Smaakt jouw thee wel eens bitter? Wellicht heb je hem dan verkeerd gezet. Ik laat je zien hoe je de perfecte kop thee zet.

Thee is, naast mijn liefde voor ijs en een goed stuk chocolade, mijn grote favoriet op culinair gebied. Thee is lekker, gezond en je kan het altijd in huis hebben. Thee is echter veel meer dan alleen water met een smaakje en een kleurtje.

Ik heb behoorlijk wat theesoorten in huis en meestal zijn dat de doodgewone theezakjes. Maar eigenlijk is echte losse thee natuurlijk het lekkerst. Ik heb een paar jaar geleden een tijdje stage gelopen bij een theesommelier en heb daar veel geleerd over losse thee.Theezakjes zijn handig en goedkoop, maar alleen groot genoeg voor fijngemalen theebladeren. In grote theeblaadjes die nog heel zijn, zit veel meer smaak, maar zij hebben de ruimte nodig om zich te ontvouwen en het water weer in zich op te nemen. Dit lukt niet in een theezakje, waardoor je duidelijk minder smaakt krijgt.

Ook leuk: Wat is een Afternoon Tea?

Theezetten op de beste manier

  1. Zorg dat de verhouding tussen thee en water klopt
  2. Zorg voor een goede watertemperatuur
  3. Gebruik een timer

Theezetten is een beetje hetzelfde als het bakken van een taart. Je moet een vast recept volgen om het beste resultaat te krijgen. Wanneer je goed let op water, temperatuur en tijd, ben je altijd verzekerd van een geweldige kop thee.

Theezetten: De beste tips voor de lekkerste kop thee
Bewaren voor later? Pin dan deze afbeelding!

1. Zorg dat de verhouding tussen thee en water klopt

Ik raad aan om ongeveer 2 tot 3 gram losse thee te gebruiken per 150 ml water. Dit geldt voor alle theesoorten. Dit is een flinke theelepel voor de fijner gemalen theeën en een eetlepel voor de vollere theeën. Houd je van sterkere thee? Een goede tip is dan om de thee niet langer te laten trekken, maar juist is meer thee te gebruiken. Wanneer je thee te lang laat trekken, wordt het bitter.

2. Zorg voor een goede water temperatuur

Verschillende soorten thee hebben verschillende temperaturen nodig om de beste smaak te vormen. Witte en groene thee zijn heel kwetsbaar en zijn het lekkerst wanneer je water van ongeveer 70°C gebruikt. Zwarte thee zonder melk is het lekkerst met water van ongeveer 80°C en zwarte thee mét melk is lekkerder met water van ongeveer 90/95°C. Echt kokend water gebruik je over het algemeen alleen bij theezakjes.3. Gebruik een timer bij het theezetten

Hoe lang een thee moet trekken is afhankelijk van hoe je het het lekkerst vindt. Hoe langer je een thee laat trekken hoe sterker hij wordt. Over het algemeen kun je deze tijden aanhouden:

  • 1 minuut voor een wat slappere thee
  • 2 minuten voor een iets sterkere thee
  • 3 minuten voor een echt sterkte thee

Als je de gewenste sterkte hebt bereikt, schenk dan de hele theepot uit, of verwijder de theeblaadjes, zodat hij niet verder kan trekken. Als je nog meer wilt, kun je gewoon dezelfde blaadjes weer gebruiken. De meeste losse theeën kun je behoorlijk vaak hergebruiken, waardoor een prijzige losse thee toch betaalbaar blijkt te zijn.

Wat is jouw favoriete thee? En je altijd op hoe je hem maakt?