Spullen met emotionele waarde. Je eerste knuffelbeer, je favoriete kinderboek of het eerste pakje van je kind. Hoe ga jij hiermee om?

Spullen met emotionele waarde. Je eerste knuffelbeer, je favoriete kinderboek of het eerste pakje van je kind. Allemaal spullen waar we moeilijk afstand van doen. Meestal, omdat we het moeilijk vinden dat de tijd die bij deze spullen horen, voorbij is. Spullen zijn in onze ogen herinneringen en herinneringen doe je niet zomaar weg, toch?

Toch staan deze dingen ons soms ook in de weg. Ze nemen ruimte in, in huis, maar ook in ons hoofd. Wat is dan de beste manier om met deze spullen met emotionele waarde om te gaan?Om te beginnen is het helemaal oké om gewoon iets te houden. Echt. Ik heb nog een aantal boeken die ik als kind verslond en een knuffel. Maar wees kieskeurig. Zorg dat je het bewaard om een manier dat je er ook echt plezier van blijft houden, in plaats van het te laten verstoffen in een doos op zolder.

Geef het aan je kinderen

Niet alle spullen zullen hier geschikt voor zijn, omdat sommige dingen ook vies en grauw worden of stuk gaan. Maar is ook speelgoed wat altijd goed blijft en het is prima om dit door te geven naar volgende generaties.

Gebruik het ook echt

Toen ik nog geen kind had, maar wel jonge neefjes en nichtjes, had ik toch vaak wat oud speelgoed in de buurt staan, zodat ze ermee konden spelen als ze op bezoek waren. Mijn schoonmoeder heeft al het speelgoed nog van mijn man en zijn broers en onze dochter speelt daar altijd heerlijk mee. Op deze manier bewaar je het toch, maar ligt het niet ergens te verstoffen.

Geef het een ereplaatsje

Spullen met emotionele waarde zijn natuurlijk niet altijd alleen maar speelgoed. Het kunnen ook foto’s zijn, of andere mooie items. Geef ze een mooi plaatsje in je huis. Maak bijvoorbeeld een mooie collage van oude foto’s en hangt het op. Niets geeft spullen meer waarde, dan dat er elke dag naar gekeken kan worden.Doneer het

Mocht je toch hebben besloten dat er spullen zijn die weg moeten, zorg dan dat ze op de best mogelijke manier terecht komen. Doneer ze! Je lokale kringloopwinkel is er vast heel erg blij mee en zo maak je andere mensen er weer blij mee en kunnen zij ook mooie herinneringen ermee maken.

Nog even dit…

Onthoud wel, herinneringen leven in je hoofd en je hart. Je hebt geen tastbare spullen nodig om de herinneringen levend te houden, al voelt het misschien wel zo en zijn er natuurlijk heus wel uitzonderingen. Erken dat je ooit van deze spullen hebt gehouden en begin aan een nieuw hoofdstuk in je leven.

Wat doe jij met spullen die emotionele waarde hebben?