Wanneer je kind 4 jaar wordt, is het tijd voor het onvermijdelijke. De eerste keer basisschool! Met deze tips wordt het een succes voor zowel jou als je kind.

Wanneer je kind 4 jaar wordt, wordt het tijd voor de eerste keer basisschool. Je kleuter speelt nu al een paar weken ‘schooltje’ met zijn knuffels en er komen al steeds meer speelafspraakjes. Allemaal een goede voorbereiding op de grote dag die binnenkort gaat komen, namelijk voor de eerste keer naar de basisschool. Maar betekent al dat enthousiasme altijd een soepele overgang van het veilige thuis of de kinderopvang naar groep 1? Misschien, of misschien niet zo erg als je had gehoopt. Hoe dan ook, deze tips kunnen de eerste dagen in groep 1 een betere ervaring maken. En voor jou ook!

Tips voor de eerste keer basisschool

Tip 1: Zorg dat je niet hoeft te haasten

Niemand vindt het leuk om ‘s ochtends naar school te moeten racen, vooral niet op de eerste dag. Laat iedereen dus op tijd opstaan. Op die manier kun je met alles rustig aan doen en loop je niet het risico te laat te komen omdat je de driftbui van je vermoeide kleuter moest temmen, of je de juiste jas niet kunt vinden. Of natuurlijk omdat je door een sneeuwstorm moet fietsen, zoals ik, toen mijn kleuter voor het eerst naar de basisschool ging.

Tip 2: Kom te vroeg op school

Geef je kleuter een beetje de tijd om te acclimatiseren, door even op het plein te kunnen rondlopen en met de klasgenootjes te kunnen spelen. Op deze manier kan je kind een beetje wennen aan de eerste keer basisschool, voordat de echte actie begint. Als je wat te vroeg komt, heb je ook de tijd om even met de juf of meester te praten als je dat fijn vindt.

Tip 3: Geef een troostobject mee

Als de school het toestaat, laat je kind dan zijn favoriete knuffeldier (of popje, of welk voorwerp dan ook) in de tas doen, zodat er iets vertrouwds is. Dat het knuffeltje in de tas zit, kan soms al helpen als geruststelling.

Tip 4: Zet je goede humeur aan

Zelf ben je natuurlijk ongelooflijk zenuwachtig voor de eerste keer basisschool, want stel je voor dat je iets vergeet mee te geven, of je kind gaat brullen als je weg wilt gaan. Deze zenuwen zijn erg besmettelijk voor je peuter en ze pikken dit gevoel onvermijdelijk op. Als je toon vrolijk is en je er zeker van lijkt te zijn dat er plezier gemaakt gaat worden, is de kans groter dat je kleuter dit van je overneemt.Tip 5: Houd het afscheid een beetje kort

Het is natuurlijk prima om na het afleveren even nog te blijven om zeker te weten dat het allemaal goed gaat. Maar doe dit niet te lang en probeer je ook niet overal mee te bemoeien. Als je je kind durft los te laten, zal het gauw zelfvertrouwen krijgen dat hij of zij dingen zelf kan.

Als het tijd is om echt op te stappen, houd dan je tranen in bedwang (glimlachen helpt om de rimpels in je bezorgde voorhoofd los te maken), geef je kleuter een knuffel en laat hem weten wanneer je terugkomt. En het kan misschien als een goed idee voelen, maar sluip nooit naar buiten als je kleuter de andere kant op kijkt. Het zal hem een onzeker en minder vertrouwd gevoel geven.

De eerste keer basisschool komt echt wel goed

Onthoud altijd dat het normaal is dat kinderen het moeilijk vinden om afscheid te nemen bij de eerste keer basisschool, ook al is het voor sommige ook geen enkel probleem. Maar zelfs als je kind tranen met tuiten huilt en zich aan je vastklampt als een koala, is de kans groot dat het vijf minuten nadat je de deur uitloopt in orde is. Als het even duurt voordat je kind zich heeft herpakt, raak dan niet in paniek. Juffen en meesters hebben het allemaal gezien en ze weten precies wat ze moeten doen, dus vertrouw daarop.