Ik geef je nu alvast wat suggesties voor wat je al in de zomer kunt doen, zodat je geen stress met kerst ervaart en in december helemaal kunt genieten.

Jep, je leest het goed. Ik schrijf over kerst in de zomer. Wees gerust, ik ga je niet vertellen wat de mooiste kleuren zijn voor in je kerstboom. Of hoe je kerstkaarten moet maken. Ik wil je echt niet nu al kerststress geven, in tegendeel. Een stressvrije kerst, dat willen we toch allemaal wel?

Ik houd van kerst, dat is voor de meeste mensen die mij kennen geen verrassing. Ook houd ik van lekker eten, cadeautjes geven, kerstliedjes zingen en overal in huis lichtjes ophangen. Ik kan hier ieder jaar extra van genieten, omdat ik al vroeg begin met plannen.Mijn doel is dan ook altijd om ruim voor kerst alles gepland en bedacht te hebben, zodat ik er de hele maand geen omkijken meer naar heb. Ik kan dan mijn tijd besteden aan het genieten en het maken van herinneringen met mijn gezin.

Ik geef je daarom nu al suggesties voor wat je al in de zomer kunt doen, zodat je volledig van een stressvrije kerst de gezelligste tijd van het jaar kunt genieten.

Geen stress met kerst: Wat kun je in de zomer alvast doen?

Denk eens terug aan voorgaande jaren

Maak om te beginnen eens twee lijstjes. Een lijstje met wat je het allerleukste vind aan kerst en een lijstje met wat je het minst leuke vind aan kerst. Voor iedereen is dit natuurlijk anders en het is heel verhelderend om het eens op te schrijven. Deze vragen helpen je misschien op weg:

  • Wat zijn je fijnste herinneringen aan kerst?
  • Wat levert je het meeste stress op in de kersttijd?
  • Zijn er dingen gebeurd met kerst die je anders had willen doen?
  • Had je iets willen doen wat je niet hebt gedaan?
  • Heb je iets gedaan wat je niet had willen doen?

Als er dingen boven komen drijven die je liever niet wilt doen, overweeg dan eens om ze dit jaar te laten voor wat ze zijn. Wij zijn bijvoorbeeld gestopt met kerstkaarten sturen, omdat we er minder plezier in hadden dan vroeger. Er zijn geen regels voor wat je wel en niet moet doen.

Plan vooruit voor een stressvrije kerst

Als er dingen zijn die echt belangrijk zijn, dan wil ik dat je je best doet om dit ook echt te doen. Zet in je lijstje een ster bij de dingen die prioriteit hebben. Schrijf vervolgens een paar ideeën op over hoe je deze dingen minder stressvol zou kunnen maken.Misschien wil je bijvoorbeeld met het gezin op de foto voor een zelfgemaakte kerstkaart? Plan de fotoshoot dan alvast, zodat je de foto’s alvast hebt en je daar geen stress meer van hoeft te hebben. Als je iets met vrienden wilt organiseren, zorg dan dat er alvast een datum wordt geprikt.

Ook een goede manier om kerststress te minimaliseren, is om nu alvast wat geld opzij te zetten voor bijvoorbeeld kerstcadeautjes. Of extra lekkere hapjes.

Maak alvast een cadeaulijst, ook al ga je nog niet shoppen

Mocht je geen problemen ondervinden met het bedenken van cadeautjes, dan hoef je je hier sowieso niet druk om te maken. Persoonlijk heb ik hier in november en december altijd veel moeite mee.

Ik vind het lastig om op het laatste moment het perfecte cadeau voor iemand te verzinnen. Ik houd liever gedurende een paar maanden een lijst bij met ideeën. Als ik iemand iets hoor zeggen over wensen die hij of zij heeft en wat nuttig kan zijn om te onthouden, dan schrijf ik dit meteen op.Juli en augustus zijn sowieso een goed moment om alvast wat dingen te kopen. Veel artikelen zullen namelijk worden afgeprijsd in de zomeruitverkoop. Je kunt zelfs leuke dingen scoren op vakantie in het buitenland, voor extra speciale cadeautjes.

Hoe zorg jij dat jij een stressvrije kerst kunt hebben in december?