Het wassen van je kleding is niet altijd goed voor ons of het milieu. Met deze praktische tips wordt duurzaam wassen een stuk makkelijker.

Het klinkt raar voor iemand van 37 jaar, maar ik heb pas sinds een klein jaar een goed systeem voor het doen van de was. Sinds ik dat heb, vind ik de was doen lang niet meer zo vervelend als voorheen. Nu ben ik vooral aan het focussen op hoe ik zo duurzaam mogelijk kan wassen.

Persoonlijk vind ik het een heerlijk moment, wanneer er weer schone was in mijn kas ligt en ik al mijn favoriete kledingstukken weer aan kan. Of wanneer het beddengoed net is verschoond en ik onder de frisse lakens kan kruipen. Maar het is nog het allerfijnst, wanneer je weet dat de manier waarop je wast niet slecht is voor mezelf of het milieu. Met deze praktische tips wordt duurzaam wassen ook voor jou weer een stukje makkelijker.

Tips voor het duurzaam wassen van je kleding

Kleding van natuurlijke materialen

Het verzamelen van kleding van alleen natuurlijk textiel, is het beste wat je kunt doen om uiteindelijk duurzamer te wassen. Vezels zoals polyester, acryl, nylon en andere synthetische stoffen zijn gemaakt van plastic en door de mens gemaakte chemicaliën. Elke keer dat ze gewassen worden, komen er microplastics vrij. Een studie uitgewezen dat slechts één wasbeurt van kleding 700.000 microplastic vezels kan loslaten. Deze kleine plastic deeltjes komen vervolgens in oceanen en watersystemen terecht en zijn niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor de gezondheid.

Het is daarom veel beter om natuurlijke vezels te dragen zoals linnen, katoen, bamboe, tencel en hennep. Bij het wassen van kleding van natuurlijke vezels komen geen microplastics vrij omdat de kleding niet van plastic is gemaakt. Beter voor het milieu en de gezondheid

Als je toch een paar synthetische stukken hebt waarvan je geen afstand kunt doen, is het een goed idee om te investeren in een waszak die het afstoten van vezel- en microplasticvervuiling voorkomt bij het wassen van synthetische kleding.

Koud wassen

Je kleding op lagere temperatuur wassen, bespaart veel energie. Zo’n 90% van de energie die de wasmachine gebruikt, wordt gebruikt voor het verwarmen van het water. Door op lagere temperatuur te wassen, is er minder CO₂-uitstoot en bespaar je geld op je energierekening.

Aan de lucht drogen

Je gewassen kleding ophangen en aan de lucht laten drogen, inplaats de droger te gebruiken is een enorm simpele manier om duurzaam te wassen. Persoonlijk vind ik het er in de zomer ook super leuk uit zien, om alle was buiten in de zon te zien hangen. Als het weer het niet toelaat, kan je het natuurlijk ook prima binnen ophangen, als je daar ruimte voor hebt.

Duurzaam wassen met natuurlijke ingrediënten

Dit is het allerbelangrijkste punt waar ik het met je over wil hebben. Wasmiddel, wasverzachter. droogtrommeldoekjes en allerlei andere vlekkenverwijderaars zitten vol met giftige stoffen en kankerverwekkende en hormoonverstorende chemicaliën. Deze zijn uiteraard hartstikke schadelijk voor het milieu en onze gezondheid. We trekken het, slapen erop en ademen het in.

De overstap maken naar natuurlijke wasproducten, of ze zelf maken, is een geweldige manier om de gifstoffen in je huis en lichaam te verminderen. Wanneer je zelf wasmiddel maakt van natuurlijke ingrediënten, was je ook duurzamer, omdat je lagere kosten hebt. Je kunt de ingrediënten namelijk makkelijk in bulk inkopen.

Zelf gebruik ik nog wel ‘normale’ wasmiddelen, omdat ik nog zoekende ben naar wat het beste voor mij en mijn gezin werkt. Maar ik ben wel al gestopt met wasverzachter. Ik gebruik in plaats daarvan azijn en ik heb nog geen dag spijt gehad. Azijn heeft zoveel voordelen voor je wasmachine en het is ook nog eens mega goedkoop. Mijn doel is om dit jaar volledig natuurlijke producten te gebruiken om te wassen.

Minder vaak wassen

Sommige dingen kun je veel minder vaak wassen dan je nu misschien doet. Spijkerbroeken, bh’s en pyjama’s hoeven echt niet na elke draagbeurt gewassen te worden. In de winter kun je je beddengoed prima minder vaak wassen dan in de zomer, zeker als je voor het slapen gaan hebt gedoucht. Handdoeken kun je ook best vaker dan één keer gebruiken. Je gebruikt je handdoek om je net gewassen lichaam af te drogen, dus die is echt niet onbruikbaar na één keer.

Hoe probeer jij duurzaam te wassen? Ik hoor graag tips!