Lacock in Wiltshire is zeer bijzonder en dat voel je wanneer je er rondwandelt. Het is de locatie van een groot aantal series en films, waaronder Harry Potter.

Eén van de mooiste plekken die ik in mijn reizen naar Engeland heb gezien, is Lacock in Wiltshire, wat je uitspreekt als ‘Léékok’. Het is een dorp dat beroemd is om veel dingen. Het is de geboorteplaats van de fotografie, de locatie voor een groot aantal films en tv-series, waaronder Harry Potter, en de algehele tijdloze sfeer maakt het een van de meest aantrekkelijke en historische dorpen van Engeland.

Lacock in Wiltshire is zeer bijzonder en dat voel je wanneer je er rondwandelt. Het voelt alsof de tijd hier heeft stilgestaan en daar doen de mensen van Lacock ook echt hun best voor. Het grootste deel van het dorp behoort tot de National Trust. Zij zorgen ervoor dat het dorp behouden wordt zoals het enkele honderden jaren geleden was. Je zult bijvoorbeeld geen antennes op huizen of straatverlichting zien. Maar vergis je niet, Lacock in Wiltshire is een levendig dorp waar mensen wonen en werken. Er is o.a. een school, een kerk, een postkantoor en een bakerij.

Tips voor activiteiten in Lacock in Wiltshire, UK

Bezienswaardigheden van Lacock in Wiltshire

Wanneer je Lacock in Wiltshire bezoekt, zal je versteld staan van de vele filmlocaties die er te vinden zijn. Van Harry Potter tot alles wat met Jane Austen te maken heeft. Als het toverstokken of middeleeuwse kledij heeft, is het waarschijnlijk gefilmd in Lacock. Iets wat een hoop tieners naar het dorp trekt, is vlogger en internetberoemdheid Zoe Sugg, oftewel Zoella. Zij is geboren en opgegroeid in Lacock. Ze heeft dan misschien nog geen museum dat aan haar is gewijd, maar geef het tijd!

Er is ontzettend veel te zien in Lacock en het is wat mij betreft dan ook echt een aanrader om hier een dagje naartoe te gaan. Zeker wanneer je ook nog van plan bent naar de Harry Potter Studios in Londen te gaan. Mijn tip is om vooral je camera mee te nemen, maar wel respectvol te zijn naar de inwoners. Er komen veel toeristen op dit dorp af en ik kan me voorstellen dat dat niet altijd even prettig is. Maar ga er zeker heen, want er is genoeg te doen!Lacock Abbey

Lacock Abbey heeft door de jaren heen veel dingen meegemaakt. Het veranderde van een abdij naar een nonnenklooster. Daarna werd het een gezinswoning. De abdij, de tuinen, het brouwhuis en de bakkerij zijn allemaal open voor het publiek via de National Trust. Heb je daar een abonnement op, kun je gratis naar binnen. De gidsen in de abdij zijn fantastisch en hebben veel leuke verhalen te vertellen en interessante dingen om je op te wijzen die je anders over het hoofd zou zien.

Lacock Abbey, Wiltshire

In Lacock Abbey zul je een hoop filmlocaties kunnen herkennen. Scenes in Harry Potter, Downton Abbey, Pride & Prejudice en Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald zijn hier opgenomen. In de abdij kun je tevens een tentoonstelling zien over fotografie, omdat in Lacock Abbey de allereerste foto ooit werd gemaakt.

Lacock Abbey, Harry Potter filmlocatie
Shoppen in Lacock

Toen we in Lacock waren, waren we niet alleen maar bezig filmlocaties te spotten, maar we hadden ook plezier in het bezoeken van de eigenzinnige winkeltjes die je in het dorp tegenkomt. Neem vooral een kijkje bij Sue Stokes Antiques, Coco Chemistry chocoladeshop en het fotogenieke en heerlijke Jean Sheard’s Lacock Bakery. Ben je Harry Potter fan? Sla dan vooral Watling’s Giftshop niet over, te herkennen aan het Hogwarts Express bord bij de ingang. Een sfeervol klein winkeltje vol met de meest bijzondere Harry Potter spulletjes, die je als gewone merchandise niet gaat vinden.

Daarnaast verkopen veel Lacock inwoners handgemaakte spullen en producten op hun vensterbank of voor hun voordeur. Ze noemen het doorstep shopping. Heb je hier ooit van gehoord? Hier in Lacock is de lokale bevolking zo goed van vertrouwen dat ze hun zelfgemaakte potten met jam, chutneys, fudge en een verscheidenheid aan handgemaakte producten voor de deur aanbieden. Ze vertrouwen erop dat iedereen netjes het gevraagde bedrag in de brievenbus deponeert. Het is een bijzonder charmante manier om de lokale gemeenschap te ervaren en er deel van uit te maken!

King John’s Hunting Lodge Tea Rooms and Garden

Er zijn genoeg plekken om te eten en te drinken in Lacock, maar de mooiste is toch wel King John’s Hunting Lodge Tea Room met zijn mooie tuin en traditionele Engelse thee. Een geweldige optie voor in de zomer. Er is een prachtige tuin waar je met lekker weer kunt zitten en ze serveren een geweldige Lamb Shank.

The George Inn

Een dag in Lacock is niet compleet zonder een drankje bij The George Inn. The George Inn is de oudste pub in Lacock, die teruggaat tot… 1361! Zie het dus maar als een historisch uitje om hier een hapje te eten en een biertje te drinken. Als je op de bankjes naast het rechtervenster zit, vind je heel veel foto’s uit de films en tv-series die in het dorp zijn gefilmd. Ontzettend leuk om te zien!

Mijn dag in Lacock in Wiltshire is een dag die ik niet snel zal vergeten en waar ik dolgraag een keer naar terug ga. De geschiedenis, de charmante dorpswinkels, de tijdloze uitstraling en de Harry Potter locaties maken dit een dorp in Wiltshire wat je absoluut niet mag overslaan. Ik hoop dat je dit magische dorp snel zult kunnen bezoeken en als je dat doet of gedaan hebt, laat het me dan vooral weten!