Je tapijt opfrissen en reinigen zonder chemicaliën? Het kan met deze handige truc!

Je tapijt ziet er misschien schoon uit, maar dat is het misschien helemaal niet. Er zit namelijk een hoop onzichtbaar vuil in. Stof wat van onze voeten of van de poten van onze huisdieren afkomt, verzamelt zich allemaal in je tapijt. Het tapijt gaat muf ruiken en omdat dat geleidelijk gaat, merken we daar zelf niet veel van. Maar andere mensen die in ons huis komen wel degelijk!

Hoewel er veel tapijtreinigers en geurvreters te koop zijn, zijn deze vaak duur en zitten ze vol met kunstmatige geurstoffen en gevaarlijke chemicaliën. Met een zelfgemaakte tapijtreiniger verwijder je gemakkelijk nare geurtjes en je gebruikt producten die je hoogstwaarschijnlijk toch al in huis hebt.

Tapijt opfrissen en schoonmaken zonder chemicaliën

Ik ben geen voorstander van chemische tapijtreinigers of geurvreters en probeer altijd zoveel mogelijk natuurlijke producten te gebruiken. Ook vind ik dat chemische middelen het uiterlijk van je tapijt toch wel aantasten. Maar wat is dan dit natuurlijke product wat wel werkt? Het is… uiteraard, baking soda! Oftewel, zuiveringszout. Ik gebruik altijd zuiveringszout van Arm & Hammer.

Waarom baking soda gebruiken voor het opfrissen van je tapijt?

  • Absorbeert en neutraliseert nare luchtjes, dus ze worden niet alleen maar gemaskeerd.
  • In bijna elke supermarkt te koop
  • Millieuvriendelijk
  • Geurloos
  • Goedkoop

Je tapijt opfrissen met baking soda

Stap 1

Doe wat zuiveringszout in een strooibus. Ik gebruik een cup met bijbehorende strooideksel van mijn mini blender. Mocht je niets hebben wat hierop lijkt, kun je je eigen strooibus maken, door zuiveringszout in een beker te doen, hier met een elastiekje aluminiumfolie overheen te bevestigen en er kleine gaatjes in te maken.

Stap 2

Strooi het zuiveringszout gelijkmatig over het tapijt en het laat het minstens 15 minuten liggen. Ik raad je aan om dit te doen vlak voor je naar bed gaat, zodat het de hele nacht zijn werk kan doen en niemand er last van heeft. Let wel op huisdieren, die kunnen geïrriteerde pootjes krijgen. Let overdag uiteraard ook op kinderhandjes en oogjes. Let op: gebruik de baking soda alleen op een echt droog tapijt, niet nat!

Stap 3

Haal met de stofzuiger alle zuiveringszout weer weg. Als het goed is, heeft de baking soda alle geurtjes opgenomen en gaan die dus ook weg. Ben je toevallig toe aan een nieuwe stofzuiger? Hier kun je lezen waar je op moet letten bij een nieuwe stofzuiger.

Hoe verwijder jij luchtjes uit je tapijt?