De bloemen bloeien en je kunt eindelijk weer buiten genieten. Er zijn genoeg speciale dagen in mei om er een heerlijke maand van te maken.

Er zijn genoeg redenen om van mei te houden. De lente is al sinds april in volle gang, de bloemen bloeien en je kunt eindelijk weer buiten genieten. Soms zelfs zonder jas! Of het nu Moederdag of het Suikerfeest is, er zijn genoeg speciale dagen in mei om er een heerlijke maand van te maken.

Het is een bizar idee dat een jaar geleden een schone joggingbroek aantrekken al telde als een nieuwe outfit en Zoomvergaderingen het hoogtepunt van de dag waren op sociaal gebied, terwijl nu in 2021 het leven weer een beetje op gang begint te komen. Laten we er dan ook het beste van maken!Speciale dagen in mei

De maand mei heeft een aantal erg leuke en interessante dagen om te vieren en bij stil te staan. De dagen die hier worden genoemd, zijn de dagen die voor iedereen in het gezin interessant zouden kunnen zijn. In deze maand zijn ook speciale dagen te vinden die op een interessant onderwerp of probleem focussen.

Speciale dagen in mei: de maand van Pasen

1 Mei: Dag van de Arbeid

Op 1 mei wordt op de Dag van de Arbeid de zogeheten arbeidersklasse in het zonnetje gezet. Overal in Europa en de rest van de wereld is de Internationale dag van de Arbeid een nationale feestdag. In Nederland echter niet. Dit heeft vooral te maken met het feit dat Koninginnedag voorheen op 30 april viel en deze dagen te dicht bij elkaar lagen. Daarnaast is het in Nederland gebruikelijker om vrij te zijn op kerkelijke feestdagen.

3 Mei: Wild Koala Day

Op Wild Koala Day moedigt Australische Janine Duffy iedereen aan om zich te registreren om een boom te planten of een petitie te ondertekenen om een bos te beschermen, alles om de wilde koala te beschermen. Kijk op Wild Koala Day om te zien wat jij kunt doen om te helpen.

4 Mei: Nationale Dodenherdenking

De Nationale Dodenherdenking is een jaarlijkse herdenking die alle Nederlandse oorlogsslachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog herdenkt, door middel van twee minuten stilte en het leggen van een krans. Oorspronkelijk werden alleen de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht, maar dat is in 1961 veranderd. Vanaf 1981 is de herdenking ook gericht tegen onverdraagzaamheid en racisme. Vandaag mag iedereen in Nederland de Nederlandse vlag halfstok hangen, zonder wimpel en van zonsopgang tot zonsondergang.

5 Mei: Bevrijdingsdag

In Nederland is Bevrijdingsdag een officiële feestdag, maar niet iedereen is vandaag vrij. Op deze dag vieren we de bevrijding van Nederland in 1945 en worden er veel festivals georganiseerd. Ook mag vandaag de Nederlandse vlag in top van zonsopgang tot zonsondergang, maar zonder wimpel.

6 Mei: Internationale Bellenblaasdag

Internationale Bellenblaasdag is een dag waarop wereldwijd mensen zeepbellen blazen om iemand te herdenken die is overleden, een wens te doen of stil te staan bij wat je dan ook maar belangrijk vind. Blaas je wens in een zeepbel en laat hem los. Je wens stijgt op, samen alle zeepbellen van de rest van de wereld.

8 Mei: World Fair Trade Day

World Fair Trade Day is een dag die altijd op de tweede zaterdag van mei gehouden wordt. Op deze dag willen we fairtradeproducten en hun bijdragen aan gezonde en duurzame gemeenschappen over de hele wereld onder de aandacht brengen. Wanneer je kiest voor authentieke fairtradeproducten, steun je met je aankoop kleinschalige boeren, producenten en ambachtslieden over de hele wereld.

9 Mei: Moederdag

Moederdag wordt ieder jaar op de tweede zondag in mei gevierd en is een dag waarop moeders in allerlei vormen in het zonnetje worden gezet.

12 Mei: Suikerfeest

Met het Suikerfeest vieren moslims over de hele wereld het einde van de Ramadan, de vastenmaand. Het Suikerfeest vindt plaats op de eerste dag van de tiende maand op de Islamitische kalender. Binnen de Islam is het Suikerfeest één van de belangrijkste feesten van het jaar.13 Mei: Hemelvaartsdag

Op de 40e dag na Pasen, 10 dagen voor Pinksteren, wordt door Christenen de hemelvaart van Jezus Christus gevierd. In veel landen, waaronder Nederland en België, is dit een officiële vrije dag.

15 Mei: Pizza Party Day

Elk jaar op de derde vrijdag in mei doen miljoenen pizzaliefhebbers over de hele wereld mee om het bestaan van pizza te vieren op Pizza Party Day. Aangezien pizza een favoriet gerecht is van velen, is het geen verrassing dat deze heerlijke hap een eigen dag verdient. Wat voor pizza eet jij vandaag?

17 Mei: Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie

De Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie werd in 2004 in het leven geroepen om de aandacht te vestigen op het geweld en de discriminatie die worden ervaren door lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, interseksuelen en alle andere mensen met verschillende seksuele geaardheden, genderidentiteiten of -uitingen en seksuele kenmerken.

20 Mei: Wereld Bijendag

Op deze dag staan we stil bij het belang van bijen en andere bestuivers in ons ecosysteem. Het gaat helaas al een aantal jaar slecht met de bijen. Als je meer wilt doen om de bijen te helpen, zoek dan een goed doel dat helpt bij het behoud van bijen, en doneer. Of begin vandaag nog met je tuin bijvriendelijker maken.

22 Mei: Wereld Biodiversiteit Dag

De 22e in mei is door de VN uitgeroepen tot Wereld Biodiversiteit Dag, bedoeld om het begrip en bewustzijn van biodiversiteitskwesties te vergroten.

23 & 24 Mei: Pinksteren

Op de 50e dag na Pasen herdenken Christenen dat de Heilige Geest neerdaalde over de apostelen. Pinksteren bestaat uit twee dagen en dit zijn in Nederland en België officiële feestdagen waarom iedereen verplicht vrij is.

28 Mei: Internationale Hamburger Dag

Jaarlijks wordt op 28 mei op Internationale Hamburger Dag het meest iconische eten van Amerika gevierd. Amerikanen eten bij elkaar meer dan 50 miljard hamburgers per jaar, dus dat dit broodje zijn eigen dag verdient staat buiten kijf. Oorspronkelijk is dit broodje afkomstig uit Hamburg in Duitsland, maar de hamburger zoals we die kennen werd ontwikkeld in Seymour, in Wisconsin.

31 Mei: Wereld Niet-roken Dag

Is het stoppen met roken sinds 1 januari niet gelukt? Dan krijg je op 31 mei een nieuwe kans. Wereldwijd worden rokers op deze dag door de World Health Organization (WHO) uitgedaagd om tenminste één dag niet te roken, maar ook om het daarna natuurlijk zo lang mogelijk vol te houden.