Thanksgiving vieren, dat doen we hier eigenlijk niet. Maar wat nou als je het wel wilt vieren? Hoe doe je dat dan, als Nederlander?

Wanneer je aan Thanksgiving denkt, denk je al snel aan kalkoenen, pompoenen, zoete taarten en allerlei andere heerlijke gerechten. Bijna iedereen heeft wel eens van dit feest gehoord. Maar echt Thanksgiving vieren, dat doen we in Nederland eigenlijk niet.

Thanksgiving vieren op z'n Nederlands

Wat is Thanksgiving?

Thanksgiving is in Amerika een zeer belangrijke nationale feestdag. Het wordt altijd gevierd op de vierde donderdag van november. Oorspronkelijk was dit feest bedoeld om dankbaarheid uit te spreken voor de oogst en dit met een heerlijke maaltijd te vieren met familie en vrienden. Dit is tegenwoordig nog steeds belangrijk en men legt hier dan ook grote afstanden voor af! De meeste Amerikanen krijgen de vrijdag na Thanksgiving dan ook vrij.

Thanksgiving vieren in Nederland

Dit geldt voor ons Nederlanders natuurlijk allemaal niet. Toch is het ons gezin al jaren een traditie om Thanksgiving te vieren. Ik vind het een mooi en positief feest en een perfecte manier om het feestseizoen in te luiden. Ik vind het fijn om die dag even stil te staan bij alles waar we dankbaar voor zijn en lekker te eten met de mensen die belangrijk voor me zijn.Creatieve manieren om dankbaarheid te uiten

Maar hoe doe je dat nou precies, op een leuke manier laten zien waar je enorm dankbaar voor bent dit jaar? Hoe maak je hier een leuke activiteit van, waar iedereen plezier aan beleeft? Ik zet een paar ideeën op een rijtje.

Dankbaarheidsmandje

Geef voor het eten iedereen aan tafel een stuk papier en een pen. Iedereen schrijft op waar ze dit jaar dankbaar voor zijn en stop het in de mand. Na het eten gaat de mand rond en leest iedereen tafel één van de papiertjes hardop voor. Vervolgens mag iedereen aan tafel proberen te raden van wie het papiertje is.

Show and tell

Vraag iedereen die je uitgenodigd hebt iets mee te brengen wat symbool staat voor datgene waar ze dankbaar voor zijn. Vervolgens kun je verspreid over de avond iedereen zijn of haar verhaal laten vertellen, aan de hand van het meegenomen object. Dit kan natuurlijk van alles zijn. Een liedje, een boek, een knuffel, wat dan ook.

Bidden

Als jij gezin gewoonlijk bidt voor en na het eten, dan valt dit prima te combineren met het uitspreken van dankbaarheid bij het Thanksgiving vieren. Laat tijdens jullie gebed iedereen één voor één zijn dankbaarheid uitspreken, om daarna heerlijk met z’n allen te gaan eten.

Geheugenspel

Ga de tafel rond en laat iedereen zijn eigen dankbaarheid uitspreken. Maar met een twist! Iedereen moet namelijk eerst opnoemen waar elke persoon die hem voorging dankbaar voor was. Eens kijken wie het allemaal kan onthouden!

Dankbaarheidscirkel

Iets wat ik wel eens op tv heb gezien en ik persoonlijk erg mooi vind, is de dankbaarheidscirkel. Iedereen vertelt waarom ze dankbaar zijn voor de persoon links en/of rechts van hen. Ga op deze manier de tafel rond. Het zal de sfeer absoluut ten goede komen en het is een mooie ijsbreker! Vooral erg leuk met een groot gezelschap.Thanksgiving vieren met kinderen

Wanneer je jonge kinderen in het gezin hebt, is het misschien leuk om iets creatiefs te doen rond het vieren van Thanksgiving. Hier zijn een aantal ideeën om samen met kinderen bezig te zijn met wat dankbaarheid is en waar ze dankbaar voor zijn dit jaar.

Teken je dankbaarheid

Kinderen uiten zich graag in beelden. Laat de kleinsten van het gezelschap daarom op een mooi vel papier tekenen waar ze dankbaar voor zijn. Hier kunnen ze natuurlijk van alles voor gebruiken. Potloden, stiften, krijt, noem maar op.

Thanksgiving Moodboard

Laat de kinderen uit oude tijdschriften plaatjes en foto’s uitknippen van dingen die te maken hebben met waar zij dankbaar voor zijn. Laat ze deze daarna mooi op een groot vel papier plekken en maak er een vrolijke collage van.

Heb jij wel eens Thanksgiving gevierd?