het teken van de lente en een nieuw begin!

Speciale dagen in maart

Speciale dagen in maart

3 Maart: World Wildlife Day

World Wildlife Day is een gelegenheid om de vele mooie en gevarieerde vormen van wildlife (dieren, planten en bloemen) te vieren en om mensen bewust te maken van de vele voordelen die het behoud ervan oplevert. Tegelijkertijd herinnert deze dag ons aan de dringende noodzaak om de strijd tegen criminaliteit tegen wilde dieren en planten en de door mensen veroorzaakte vermindering van soorten, op te voeren. Een mooie dag om een donatie te doen aan een organisatie die zich hiervoor inzet.

7 Maart: Dag van de Cornflakes

Hoewel niet alle cornflakes of andere ontbijtgranen altijd even gezond voor je zijn, is het toch voor veel mensen een snel en smakelijk ontbijt. Ter ere van de Dag van de Cornflakes, maak vandaag een lekkere kom met ontbijtgranen. Vergeet ook vooral niet om wat heerlijk vers gesneden fruit toe te voegen.

8 Maart: Internationale Vrouwendag

Vandaag (maar natuurlijk elke dag) is de dag om over de hele wereld alle slimme, hardwerkende, grappige en lieve vrouwen te eren. Het is dé perfecte dag om bijvoorbeeld een donatie te doen aan organisaties die belangrijk werk doen voor vrouwen over de hele wereld, of lokaal.

9 Maart: Nationale Gehaktballendag

Vier de Nationale Gehaktballendag door de allerlekkerste gehaktballen te maken voor het avondeten. En let op, deze dag is echt niet alleen maar voor vleeseters! Er zijn ook tal van heerlijke vegetarische varianten te vinden en die tellen vandaag ook gewoon mee.

13 Maart: Internationale Dag van de Slaap

Op deze internationale dag van de slaap eren we het belang van een goede nachtrust en is daarnaast bedoeld om mensen bewust te maken van allerlei slaapproblemen.

14 Maart: Aardappelchips Dag

Chips. Je houdt ervan of je haat het. Voor veel mensen is het een verschrikking, en niet omdat ze het niet lekker vinden. Chips is namelijk iets wat je niet kunt stoppen met eten, of ben ik daar de enige in? Die zak moet altijd leeg! Nou, vandaag maakt dat dus niet uit. Trek die zak open en geniet van je lievelingschips, want vandaag is het Aardappelchips Dag!

16 Maart: Dag van de Thuiswerker

Deze dag is dit jaar, in 2021, misschien nog wel belangrijker dan voorgaande jaren. Veel mensen werken tegenwoordig thuis en hebben ervaren dat dit niet perse makkelijk is. Laten we op deze dag ons respect uitspreken voor iedereen die thuis werkt en het nu misschien zwaarder heeft dan ooit.

17 Maart: Nationale Boomfeestdag

Elke derde woensdag in maart vieren we in Nederland Nationale Boomfeestdag. Het doel is om kinderen van groep 6 (dus van 9 en 10 jaar) meer kennis bij te brengen over het belang van bomen. Stichting Nationale Boomfeestdag heeft daarnaast de intentie om elk basisschoolkind in Nederland minstens één keer in hun leven een boom te laten planten, zodat er voor elk kind een boom in Nederland zal staan.

19 Maart: Nationale Pannenkoekdag

De beste dag in maart, als je het mij vraagt. Vandaag is het nationale Pannenkoekdag! Het perfecte excuus om pannenkoeken te gaan eten! Hoe eet jij je pannenkoek het liefst? Met zoet of met hartig? Plaats een foto van je favoriete topping en tag hem met #nationalpancakeday!

20 Maart: Landelijke Opschoondag

Deze dag is het officiele begin van de lente en daarom het perfecte moment voor een landelijke lenteschoonmaak. Maar niet binnen, maar buiten! Vandaag is het moment om met je gezin de straat op te gaan met een vuilniszak en rotzooi op straat op te ruimen. Als iedereen meedoet, is heel Nederland in één dag een heel stuk schoner.

21 Maart: Internationale Dag tegen Racisme & Discriminatie

Na het bloedbad in Sharpeville in Zuid-Afrika op 21 maart 1960, waar 69 vreedzame zwarte demonstranten door de politie werden neergeschoten, riep de Verenigde Naties (VN) deze dag uit tot Internationale dag tegen racisme en discriminatie. In Zuid-Afrika wordt op deze dag de Dag van de Mensenrechten gevierd. Wil je deze dag steunen, dan kun je een donatie doen aan een organisatie die zich inzet tegen racisme en discriminatie.

22 Maart: Wereld Waterdag

Wereld Waterdag wordt elk jaar gevierd om het belang van toegang tot schoon water en sanitaire voorzieningen te benadrukken. Je zou vandaag kunnen overwegen om te doneren aan een liefdadigheidsinstelling die toegang tot schoon water ondersteunt.

23 Maart: Puppy Dag

Ja hallo, een speciale dag voor puppies? Dat is natuurlijk niet eerlijk, zoveel schattigheid! Heb je zelf geen puppy, maar ken je iemand met een puppy? Vraag dan of je vandaag langs mag komen om er lekker mee te komen knuffelen, want vandaag verdiend iedereen dat!

25 Maart: Wafeldag

Wafels zijn elke dag goddelijk, maar vandaag is het Wafeldag! Eet ze met Griekse yoghurt en aardbeien als ontbijt, overgiet ze met honing voor de lunch, eet ze met bacon als avondeten en doe er een bolletje ijs op als toetje. Of doe het niet, dat is misschien beter. Maar wafels zijn wel fantastisch, dus neem er op z’n minst één!

27 Maart: Earth Hour

Op 27 maart doen we op Earth Hour, om 20:30 uur met z’n allen een uur lang het licht en alle andere elektrische apparatuur uit, ter bescherming van de aarde en de natuur daarop.

28 Maart: Zomertijd

Elke laatste zondag in maart gaat de zomertijd in, wat betekent dat de klok een uurtje vooruit gezet wordt. Kun je maar niet onthouden of je de klok vooruit of achteruit moet zetten? In het voorjaar gaat de klok vooruit. En wat betreft de wintertijd? Je wint-er-tijd mee, dus een uur achteruit!