“Trek je jas aan! Verdorie, je rugtas ligt nog boven.” Klinkt dit bekend? Dan heb jij deze tips voor stressvrije ochtenden met kinderen echt nodig.

“Trek je jas aan! Nee, de opening moet aan de voorkant! Nee schat, het is te warm voor je muts. Daarnet had je nog een vlecht in je haar! Verdorie, je rugtas ligt nog boven. Waar is je jas nou weer?” Klinkt dit bekend? Dan is de kans groot dat stressvrije ochtenden met kinderen bij jou in de minderheid zijn.

Een stressvrije ochtend met kinderen

Wanneer je de kinderen in de ochtend op de opvang of op school moet afleveren, kan het er nogal chaotisch aan toe gaan. Ik weet er alles van! Ik heb één peuter, maar ze kan me af en toe het gevoel geven dat ik twee kinderen heb! Ik kan natuurlijk niet alle stress voor je wegnemen, maar ik kan je wel een aantal tips geven, waardoor jij vaker stressvrije ochtenden (met kinderen) zult hebben. Werken de tips altijd? Nee, ik weet als geen ander dat geen enkel plan waterdicht is. Maar een plan hebben, is altijd beter dan geen plan, toch?

Wat is een stressvrije ochtend?

De eerste paar weken dat mijn dochter naar de opvang ging, was een absolute wake-up call. Er was stress, er was niet genoeg tijd, ik vergat dingen en ik kwam compleet uitgeblust aan op de opvang en dan moest ik daarna nog werken. Ik realiseerde me al heel snel dat dit niet werkte zo. Uiteindelijk heb ik een systeem gevonden voor ons gezin, wat wél werkte en ons allemaal een stressvrij ochtend bezorgde. Stressvrije ochtenden met kinderen, betekent voor mij dat er genoeg tijd is om onszelf voor te bereiden en dat er een buffer is voor als er iets onverwachts gebeurt. Er is geen chaos en geen stress!

Hoe doe je het?

Leg de avond van te voren kleding klaar

Ik weet als geen ander hoeveel tijd je kwijt kunt zijn aan het uitkiezen van een outfit voor je kind. Vooral als ze leeftijd krijgen dat ze zich ermee willen gaan bemoeien. Ik leg daarom altijd de avond van te voren een outfit klaar. Op die manier hoef ik nergens naar te zoeken en is er verder ook weinig ruimte voor discussie met een kind van net 3 jaar, die niet snapt dat ze geen T-shirt aan kan wanneer het buiten regent en 6 graden is. Wanneer je kinderen te oud worden om outfits te dragen die door hun ouder zijn uitgekozen, zou je ze kunnen leren dat het klaarleggen van hun kleding hun ook heel veel tijd oplevert.Pak tassen de avond van te voren in

Of je kind nou naar het voortgezet onderwijs, de basisschool of de kinderopvang gaat, de kans is groot dat er een tas ingepakt moet worden. Pas deze tas de avond van te voren in en zet (of hang) hem bij de deur, zodat het niet vergeten wordt. De lunch kun je ook de avond van te voren klaarmaken en pas in de ochtend in de tas doen.

Sta elke dag op dezelfde tijd op

Wanneer je elke ochtend op een andere tijd op zou staan, is dit verwarrend voor iedereen. Kinderen krijgen dan steeds meer moeite om op te staan wanneer jij daar om vraagt, omdat ze geen ritme hebben. Neem ook genoeg tijd voor het opstaan. Ik neem zelf anderhalf uur de tijd om mijn dochter wakker te maken, aan te kleden, te ontbijten en de deur uit te gaan. Om half negen vertrekken we en staan we dus om zeven uur op. Hoeveel tijd jij in de ochtend nodig hebt, hangt natuurlijk van jouw situatie en gezin af. Maar zorg altijd voor genoeg tijd en een buffer, om onverwachte zaken te kunnen handelen.Houdt het ontbijt simpel met weinig keus

Het ontbijt is hier in huis het onderdeel wat het langste duurt. Het is bij mijn dochter erg belangrijk dat we grenzen stellen aan wat er allemaal gegeten kan worden. Wanneer je een heel assortiment aanbiedt aan ontbijtgranen, brood of broodbeleg, zal het voor een kind moeilijk zijn om te kiezen en duurt het ontbijt dus veel langer dan nodig is. Limiteer de keuzen die er zijn (bijvoorbeeld twee soorten broodbeleg) en je zal zien dat het ontbijt een stuk sneller gaat.

Wil je meer lezen over hoe je je dag het effectiefst in kunt delen? Lees dan mijn plantips voor de thuiswerkende moeder en hoe ik als ondernemer met een baby het huishouden bijhield.

Dit zijn natuurlijk allemaal tips van een moeder met een peuter. Ben je benieuwd naar hoe een moeder van drie dit aanpakt? Lees dan hoe Merel met drie kinderen toch altijd op tijd is!

Wat is jouw ultieme tip voor stressvrij ochtend met kinderen die naar school gaan?